MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 06. 12. 2023.

"Oazine" volonterske nagrade za 2023. godinu

Jelena Stankić i Nikola OpačićJelena Stankić i Nikola Opačić(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje-BaranjaMedija)

U utorak, 6. XII. 2023. godine s početkom u 16:30 sati, povodom Međunarodnog dana volontera, u belomanastirskom Centru za kulturu organizirao je "Oazin" volonterski centar, pod vodstvom voditeljice Ane Jeličić, osmu godinu zaredom, svečanu dodjelu nagrade i priznanja zaslužnim volonterima s područja Baranje.

"Nagrada volonter godine"
Za ovogodišnjeg dobitnika "Nagrade volonter godine" proglašen je Marko Barčan, dugogodišnji član, časnik prve klase i trenutni predsjednik DVD-a Kneževi Vinogradi. Za njega kažu da je entuzijast srcem i dušom, koji svojim radom služi za primjer ostalim članovima, pogotovo vatrogasnom podmlatku, čiji je voditelj. Njegova hrabrost, pouzdanost i organiziranost posebno su došle do izražaja u raznim rizičnim intervencijama, u kojima je od vatre spašavao kuće, gospodarske objekte i nadasve ljudske živote. Ljubav prema vatrogastvu prenio je i na svoju suprugu i kćerku. Iz opravdanih razloga nije prisustvovao na dodjeli nagrada.

"Priznanje za volonterski angažman" (I)
"Priznanje za volonterski angažman" u 2023. godini uručeno je Nikoli Opačiću iz Belog Manastira, predsjedniku Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, koji tu funkciju volonterski obavlja već 16 godina. Od 2007. kao glavni inicijator aktivno i kontinuirano organizira obilježavanje godišnjica značajnih događaja iz NOB-a na području Baranje: Batinske i Bolmanske bitke te Dana pobjede i Dana antifašističke borbe, čime je dao nemjerljiv doprinos da se antifašističke ideje ne zaborave.

Najvolonteri s 'Oazinim' timomNajvolonteri s 'Oazinim' timomKao volonter istakao se i u prihvatu i distribuciji zagrebačkog tjednika "Novosti" i vukovarskog petnaestodnevnika "Izvor", koji čitaoce informiraju o aktualnim događanjima u Hrvatskoj i koji se besplatno dijele zainteresiranim građanima. Angažman Nikole Opačića sastoji se u tome da svakog petka ujutro – 52 puta godišnje i bez obzira na vremenske prilike – u belomanastirskoj pošti preuzima šest paketa, ukupno 90 primjeraka "Novosti" te ih odnosi na sabirno mjesto i razdjeljuje drugim raznosačima. 32 primjerka "Novosti" sam preuzima i biciklom ih odnosi do čitalaca po Belom Manastiru. A ti čitaoci su mahom umirovljenici i stariji ljudi, kojima mnogo znači da im netko donese besplatne novine na kućni prag te koji druge novine obično i ne kupuju.

"Priznanje za volonterski angažman" (II)
Dobitnica "Priznanja za volonterski angažman" u 2023. godini je i vatrogaskinja Jelena Stankić, dugogodišnja aktivna članica DVD-a Karanac čak od svoje šeste godine. Prošla je mnogobrojne edukacije, posebno one za rad s mladima, za što je i više puta pohvaljivana i nagrađivana. Svojim nesebičnim radom i zalaganjem postala je i članica Prvog hrvatskog ženskog interventnog tima u povijesti vatrogastva, s kojim je prošlog ljeta na Braču, uz kolege vatrogasce, branila priobalje od požara i drugih nedaća. Njezin volonterski rad opisuje se riječima: odgovorna, požrtvovna, kvalitetna, spremna za svaku humanu akciju.

Svi prisutni na dodjeli volonterskih nagrada (osim fotografa)Svi prisutni na dodjeli volonterskih nagrada (osim fotografa)"Oazinom" volonterskom centru, vrlo emotivnim riječima, uime dobitnika zahvalio je Nikola Opačić, koji je istakao da je za svoj rad u udruzi ABA i Savezu ABA Republike Hrvatske već dobio niz priznanja, ali da ga je neočekivano "Oazino" priznanje veoma dirnulo jer dolazi iz lokalne zajednice. Okupljenoj publici obratio se i predsjednik DVD-a Karanac Šandor Sabo s detaljnijim obrazloženjem zašto je taj DVD za volontersko priznanje nominirao svoju članicu Jelenu Stankić.

* * *

"Nagrada volonter godine" i "Priznanja za volonterski angažman" dodjeljuju se kroz projekt Mirovne grupe Oaza "VolontirAti?", koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok