MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 17. 03. 2024.

Studijsko putovanje u Sveti Petar u Šumi

Na put je išla i "Oazina" aktivistica Ana JeličićNa put je išla i "Oazina" aktivistica Ana Jeličić(fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od petka do nedjelje, 15.-17.3.2024. godine, LAG Baranja je organizirao studijsko putovanje u Sveti Petar u Šumi na manifestaciju "S klobasicom u Europu".

Ovo putovanje organizirano je u sklopu provedbe projekta suradnje LAG-ova "Od tradicije do brenda" čiji je cilj stvaranje lokalnog brenda uz očuvanje tradicijskih običaja, a provodi se u partnerstvu četiri LAG-a koji djeluju na području Osječko-baranjske županije, LAG Baranja kao nositelj projekta, LAG Karašica, LAG Strossmayer i LAG Vuka-Dunav.

Kako je manifestacija "S klobasicom u Europu", kroz svoj višednevni program i sadržaj, bila  izvrsna prilika za dobivanje dragocjenih informacija o brendiranju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, kao i prilika za promociju svojih proizvoda, spomenuti LAG-ovi su poslali svoje predstavnike koji su se zaista lijepo prikazali pa i nagrade pokupili.

Pored redovnog programa ove višednevne manifestacije, za predstavnike LAG-ova organiziran je i obilazak terena i primjera dobre prakse, poput primjera zaštite nematerijalne kulturne baštine RH na tradicijskoj slastici "Pazinski cukerančić", zatim posjeta poljodjelskom obrtu "Anđelini" gdje je bila degustacija izvrsnog meda, vina, sira i ukiseljenih maslina vlastite proizvodnje i na kraju obilazak Destileriji Krulčić gdje je organizirana degustacija rakija iz vlastite proizvodnje uz izvanredne spomenute slastice – cukerančiće.

U sklopu manifestacije, pored izlagača suhomesnatih proizvoda, bili su i razni drugi izlagači sa svojim proizvodima poput meda, paprike, sira, maslina, vina rakije i drugog.

Ana Jeličić i Slobodan StankovićAna Jeličić i Slobodan StankovićLAG Baranja predstavljali su: medari OPG Jurić; proizvođači paprike OPG Olga Šumiga, sira OPG Lenđel Đuro, vina OPG Petar Dobrovac i, naravno, proizvođači suhomesnatih proizvoda: OPG Slobodan Stanković, OPG Milorad Stojković, poljoprivredni obrt Dejan Šarošković koji je i osvajač dviju nagrada. Dejan Šarošković je dobitnik Zlatne medalje za kulinovu seku, a ujedno je postao i šampion u kategoriji slavonske kobasice dok je njegova supruga Bojana Šarošković postala šampionka starinskog ručnog nadijevanja kobasice zvanog – nadijevanje "na Beku".

Šaroškovićima dvije nagradeŠaroškovićima dvije nagrade

Čestitamo im od srca jer nije bilo lako istaknuti se na tako velikoj manifestaciji međunarodnog karaktera uz domaćine i goste iz Slovenije, Italije, Srbije, Hercegovine i Španjolske.

Naravno da je na manifestaciji bilo i zabave, poput izrade prave istarske kobasice gdje je sudjelovalo 11 grupa među kojima su bili i predstavnici LAG-a Baranja koji su osvojili četvrto mjesto. Sve navedeno se odvijalo uz pratnju vesele istarske glazbe i malih mažoretkinja, dok su večeri bile ispunjene pjesmama lokalnih bendova, grupe Dalmatino i pjevačice Lidije Bačić.   

Prema "Oazinoj" predstavnici u LAG-u Baranja Ani Jeličić bilo je zaista lijepo i poučno. Zahvaljujemo LAG-u Središnja Istra i glavnom organizatoru dr. sc. Mariu Bratuliću na pozivu i lijepom prijemu.

Prethodni i sljedeći članak: « Uskrsna čestitka Uskrsni korzo »
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok