MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 20. 11. 2023.

Akcija "Sigurnost i povjerenje za žene"

Akcija se održala na...Akcija se održala na...U ponedjeljak, 20.11.2023. godine, na Trgu slobode u Belom Manastiru, u 11 sati, održana je akcija "Sigurnost i povjerenje za žene ".

To je akcija kojom se željela iskazati solidarnost sa svim ženama koje trpe nasilje, a glavni događaj koji je potaknuo ovu akciju je ubojstvo Mihaele Berak u Osijeku, prije dva mjeseca.

U svrhu podrške inicijativi "Kava za ženska prava", ženske organizacije i inicijative organizirale su ovu akciju u 16 mjesta u Hrvatskoj. Tako su akcije održane u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Belom Manastiru, Pakracu, Vukovaru, Virovitici, Bjelovaru, Karlovcu, Korenici, Šibeniku, Trogiru, Malom Lošinju, Korčuli i Zadru.

Od Hrvatske države traži se da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

Zahtjevi koji su istaknuti u ovoj akciji su.

  • Donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama, uključujući femicid i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu.
  • Donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.
  • Uvođenje novog kaznenog djela femicida kao ubojstva žene zbog njenog roda.
  • Strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti.

...Trgu Slobode u Belom Manastiru...Trgu Slobode u Belom ManastiruU Belom Manastiru akciju je organizirala Mirovna grupa Oaza Beli Manastir. Uz "Oazinog" volontera Jovana i volonterke Mirjanu, Vidu, Klaru i Margitu te zaposlenice Vesnu i Sandru, akciji se pridružila i Sanja Kastratović koja je jedna od pokretačica inicijative "Kava za ženska prava" te njen suprug. Bilo je dosta i prolaznika koji su se zaustavljali i pogledali o čemu se radi i ono što je važno svi su se slagali da nešto treba poduzeti po pitanju zlostavljanja žena.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok