MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 23. 01. 2024.

Regionalni natječaj za kratku priču

Natječaj je raspisala Udruga AdelaNatječaj je raspisala Udruga AdelaUdruga za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela iz Osijeka raspisala je regionalni natječaj za neobjavljenu kratku priču.

Tema priče je feministički lik žene radnice čime se želi odati priznanje svim radnicama i revolucionarki Adeli Pavošević (1897.-1928.).

Lik je gradivni element kratke priče, a fokus na feminističkom liku žene radnice i uspjeh u prezentaciji lika u kratkoj priči bit će ono na temelju čega će odlučivati članice žirija.

Natječaj je otvoren od 23.1. do 24.3.2024. godine.

Pristigle priče bit će objavljene na web-stranici Udruge te u relevantnim medijima.

Proglašenje najuspješnijih priča bit će 1.5.2024. na Međunarodni praznik rada.

Pravila natječaja:

 1. Priča treba imati naglasak na liku koji je feministkinja i radnica.
 2. Svaki autor/ica mora biti punoljetan/a i može sudjelovati samo s jednom pričom pisanom na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom književnom jeziku ili nekim od dijalekata tih jezika te latiničnim pismom.
 3. Priče se šalju pod šifrom/pseudonimom, a razrješenje šifre se šalje u posebnom dokumentu u kojemu treba pisati šifra/pseudonim, ime i prezime te kontakt-podaci autora/ice, na email: kavazazenskaprava@gmail.com.
 4. Priča treba biti ispričana u maksimalno 6.000 znakova s razmacima u formatu .docx, font Times New Roman, veličina fonta 12, prored 1,5.
 5. Priča ne smije biti objavljivana prije završetka ovog natječaja.
 6. Nagrade autorima/icama priča koje uspiju članice žirija oduševiti su knjige:
  1. Ana Rajković Pejić, Dugi ženski marš
  2. Marijana Radmilović, Naša soba
  3. Mirela Holy, Mitski aspekti ekofeminizma
  4. Nigdje kod kuće – iz korespodencije Emme Goldman
 7. Sudjelovanjem u natječaju autori/ce pristaju da Udruga Adela njihove priče koristi u svome radu i objavljuje ih prema budućim potrebama uz uvijek potpisanog autora te pristaju da za korištenje priče od udruge neće tražiti nikakvu financijsku naknadu.

Članice žirija su:

 • Ana Rajković Pejić
 • Marijana Bijelić
 • Kristina Peternai Andrić
 • Iva Bačmaga

Adela Pavošević bila je jedna od najvažnijih figura radničkog pokreta u razdoblju između dva svjetska rata zbog kojega je u povijesti poznata i kao "osječka Rosa Luxemburg". Bila je organizatorica niza prosvjeda, pokretačica radničkih novina te borkinja za društvenu ravnopravnosti. Zbog svog sindikalnog i političkog djelovanja često je bila privođena od strane policije. Umrla je u Osijeku 5.7.1928. godine od tuberkuloze.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok