MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

GDCK Beli ManastirGDCK Beli ManastirSnažan potres koji je pogodio šire područje Petrinje i Siska prouzročio je veliku štetu i stradanje stanovništva. Tim povodom Gradsko društvo Crvenog križa (GDCK) Beli Manastir, slijedeći upute Hrvatskog Crvenog križa (HCK) i DCK Osječko-baranjske županije, obavještava građane da donacije materijalne humanitarne pomoći za osobe pogođene potresom mogu dostaviti u Crveni križ Beli Manastir u srijedu, 30. XII. 2020. godine, od 8:00 do 15:00 sati, Ulica Vladimira Nadzora 28a. Artikle treba donirati prema tablicama koje je objavio HCK OVDJE.

Radionica Ureda za udrugeRadionica Ureda za udrugeU utorak, 29. XII. 2020. godine, s početkom u 11 sati, putem platforme za poslovnu komunikaciju Microsoft Teams održana je informativna radionica "Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice" kako bi se predstavio Otvoreni trajni poziv na natječaj iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020. (referentna oznaka UP.04.2.1.11.)

Stela Fišer MarkovićStela Fišer MarkovićU utorak, 29. XII. 2020. godine, u 11 sati, počela je virtualna informativna radionica "Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice" u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Radionicu su vodile Stela Fišer Marković i Iva Rašić, zaposlenice tog Ureda.

Utorak, 29. 12. 2020.

Potres u Petrinji

Epicentar potresaEpicentar potresaU utorak, 29. XII. 2020. godine, u 12:20 sati, dogodio se snažan potres s epicentrom kod Petrinje, oko 40 km jugoistočno od Zagreba. Osjetio se gotovo u cijeloj Hrvatskoj i susjednim zemljama, pa i u Baranji, udaljenoj od epicentra oko 250 kilometara.

(Opširnije: hr-wikipedia)

 Vesna Kesić Vesna KesićU 73. godini preminula je Vesna Kesić, novinarka, feministica i aktivistica mirovnog i ženskog pokreta.

Diplomirala je psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a novinskim tekstovima isticala se u jugoslavenskim tjednicima "Start", "Nedjeljna Dalmacija", "Danas", "Mladina" i "Nin".

Ukrasi za borUkrasi za bor(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Posljednja "Oazina" zabavna radionica za djecu održana je 9. X. 2020. godine (OVDJE). Kako se tada situacija s pandemijom koronavirusa pogoršala, dječje radionice su obustavljene do daljnjega. Bilo je ideja da se radionice osmisle na druge načine, ali ipak je najbolje radionice održavati uživo.

(Biografija: hr-Wikipedia;
članak na index.hr; foto: screenshot Youtube)

Četvrtak, 24. 12. 2020.

"Oazina" čestitka

'Oazin' Upravni odbor - arhivska fotografija'Oazin' Upravni odbor - arhivska fotografijaU srijedu, 23. XII. 2020. godine, održana je 27. sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Zbog nastale situacije s pandemijom i zbog preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sjednica je i ovaj put organizirana online i telefonskim putem.

Uz predsjednicu "Oaze" Jasnu Petrović, koja je po funkciji članica i predsjedavajuća UO, na  sjednici su učestvovale sve članice UO: Ana Jeličić, Jadranka Kuduz, Sofija Petrović i Stela Stanojević. Direktorica "Oaze" Vesna Nedić pripremila je svu potrebnu dokumentaciju.

(Biografija i foto: hr-Wikipedia;
članak na index.hr)

Predstavnica Mirovne grupe OazaPredstavnica Mirovne grupe OazaU petak, 18. XII. 2020. godine, s početkom u 11 sati, održan je online-sastanak projektnog tima projekta "Nova znanja – nove prilike" (kodni broj: UP.02.1.1.06.0082), na kome su bile, ispred nositelja projekta – Udruge žena Vukovar, Jelena Janković i Dejana Crvenković te ispred partnerskih udruga: Mirjana Bilopavlović iz Centra za podršku i razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca, Danijela Vuković Litarac iz udruge "S.O.S – savjetovanje, osnaživanje, suradnja" iz Virovitice i Vesna Nedić iz Mirovne grupe Oaza Beli Manastir.

Mnogo lišća u centru gradaMnogo lišća u centru gradaRedovito održavanje trgova, parkova i ulica Belog Manastira kontinuirano obavljaju radnici "Baranjske čistoće". Sredinom mjeseca prosinca to je intenzivirano u samom gradskom centru kako bi se u najboljem izdanju dočekao Božić i Nova godina.

Sa željom da sve komunalne usluge u Belom Manastiru budu na visokoj razini i da budu na korist svima koji u gradu žive i rade, gradonačelnik Tomislav Rob poziva Belomanastirce da komunalne probleme i primjedbe prijavljuju na broj telefona komunalnog redara: 091-621-42-87.

U četvrtak, 17. XII. 2020. godine, dopisnim putem, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva za institucionalnu podršku stabilizaciji i / ili razvoju udruga u području demokratizacije i društvenog razvoja. Podrška je za odobrena trogodišnje razdoblje od 2020. do zaključno 2022. godine. Iznos institucionalne podrške prve godine je 188.271,00 kn.

Potpisivanje ugovora u kućnim uvjetimaPotpisivanje ugovora u kućnim uvjetimaU srijedu, 16. XII. 2020. godine, dopisnim putem, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politiku o financiranju dvogodišnjeg programa "Volontiraj i ti". Vrijednost programa za prvu godinu je 100.000,00 kuna.

Glavni cilj programa je promoviranjem, edukacijom, provedbom volonterskih akcija, anketiranjem i umrežavanjem s organizacijama koje promoviraju volonterizam poboljšati i povećati doprinos volonterstva na području Baranje.

Dostavljanje poziva za sjednicu - ŠumarinaDostavljanje poziva za sjednicu - ŠumarinaU utorak, 15. XII. 2020. godine, održana je redovna godišnja sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza. Zbog nastale situacije s pandemijom i zbog preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, sjednica je ovaj put organizirana dopisnim putem prema odluci Upravnog odbora od 7. XII. 2020. godine.

Sjednicu je sazvala Jasna Petrović, predsjednica Skupštine / udruge Mirovne grupe Oaza Beli Manastir, a pripremila ju je Vesna Nedić, direktorica "Oaze".

U toku mjeseca prosinca 2020. godine koordinatorica na projektu "Nova znanja – nove prilike" Vesna Nedić kontaktirala je što telefonom, što putem maila osobe koje su prošle osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU.

Najviše kontakata bilo je s Katarinom Gaćina iz Belog Manastira, koja je od svibnja 2020. godine, zajedno s polaznicom Monikom Joh, postala i "Oazina" volonterka.

Blještavilo usprkos koroniBlještavilo usprkos koroni(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Pogled kroz gusto granjePogled kroz gusto granje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Lejla Šehić Relić i Danka DerifajLejla Šehić Relić i Danka Derifaj(Popis dobitnika može se vidjeti ovdje)

U petak, 11. XII. 2020. godine, u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek organizirao je dodjelu Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić". Te nagrade i priznanja utemeljena su u čast mirovnog aktiviste i humaniste Krunoslava Sukića, jednog od osnivača Centra. Bilo je predviđeno da će se ovogodišnja svečanost zbog epidemioloških razloga održati uz online-prijenos (vidjeti OVDJE) i okupljanje dobitnika preko platforme Zoom. Platforma je funkcionirala odlično, ali je zakazala druga tehnika pa direktnog prijenosa nije bilo.

Predavačica Dubravka Obad (na ekranu)Predavačica Dubravka Obad (na ekranu)U petak, 11. XII. 2020. godine, s početkom u 12 sati, održan je online-seminar "Financijsko poslovanje u neprofitnim organizacijama", koji je i ovaj put organizirala zagrebačka tvrtka Konto Obad d.o.o. Na seminaru je, uz još dvadesetak učesnika, bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je u "Oazi" odgovorna za čitavo financijsko poslovanje. Predavačica je, kao i prethodnih godina, bila diplomirana ekonomistica Dubravka Obad.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. prosinca, na dan kad je potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 1948. godine. Tada je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

Počevši od temeljnog prava "da se sva ljudska bića rađaju slobodna, jednako vrijedna i imaju ista prava", kao i da "imaju pravo uživati sva prava i slobode navedene u ovoj Deklaraciji bez iznimke", Deklaracija sadrži i osnovna ekonomska, socijalna i kulturna, kao i građanska i politička prava.

(Izvor: hzjz.hr; ilustracija: desa-dubrovnik.hr;
vidjeti također: edu.goo.hr)

(Obrazloženja: OVDJE)

Osječki centar za mir na FB-stranici  Mirovna nagrada "Krunoslav Sukić" objavljuje:

Ovaj petak (11. XII. 2020) bit će nagrađeni dobitnici Mirovne nagrade i priznanja "Krunoslav Sukić" za 2020. godinu.

Dodjela se može pratiti online putem FB-stranice Mirovna nagrada "Krunoslav Sukić".

Predavačica Dubravka ObadPredavačica Dubravka Obad(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 8. XII. 2020. godine, s početkom u 12 sati, održan je online-seminar "Blagajničko poslovanje u neprofitnim organizacijama", koji je organizirala zagrebačka tvrtka Konto Obad d.o.o. Na seminaru je, uz još desetak učesnika, bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je u "Oazi" odgovorna za čitavo financijsko poslovanje, a predavačica je, kao i na prethodnim seminarima, bila diplomirana ekonomistica Dubravka Obad.

Konferencija preko aplikacije ZoomKonferencija preko aplikacije Zoom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 8. XII. 2020. godine, od 11:30 pa do 14:30 održana je preko aplikacije Zoom Nacionalna online-konferencija o volonterstvu "Dobro je što ste tu!" Konferenciju je organizirao Hrvatski centar za razvoj volonterstva, a bilo ju je moguće pratiti i preko društvene mreže Facebook.

Ponedjeljak, 07. 12. 2020.

26. sjednica "Oazinog" Upravnog odbora

Osobna dostava poziva s materijalimaOsobna dostava poziva s materijalimaU ponedjeljak, 7. XII. 2020. godine, održana je 26. sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Zbog nastale situacije s pandemijom i zbog preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sjednica je ovaj put organizirana online i telefonskim putem.

Uz predsjednicu "Oaze" Jasnu Petrović, koja je po funkciji članica i predsjedavajuća UO, na  sjednici su učestvovale sve članice UO: Ana Jeličić, Jadranka Kuduz, Sofija Petrović i Stela Stanojević. Direktorica "Oaze" Vesna Nedić pripremila je svu potrebnu dokumentaciji i poslala je elektronskom poštom trima članicama, a na adrese dviju članica dokumentaciju je osobno dostavila.

Subota, 05. 12. 2020.

Međunarodni dan volontera

Čestitka svim volonterimaČestitka svim volonterimaMeđunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 17. XII. 1985. godine. Otada se Međunarodni dan volontera svake godine obilježava 5. prosinca s ciljem jačanja vidljivosti rada volontera i svih njihovih aktivnosti, kako na lokalnoj, tako i nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Osječki centar za mir poziva vas da pratite svečanu dodjelu Mirovne nagrade "Krunoslav Sukić" online. U pozivu se kaže:

Kad već ne možemo biti zajedno, možemo se okupiti online! Pobrinuli smo se da pratite ovogodišnju svečanu dodjelu Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" 2020. putem FB-stranice Mirovna nagrada "Krunoslav Sukić".

Prijenos će se održati uživo iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u petak, 11. prosinca 2020. godine, s početkom u 18 sati, a tko će nam se sve pridružiti i doprinijeti svečanosti, pročitajte u pozivnici.

Za potpunu uključenost u društvoZa potpunu uključenost u društvo(Članak prenosimo s web-stranice UIRZ)

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz davne 1956. godine:
Dana 8. kolovoza 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Cazier u Belgiji planuo je požar na dubini od 975 metara u kojem su stradala 262 rudara. Razlozi nesreće bili su zastarjela oprema i slaba osposobljenost za rad osoblja, nakon čega su uvedeni postroženi sigurnosni propisi. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena.

Utorak, 01. 12. 2020.

"Oazin" rad od kuće (V)

Sandra KušenićSandra KušenićSlijedeći preporuke za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa, rad "Oazinih" zaposlenica i aktivist(ic)a tokom mjeseca studenog 2020. godine odvijao se od kuće pa su i aktivnosti aktualnih "Oazinih" projekata prilagođene novonastaloj situaciji.

Sandra Kušenić, voditeljica "Oazinih" zabavnih radionica za djecu, taj je mjesec pripremala radionice koje će se održavati online u 12. mjesecu te je bila u kontaktu preko Vibera sa svojim malim korisnicima i njihovim roditeljima. Usto Sandra od kuće priprema "Oazin" preskliping, tj. arhivira članke s "Oazine" web-stranice. Dana 12. XI. 2020. godine učestvovala je na webinaru na temu obiteljskog volontiranja (o čemu smo pisali OVDJE).

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok