MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Kreativno-ekološki programi
Likovno-kreativne radionice za žene održavaju se svakog utorka od 15 do 20 sati. Njihovi radovi, daleko sofisticiraniji od dječjih, bili su izloženi u predvorju belomanastirske kino-sale ("Razigrana mašta - kreativnost na djelu", 13-21. V. 2005) te na više izložbi i sajmova Slavonije i Baranje.
Projekt su do sada financirali: Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.
Radionica s vunom koristi ekološku osnovu - češljanu vunu,  prirodno je boji, filca je (što je u stvari stari zanat naših baka) i pravi razne upotrebne predmete izuzetne topline i finoće: jastučnice, pokrivače za djecu, futrole za naočale, loptice za djecu, torbice, tapiserije i zidne slike, šešire i kape, efektne zidne i prozorske nizaste ukrase od djelića filca na konopčićima. U toj radionici rade se i narukvice, pojasevi, ogrlice, šnale, broševi i drugi ukrasni predmeti za mlade.
U radionici s vunom žene se obučavaju za samostalnu izradu upotrebnih predmeta od češljane vune još od 1998. godine. Time "Oaza" daje doprinos ekonomskom osnaživanju žena, poticanju žena s područja od posebne državne skrbi na zapošljavanje i stvaranju  kvalitetnijih uvjete za razvoj malog poduzetništva.
"Oaza" je svojim štandovima unikatnih rukotvorina likovno-kreativne i radionice s vunom učestvovala na brojnim izložbama i sajmovima. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Belog Manastira učestvovala je na više manifestacija na kojima se prezentirao Grad Beli Manastir i Baranja.
Po radionici s vunom "Oaza" je postala prepoznatljiva u okruženju u kome djeluje i u medijima. Rezultat višegodišnjih aktivnosti radionice s vunom je i knjižica "Filcanje vune", koja riječju i slikom detaljno opisuje postupak filcanja i daje recepture za izradu pojedinih proizvoda visoke kvalitete.
Radionice s vunom prošle su mnoge žene iz Belog Manastira, Bilja, Uglješa, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Tenje i Odžaka iz BiH.
Radionice s vunom do sada su financirali: Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva, Zagrebačka banka i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
Fotografije napravljenih predmeta
Postupak filcanja jedne slike
Radionice se održavaju u "Oazinim" prostorijama dva puta tjedno. Tokom 2006. godine održane su 43 radionice i 3 obilježavanja prigodnih manifestacija (Uskrs, Europski tjedan i Božić). Radionice su osmišljane tako da pored edukativnog imaju i zabavni karakter. Kroz njih je prošlo ukupno 57-ero djece, a na pojedinim radionicama bude i 30-ero djece.
Radionice s djecom do sada su financirali: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu potporu.
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok