MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 08. 03. 2024.

Akcija "Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja!"

Ispred "Oaze" sudjelovala je Sandra KušenićIspred "Oaze" sudjelovala je Sandra Kušenić(više fotografija može se vidjeti ovdje)

U petak, 8.3.2024. godine, Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s drugim ženskim organizacijama i inicijativama organizirale su simboličnu javnu akciju "Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja!", u povodu Međunarodnog dana žena – 8. marta.

Akcija je održana u 10:30 sati na Trgu sv. Marka ispred Vlade RH.

Rodno utemeljeno nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje na radu su najčešći oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena. Sindikalne povjerenice u svom radu dobivaju upravo najveći broj prijava rodno utemeljenog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radu.

Agencija EU-a za temeljna prava (FRA) procjenjuje, u rezultatima svog istraživanja, da je do 75 posto žena u Europskoj uniji u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživjelo seksualno uznemiravanje tijekom života (FRA, 2014.).

Prema istraživanju koje je provela nezavisna stručnjakinja Dunja Bonacci Skenderović udio žena koje su doživjele spolno uznemiravanje na radnome mjestu je 73%. Većina žena doživjela je više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja, od neželjenih seksualnih primjedbi do pokušaja silovanja ili silovanja te od strane više osoba. Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu!

Samo 16% prijavilo je uznemiravanje zbog nedostatka povjerenja u sustav zaštite i straha od odmazde. Zbog toga, u povodu 8. marta, traži se da Hrvatska žurno ratificira Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da djelatno provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena.

Vladi Republike Hrvatske uručeni su zahtjevi vezani za hitno rješavanje ovog gorućeg problema žena.

Na akciji je ispred "Oaze" sudjelovala Sandra Kušenić.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok