MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Nedjelja, 30. 04. 2017.

Fotoreportaža iz Batine

Batina - Trg slobodeBatina - Trg slobode(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Jadranka Radošević (desno)Jadranka Radošević (desno)U subotu, 29. IV. 2017. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru održano je književno veče posvećeno Desanki Maksimović, na kome su – uz prigodnu prezentaciju – čitane njezine pjesme. Književno veče su organizirali Književni klub koji djeluje u okviru Srpskog udruženja žena "Dukat" i profesorica jezika i književnosti Jadranka Radošević iz Belog Manastira, koja radi u Srednjoj školi Dalj.

Županijski doprinos 'Oazinoj' socijalnoj usluziŽupanijski doprinos 'Oazinoj' socijalnoj usluziU petak, 28. IV. 2017. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, potpisala je ugovor o financiranju projekta "Besplatni topli obroci za starije i nemoćne osobe".

Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro iz proračuna Osječko-baranjske županije u 2017. godini. Vrijednost projekta je 6.000 kuna, a isključivo je namijenjen za financiranje socijalne usluge dostave besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira. Uime "Oazinih" korisnika zahvaljujemo Osječko-baranjskoj županiji na tom iznosu.

Jelena Opačić-MatijevićJelena Opačić-Matijević"Oazin" šnajderaj djeluje kroz projekt "Pomoć ugroženim Belomanastircima". U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira. Sve takve osobe mogu doći u "Oazino" sjedište (Ulica J. Antala 3) ili nazvati telefonom (705-055) i dogovoriti se s gerontokrojačicom oko detalja.

U toku trećeg mjeseca 2017. godine svi korisnici "Oazinog" šnajderaja bili su, začudo, muškarci, kojima je uglavnom trebalo ili zakrpiti hlače, ili na laganijoj, proljetnoj jakni promijeniti patent-zatvarač, kojega gerontokrojačica naziva "zibzar" (a neki drugi Baranjci, npr. u Bolmanu, kažu "zimzar").

'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovor'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovorU petak, 28. IV. 2017. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Osječko-baranjskoj županiji, u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, potpisala je ugovor o financiranju projekt(ić)a "Baranjski leksikon".

Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga u kulturi Osječko-baranjske županije u 2017. godini. Vrijednost projekta je 1.000 kuna.

Moderatori konferencije Domagoj Novokmet i Miljenka Plazonić BogdanModeratori konferencije Domagoj Novokmet i Miljenka Plazonić Bogdan(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 27. IV. 2017. godine, od 10:30 do 16 sati, u Kongresnom centru Forum Zagreb održana je prva hrvatska Konferencija i sajam volontiranja "Korporativno volontiranje". Manifestaciju je organizirao Volonterski centar Zagreb, u suradnji s volonterskim centrima iz Osijeka i Splita te Mrežom za razvoj korporativnog volontiranja. Konferencija je okupila oko dvjesto uzvanika iz korporativnog i neprofitnog sektora s područja Zagreba, Splita i Osijeka. Na konferenciji su učestvovale i "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Vesna Nedić.

Mlađi 'Oazini' volonteri Mirjana i SašaMlađi 'Oazini' volonteri Mirjana i SašaU četvrtak, 27. IV. 2017. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", održano je još jedno druženje "Oazine" aktivistice Stele Fabijan i volontera sa štićenicima Doma. U akciji je bilo troje volontera: Mirjana Banjanac, Saša Vučković i Stela Stanojević.

Autorica 'Krvave bajke'Autorica 'Krvave bajke'Književni klub belomanastirskog SUŽ-a "Dukat" organizira pjesničko veče pod naslovom "Žena koja je samo volela", posvećeno pjesničkom opusu Desanke Maksimović.

Književno veče će se održati u subotu, 29. IV. 2017. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, Ulica Imre Nađa 8.

Ulaz slobodan

Članice udruga koje njeguju baranjski tradicionalni vezČlanice udruga koje njeguju baranjski tradicionalni vez(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 26. IV. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u prostorijama Matice umirovljenika Hrvatske – Udruga Beli Manastir, održana je treća kreativna radionica pod nazivom "Očuvanje tradicionalnog baranjskog veza" u sklopu građanske akcije "Zajedno do udobnije i bogatije ljetne pozornice", koju provodi LAG Baranja.

Mirela Kotromanović i dr. Mirjana MarjanovićMirela Kotromanović i dr. Mirjana MarjanovićZbog nedostatka usnika za spirometar belomanastirska Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" ove godine nije mogla obavljati spirometriju (tj. mjerenje plućnog volumena i kapaciteta). Zahvaljujući donaciji Grada Belog Manastira, usnika sada ima dovoljno za sve zainteresirane koji žele doći na spirometrijsko mjerenje.

Srijeda, 26. 04. 2017.

Tribina Gorana Milića

Goran Milić na tribini u OsijekuGoran Milić na tribini u OsijekuU četvrtak, 27. IV. 2017. godine, s početkom u 17 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine časopis "Poduzetnik", u suradnji s udrugom "Biti bolji", organizira susret s poznatim novinarom Goranom Milićem u obliku tribine s nazivom "Mladi i poduzetništvo – Biti poduzetnik – Koliko smo slični, koliko različiti?"

'Ono što ostaje, uvijek ljubav je''Ono što ostaje, uvijek ljubav je'

Izrada uskršnjih čestitki od reciklažnog materijalaIzrada uskršnjih čestitki od reciklažnog materijalaU četvrtom mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativne radionice za žene utorkom, pod vodstvom Ane Jeličić, a u sklopu projekta "Od starog pravimo novo – II", koji je financiran namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Prva radionica održana je u utorak, 4. IV., a druga u ponedjeljak, 10. IV.

Izrada različitih posuda kaširanjemIzrada različitih posuda kaširanjemU utorak, 25. IV. 2017. godine, od 18:30 do 20:30, u bolmanskoj udruzi "Zlatna žena" održana je peta likovno-kreativna radionica (od šest) u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bilo osam korisnica, a vodila ju je Jelena Opačić-Matijević.

Utorak, 25. 04. 2017.

Fotoreportaža iz Bilja

Hrvatsko-mađarski kulturni centar Općine BiljeHrvatsko-mađarski kulturni centar Općine Bilje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Izrada uskršnjih jaja od starih tkaninaIzrada uskršnjih jaja od starih tkaninaU četvrtom mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević, a u sklopu projekta "Od starog pravimo novo – II", koji je financiran namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Prva radionica održana je u ponedjeljak, 3. IV., a druga u utorak, 11. IV. Na njima je bilo po desetak korisnica.

Ponedjeljak, 24. 04. 2017.

Dan planeta Zemlje i "Zelena čistka"

'Oazin' štand na 'Zelenoj čistki''Oazin' štand na 'Zelenoj čistki'(Fotoalbumi: Zelena čistka, Oaza, Crni put; videoprilog STV-a)

U ponedjeljak, 24. IV. 2017. godine, od 11 do 13 sati, na belomanastirskom Trgu slobode održana je ekološka akcija "Zelena čistka" i obilježen Dan planeta Zemlje. Manifestaciju je organizirala "Baranjska čistoća" u suradnji s Mirovnom grupom Oaza, Savjetom mladih Grada Belog Manastira, Gradskim kazalištem Beli Manastir te Likovnom sekcijom belomanastirske OŠ "Dr. Franjo Tuđman".

Nedjelja, 23. 04. 2017.

"Zaigrajmo zajedno" u Osijeku

Etnoansambl 'Đurđevak' iz BoboteEtnoansambl 'Đurđevak' iz BoboteU nedjelju, 23. IV. 2017. godine, u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održana je kulturna manifestacija "Zaigrajmo zajedno – Osijek 2017" u organizaciji "Čuvara srpskog identiteta" iz Vukovara i njihovog predsjednika Dragana Todića.

KUD 'Branko Radičević' - DardaKUD 'Branko Radičević' - DardaU subotu, 22. IV. 2017. godine, s početkom u 19 sati, u darđanskoj kinodvorani održan je godišnji koncert KUD-a "Branko Radičević", koji djeluje u okviru Pododbora Darda SKD-a "Prosvjeta".

Koncert je počeo stihovima "Kolo, kolo naokolo" Branka Radičevića, a onda su gledaoci kroz dva sata programa uživali u igrama KUD-a ''Branko Radičević'', Romskog kulturno- umjetničkog društva Darda i belomanastirskog Folklornog ansambla Baranje ''Nikola Tesla'' te u pjesmama Hranislave Mesarić, Hranislava Podrumca i Đorđa Đorđevića, uz pratnju Milana Klibe. Stihove koji su se čuli te večeri odabrala je Ljeposava Grubor.

Kliknite na članak da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na članak da biste ga vidjeli u većem formatu

U zagrebačkim "Novostima" broj 905 (21. IV. 2017, str. 5 dodatka "Kronika") objavljen je članak pod naslovom "Gatanje iz bakine šalice", u kome je opisano jedno od druženja starijih osoba koje je organizirala "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak. Isti članak objavljen je i na portalu "Novosti" na ovoj adresi.

Znanost, a ne šutnjaZnanost, a ne šutnjaU subotu, 22. IV. 2017. godine, na Dan planeta Zemlje, znanstvenici i građani na gotovo 500 lokacija u više od 40 zemalja svijeta na simboličan način "Maršem za znanost" stat će u obranu slobode znanstvenog istraživanja, propitkivanja i urođene ljudske znatiželje.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je na programu bila u četvrtak, 20. IV. 2017. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić.

Tema razgovora bile su aktivnosti "Oazinih" projekata "Od starog pravimo novo – II", "Pomoć ugroženim Belomanastircima" i "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji". Prvi se financira iz namjenskih sredstava za sanaciju odlagališta, a drugi i treći financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Emisija je postavljena na YouTube pa je možete preslušati "klikanjem" na gornju sliku.

Oslikavanje boca i čokanjaOslikavanje boca i čokanjaU četvrtak, 20. IV. 2017. godine, od 18 do 20 sati, u Popovcu je, u prostorijama Udruge "Maska", održana peta likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji". Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo devet znatiželjnih korisnica.

Četvrtak, 20. 04. 2017.

Besplatna pravna pomoć u "Oazi"

Pravnica Natalija Havelka i volonterka Petra Egić (u sredini i desno)Pravnica Natalija Havelka i volonterka Petra Egić (u sredini i desno)I dalje se nastavlja – u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji" – pružanje besplatne pravne pomoć u prostorijama Mirovne grupe Oaza u belomanastirskom Društvenom centru, J. Antala 3, svake srijede od 9 do 12 sati. Partner na projektu je osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, čija pravnica Natalija Havelka i pruža tu pravnu pomoć.

Bake Milenka, Radmila, Marica i DragicaBake Milenka, Radmila, Marica i DragicaU srijedu, 19. IV. 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Radmile Tošić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle bake Marica Smolčić, Dragica Stanojević i Milenka Vranješ te "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak.

Vesna Nedić i Stana NemetVesna Nedić i Stana NemetU utorak, 19. IV. 2017. godine, s početkom u 10 sati, novinarka Stana Nemet s belomanastirskog Radija Banska kosa snimila je u "Oazinom" uredu razgovor s projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić, koji će biti emitiran u stalnoj emisiji "Korak ka jednakosti" u četvrtak, 20. IV. 2017. godine, s početkom u 17 sati, na frekvenciji od 96,9 mHz.

Oslikavanje svilenih marama batik-tehnikomOslikavanje svilenih marama batik-tehnikomU petak, 18. IV. 2017. godine, od 18:30 do 20:30, u bolmanskoj udruzi "Zlatna žena" održana je četvrta likovno-kreativna radionica (od šest) u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bilo 12 korisnica, a vodila ju je Jelena Opačić-Matijević.

Ivan Doboš, Ivan Balta, Daniela Taslidžić Herman, Dunja Vlahek, Tamara Alebić, Edin MutapčićIvan Doboš, Ivan Balta, Daniela Taslidžić Herman, Dunja Vlahek, Tamara Alebić, Edin Mutapčić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 18. IV. 2017. godine, s početkom u 18 sati, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Belog Manastira, a u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, održano je javno predstavljanje zbornika radova "Granice & identiteti" s međunarodnog znanstvenog skupa, održanog 11. III. 2016. godine, s dugačkim naslovom: "Društveno-kulturološki opći kontekst granica, posebno Baranje, Podunavlja i susjednih regija, u odnosu na europske civilizacijske stečevine i Balkan".

Utorak, 18. 04. 2017.

Poziv nepoznatom donatoru

Velika donacija nepoznatog donatoraVelika donacija nepoznatog donatoraU utorak, 18. IV. 2017. godine, oko 12 sati, jedna muška osoba upitala je u "Oazinom" ured u Društvenom centru prima li "Oaza" korištenu odjeću na poklon. Projektna asistentica Dragana odgovorila mu je da prima i da robu treba predati u "Oazinoj" burzi ravno na kraju hodnika. Muškarac je otišao po odjeću u auto i više se nije javljao u ured.

Kasnije se ispostavilo da je pred vrata "Oazine" burze uredno složio šest velikih kutija s doniranom robom, ali u Burzu nije ušao pa ne znamo tko je on. Molimo ga da nam se javi kako bismo ga mogli registrirati i zahvaliti mu uime naših korisnika.

Utorak, 18. 04. 2017.

"Oaza" u "Glasu Slavonije"

Članak u osječkom "Glasu Slavonije"Članak u osječkom "Glasu Slavonije"(Na web-portalu: glas-slavonije.hr)

Ponedjeljak, 17. 04. 2017.

Poziv na folklorni koncert u Dardi

Darda, 22. IV. 2017, 19 satiDarda, 22. IV. 2017, 19 sati

Etnološki centar baranjske baštine, utorak, 18. IV. 2017, 18 satiEtnološki centar baranjske baštine, utorak, 18. IV. 2017, 18 sati

Nedjelja, 16. 04. 2017.

Uskršnja čestitka

Čestitka od reciklažnog materijalaČestitka od reciklažnog materijala

Dragana NikolićDragana Nikolić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Uoči Uskrsa, u subotu, 15. IV. 2017. godine, "Oazine" aktivistice Vesna Nedić, Ana Jeličić, Stela Fabijan, Jelena Opačić-Matijević i Dragana Nikolić besplatno su dijelile na belomanastirskom Trgu slobode uskršnja jaja s korpicama od reciklažnih materijala.

Poklon-paketić za UskrsPoklon-paketić za UskrsU petak, 14. IV. 2017. godine, uoči Uskrsa, korisnicima besplatnih toplih obroka podijeljeni su poklon-paketići, koji su sadržavali jednu kutiju keksa, kavu, čestitku i korpicu s jajetom od reciklažnog materijala. Jaja i korpice izrađeni su na "Oazinim" likovno-kreativnim radionicama u sklopu projekta "Od starog pravimo novo – II".

Uskršnji ukras Belog ManastiraUskršnji ukras Belog Manastira(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Uoči Uskrsa, u petak, 14. IV. 2017. godine, "Oazine" aktivistice Ana Jeličić, Stela Fabijan, Jelena Opačić-Matijević i Dragana Nikolić, uz pomoć gerontomajstora Roberta Dvornića i uvijek spremnog pomoći volontera Ljube Jeličića, postavili su na belomanastirski Trg slobode uskršnja gnijezda, zečeve i jaja od reciklažnih materijala, a u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II".

Uskršnji paketići za male korisnikeUskršnji paketići za male korisnike

U četvrtak, 13. IV. 2017. godine, od 17 do 19 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je "Oazina" dječja kreativna radionica u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je sudjelovalo sedam malih korisnika, a vodila ju je Stela Fabijan.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je na programu bila u četvrtak, 13. IV. 2017. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s najstarijom "Oazinom" korisnicom, 97-godišnjom bakom Vericom Parabak, koja živi u Domu za starije i nemoćne Beli Manastir. Razgovor je snimljen dan ranije za vrijeme druženja "Oazinih" volonterki i štićenika Doma (pogledajte ovdje).

Antonija i Dragana pakuju poklon paketićeAntonija i Dragana pakuju poklon paketićeKao i prethodnih godine, i ove godine "Oaza" je kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji" svojim starijim korisnicima podijelila poklon-paketiće povodom nadolazećeg Uskrsa. Iako skromnog sadržaja, paketići su obradovali "Oazine" korisnike, kao i prigodne čestitke, koje su i ove godine od reciklažnih materijala napravile "Oazine" korisnice na likovno-kreativnim radionicama za žene u sklopu projekta "Od starog pravimo novo – II".

Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić donio je 13. travnja 2017. godine "Plan financiranja programskih aktivnosti udruga sredstvima Proračuna Osječko-baranjske županije u 2017. godini". Tim planom utvrđuju se programi i projekti od interesa za opće dobro Osječko-baranjske županije čiji su nositelji udruge koje djeluju na području Županije, koji će se u 2017. godini financirati sredstvima planiranim za tu namjenu iz Proračuna Osječko-baranjske županije za 2017. godinu, njihovi nositelji te iznosi odobrenih potpora.

Programske potpore u ukupnom iznosu od 1.050.000 kuna dodjeljuju se u deset područja za ukupno 205 programa i projekata udruga. Plan i popis odobrenih programa i projekata mogu se vidjeti ovdje.

Slavonska televizija emitirala je prilog snimljen 12. IV. 2017. godine u Etnološkom centru baranjske baštine za vrijeme održanja druge LAG-ove kreativne radionice pod nazivom "Očuvanje tradicionalnog baranjskog veza" u sklopu građanske akcije "Zajedno do udobnije i bogatije ljetne pozornice".

Prilog se može vidjeti "klikanjem" na gornju sliku.

Nova volonterka: Stana NemetNova volonterka: Stana NemetU srijedu, 12. IV. 2017. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir (kojega Belomanastirci zovu "Starački dom"), a u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", održano je druženje sa štićenicima tog Doma. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan te šest volonterki: Donka Dvornić, Jelisavka Brnjevarac, Mirjana Banjanac, Mirjana Ćosić i Stela Stanojević.

Ukrasi u maniri tradicionalnog baranjskog vezaUkrasi u maniri tradicionalnog baranjskog veza(Fotoalbum se može vidjeti ovdje, a videoprilog STV-a ovdje)

U srijedu, 12. IV. 2017. godine, s početkom u 10 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine održana je druga kreativna radionica pod nazivom "Očuvanje tradicionalnog baranjskog veza" u sklopu građanske akcije "Zajedno do udobnije i bogatije ljetne pozornice". Ta akcija odobrena je LAG-u Baranja u sklopu poziva osječke Zaklade Slagalica "Naš doprinos zajednici".

Razred 3.a - učiteljica Marija BanovićRazred 3.a - učiteljica Marija BanovićU sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora", učiteljice trećeg i četvrtog razreda OŠ Kneževi Vinogradi, sa svojim učenicima, u ožujku 2017. godine održale su drugu radionicu pod nazivom "Zajedno smo jači": Marija Banović (3.a), Kristina Čičak (4.a), Tamara Đapić (2. i 3. r. PŠ Grabovac) i Ildiko Farkaš (3. i 4. r. PŠ Karanac). Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Srijeda, 12. 04. 2017.

Potpisivanje ugovora s udrugama

Grad Beli Manastir - financiranje projekata i programa udrugaGrad Beli Manastir - financiranje projekata i programa udruga(Fotoalbum se može vidjeti ovdje, a videoprilog STV-a ovdje)

U srijedu, 12. IV. 2017. godine, s početkom u 10 sati, Grad Beli Manastir organizirao je u Maloj vijećnici potpisivanje ugovora o financiranju projekata i programa udruga u 2017. godini. Rezultati natječaja za financiranje udruga 2017. godine objavljeni su 17. III. 2017. na web-stranici Grada i mogu se vidjeti ovdje.

Velika uskršnja jaja od balona zamotanih u reciklažni tekstilVelika uskršnja jaja od balona zamotanih u reciklažni tekstil(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 11. IV. 2017. godine, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je likovno-kreativna radionica za djecu i mladež u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Stela Fabijan, a na njoj je bilo šestero korisnika.

Područna škola KneževoPodručna škola Kneževo(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 11. IV. 2017. godine, "Oazine" aktivistice Jelena Opačić-Matijević i Dragana Nikolić obišle su Baranju i osnovnim školama u Belom Manastiru, Dražu i Jagodnjaku te područnoj školi u Kneževu poklonile taburee od reciklažnih materijala povodom Uskrsa. Taburee je napravila baš aktivistica Jelena od odjeće koja ostaje u "Oazinoj" burzi jer je nitko ne želi preuzeti. Taburei se izrađuju u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta.

Na ovoj radionici bio je i jedan pravi - zecNa ovoj radionici bio je i jedan pravi - zec(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 10. IV. 2017. godine, od 17 do 18:30 sati, održana je likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Stela Fabijan, a na njoj je bilo šest korisnika. Bilo bi ih i više da mnogi nisu zauzeti pripremama za nadolazeći blagdan.

Razred 1.a - učiteljica Dunja KufnerRazred 1.a - učiteljica Dunja KufnerUčenici 1. i 2. razreda OŠ Kneževi Vinogradi, sa svojim učiteljicama, u trećem mjesecu 2017. godine održali su drugu radionicu u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora", pod nazivom "Izvrsno surađujemo". Drugu radionicu vodile su učiteljice: Dunja Kufner (1.a), Mihaela Kikić (2.a) i Julijana Balint (1. i 4. r. PŠ Grabovac), a skupa s Monikom Samardžić (1. i 2. r. PŠ Karanac) Nataša Nadoveza, studentica četvrte godine osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ponedjeljak, 10. 04. 2017.

Druženje starijih kod bake Marice

Bake Dragica, Marica, Zora i RadmilaBake Dragica, Marica, Zora i RadmilaU ponedjeljak, 10. IV. 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Marice Smolčić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle prijateljice Dragica Stanojević, Zora Stupar i Radmila Tošić te "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak.

Evo kako to druženje opisuje Antonija:

Nedjelja, 09. 04. 2017.

Fotovijest: Vinska cesta Belje

Baranjska turistička atrakcijaBaranjska turistička atrakcija(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Lijepo vrijeme, bogata ponuda, mnoštvo gostijuLijepo vrijeme, bogata ponuda, mnoštvo gostiju(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Burza odjeće i obuće radi od 8 do 20 satiBurza odjeće i obuće radi od 8 do 20 sati"Oazina" burza odjeće i obuće i dalje djeluje u okviru "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dobri ljudi raznu robu donirali su 25 puta, a korisnici su je preuzimali 56 puta.

Ivan Doboš i Alen BeganovićIvan Doboš i Alen Beganović

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 8. IV. 2017. godine, u 12 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira upriličena je svečana dodjela Godišnje nagrade Romskog nacionalnog vijeća (RNV) iz Zagreba. Nagrada je ustanovljena 2013. godine, dodjeljuje se na Svjetski dan Roma, a ove godine dobio ju je Grad Beli Manastir.

Oslikavanje svilenih maraka batik-tehnikomOslikavanje svilenih maraka batik-tehnikomU petak, 7. IV. 2017. godine, od 19 do 21 sat, u petlovačkoj Udruzi žena "Fijolice" održana je posljednja, šesta likovno-kreativna radionica u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bilo 12 korisnica, a vodila ju je Jelena Opačić-Matijević.

Izrada ukrasnih jaja od reciklažnog materijalaIzrada ukrasnih jaja od reciklažnog materijala(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 7. IV. 2017. godine, od 16 do 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je likovno-kreativna radionica za djecu i mladež u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Stela Fabijan, a na njoj je bilo jedanaestero korisnika, među kojima su bili i članovi mladeži Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir.

Petak, 07. 04. 2017.

Obilježen Svjetski dan Roma

Željko KraljičakŽeljko KraljičakU petak, 7. IV. 2017. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, Udruga romskog prijateljstva "Luna" održala je svečanost povodom Svjetskog dana Roma (8. IV.). Toj svečanosti, koju je otvorio predsjednik "Lune" Duško Kostić, prisustvovali su zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak, zamjenici belomanastirskog gradonačelnika Predrag Stojanović i Marko Bogatić te predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak.

'Oazine' kreacije od reciklažnih materijala'Oazine' kreacije od reciklažnih materijala(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 7. IV. 2017. godine, s početkom u 6:30 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine i u organizaciji Turističke zajednice Baranje, održana je radionica bojanja i ujedno izložba pisanica (šaranih uskršnjih jaja).

Popovačke kreativkePopovačke kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 6. IV. 2017. godine, od 18 do 20 sati, u prostorijama popovačke Udruge "Maska", održana je likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo četrnaest korisnica.

Kreativni rad kao jedan vid terapijeKreativni rad kao jedan vid terapije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 6. IV. 2017. godine, od 16 do 17:30 sati, u Obiteljskom domu Zlatna jesen u Dardi održana je likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Od starog pravimo novo - II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Stela Fabijan uz asistenciju "Oazinih" volonterki Margite Relić i Stele Stanojević. Na radionici je bilo 14 korisnica.

Ugodno druženjeUgodno druženjeU četvrtak, 6. IV. 2017. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", održano je još jedno druženje "Oazinih" aktivistica i volonterki sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te volonterke Mirjana Banjanac, Donka Dvornić, Borislava Kovačević, Margita (Greta) Relić i Stela Stanojević.

U sklopu projekta "Tolerancija – DA, nasilje – NE" učiteljice trećih i četvrtih razreda Darda sa svojim učenicima tokom ožujka održale su drugu radionicu pod imenom "Rastemo zajedno". Radeći radionicu učenici su razvijali pozitivnu sliku o sebi, osvještavali vlastite potrebe, uočavali pozitivne osobine drugih, razvijali suradničke odnose u grupi i razvijali međusobno povjerenje i međusobnu podršku.

Učiteljice Radmila Stanić (3.a), Elizabeta Nikolić (3.b), Biljana Kodžoman (3.c), Julijana Fremec (4.a), Mirela Kotromanović (4.b), Belinda Kovačević (4.c) i Jela Merdić (2. i 4. r. PŠ Mece), radeći sa svojim učenicima, naglasile su važnost razvoja zajedništva i suradnje u razrednim odjelima. Svi učenici uživali su predstavljajući svoje zajedničke osobine u skupnom radu. Poticajno je djelovalo davanje pozitivnih pohvala svakom učeniku. Djeca s radošću učestvuju u radionicama.

Projekt "Tolerancija – DA, nasilje – NE" financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Druga radionica u 1. i 2. razredima OŠ Darda

Učenici prvih i drugih razreda Darda sa svojim učiteljicama tokom ožujka 2017. godine održali su drugu radionicu u sklopu projekta "Tolerancija – DA, nasilje – NE" pod nazivom "Budimo prijatelji". U toj radionici učenici su razvijali sposobnost poštivanja sebe i drugih, prepoznavali su osobne potrebe i razlikovali ih od želja te poštivanje potreba i želja drugih. Učili su razvijati međusobno povjerenje i razumijevanje i jačali grupnu povezanost. Osim toga, kroz radionicu vježbali su uvažavanje različitosti i tolerancije za druge i drugačije.

Tradicionalni baranjski vezTradicionalni baranjski vez(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 5. IV. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održana je prva kreativna radionica pod nazivom "Očuvanje tradicionalnog baranjskog veza" u sklopu građanske akcije "Zajedno do udobnije i bogatije ljetne pozornice". Ta akcija odobrena je LAG-u Baranja u sklopu poziva osječke Zaklade Slagalica "Naš doprinos zajednici".

U Kneževim Vinogradima, 9. IV. 2017. godineU Kneževim Vinogradima, 9. IV. 2017. godine

Zlatne žene iz BolmanaZlatne žene iz BolmanaU utorak, 4. IV. 2017. godine, od 18:30 do 20:30 sata, u bolmanskoj udruzi "Zlatna žena" održana je likovno-kreativna radionica u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Jelena Opačić-Matijević, a na njoj je bila predsjednica udruge Katarina Tomašević i još 12 članica.

Stela Stanojević, Donka Dvornić, Rožika Budimir, Mira Ćosić, Ljubica Buha, Sabina RončevićStela Stanojević, Donka Dvornić, Rožika Budimir, Mira Ćosić, Ljubica Buha, Sabina Rončević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 4. IV. 2017. godine, od 18 do 20 sata, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je likovno-kreativna radionica u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo devet "Oazinih" vjernih korisnica, koje su se trudile što bolje iskazati u izradi uskršnjih čestitki od starog papira, reklama i šarenih krpica.

753 topla obroka u ožujku 2017. godine753 topla obroka u ožujku 2017. godineU mjesecu ožujku 2017. godine Mirovna grupa Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja. Uslugu trenutno koristi 33-oje starijih, bolesnih i radno nesposobnih građana korisnika socijalne pomoći, kojima takav vid pomoći puno znači.

Na Cvjetnicu u KarancuNa Cvjetnicu u Karancu

Košarice za uskršnja jaja od reciklažnog materijalaKošarice za uskršnja jaja od reciklažnog materijala(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U trećem mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević, a u sklopu projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta.

Izrada korpica od odbačene odjeće i jaja od starog papiraIzrada korpica od odbačene odjeće i jaja od starog papira(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 3. IV. 2017. godine, od 15 do 17 sati, u prostorijama Mjesnog odbora Batina održana je likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo devet korisnica.

Trenerice Jelena Kamenko i Mirta KovačevićTrenerice Jelena Kamenko i Mirta Kovačević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 3. IV. 2017. godine, od 10 do 16 sati, u Volonterskom centru Osijek (VCO) održan je trening za trenere koji će voditi jednodnevne edukacije za građane na temu "Biti volonter". Trening je bio namijenjen predstavnicima lokalnih volonterskih centara, a cilj mu je povećati kapacitete tih centara za samostalnu provedbu takvih edukacija.

Nedjelja, 02. 04. 2017.

Rad "Oazine" praonice (III/2017)

Sušenje veša u dvorištu Društvenog centraSušenje veša u dvorištu Društvenog centraU mjesecu ožujku 2017. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru oprano je devet mašina rublja. "Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Rublje se pralo za "Oazine" korisnice, a prala se i roba donirana "Oazinoj" burzi odjeće i obuće kako bi se, čista i uredna, mogla ponuditi osobama koje su u potrebi.

Sanela StanojevićSanela StanojevićTokom trećeg mjeseca 2017. godini u Mirovnoj grupi Oaza bila je zaposlena Sanela Stanojević iz Belog Manastira kao projektna asistentica na provođenju nekih "Oazinih" projekata i kao osoba mlađa od 30 godina. Sanela je po zvanju stručna specijalistica javne uprave, koje je stekla na Pravnom fakultetu Osijek.

Veliki zec od reciklažnog tekstilaVeliki zec od reciklažnog tekstilaU trećem mjesecu 2017. godine održano je pet "Oazinih" dječjih kreativnih radionica u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionice su održavane u Društvenom centru petkom od 18 do 20 sati. Prve tri vodila je Stela Fabijan, a četvrtu i petu Sanela Stanojević.

Robert DvornićRobert DvornićU trećem mjesecu ove godine, kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", u "Oazi" je na pola radnog vremena radio Robert Dvornić kao tzv. gerontomajstora. Obilazio je 40-ak starijih osoba s područja Belog Manastira, Branjinog Vrha i Šećerane te sitnim popravcima i drugim majstorskim poslovima pomagao starijim osobama. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Evo poslova koje je Robert obavio tokom mjeseca:

Ukrasna jaja od starog papira i starih 'krpa'Ukrasna jaja od starog papira i starih 'krpa'U trećem mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18 do 20 sati, pod vodstvom Ane Jeličić, a u sklopu projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta.

Traži se proljetna odjećaTraži se proljetna odjećaBudući da su "Burzini" ormari gotovo prazni, a da korisnici svakodnevno dolaze i traže ono što im je potrebno za toplije proljetne dane, molimo sve one koji su u mogućnosti donirati odjeću i obuću da to učine u prostorijama Mirovne grupe Oaza, Ulica J. Antala 3 u Belom Manastiru, telefon 705-055.

Napominjemo i molimo donatore da zimsku odjeću (kapute, veste, čizme…) ne donose do jeseni jer je nemamo gdje skladištiti, a korisnici "Burze" trenutno nemaju potrebe za takvom odjećom i obućom.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok