MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 19. 04. 2017.

Druženje starijih kod bake Radmile

Bake Milenka, Radmila, Marica i DragicaBake Milenka, Radmila, Marica i DragicaU srijedu, 19. IV. 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Radmile Tošić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle bake Marica Smolčić, Dragica Stanojević i Milenka Vranješ te "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak.

Svaka baka imala je težak život te su u mladosti svašta toga lijepog i ružnog proživjele. Tako je baka Radmila još dok je bila mlada, a nedugo nakon razvoda, ostala samohrana majka s dvoje djece. Problem joj je bio što nije imala svoju kuću, a nije htjela nikome smetati. Željela je imati vlastitu kuću i svoj mir pa je, hrabra i mlada, uz dvoje djece i posao koji je bio dvokratnog radnog vremena, podigla nekoliko kredita i sagradila kuću. Nije je bio strah jer je imala stalni posao i znala je da će kredite vratiti.

Fizioterapeutkinja Antonija bila je zadivljena takvom pričom. Danas je teško imati stalan posao, a gdje su još krediti, gradnja kuće te podizanje djece... Usto, bake kažu da je onda posla bilo i previše, jedva se sve stizalo obaviti u jednom danu. A što im je, zanimalo je Antoniju, danas najteže u životu, koji ih problemi najviše muče?

Nekima teško pada usamljenost i to što su njihove familije jako zaposlene i svaka u svojim brigama i obvezama pa se pomalo osjećaju zapostavljene. Drugima teško pada što imaju premale penzije te im jedva dotekne do kraja mjeseca. Dok plate sve obveze i odvoje nekoliko stotina kuna da kupe drva za zimu, malo što ostane. Ponekad moraju odvojiti od usta da sve to stignu poplaćati. Svi troškovi svedeni su na minimum da bi se moglo barem donekle dostojno živjeti.

Život naših umirovljenika tužna je i teška situacija, zaključila je Antonija. Ipak, imaju "Oazu" koja se, koliko joj mogućnosti dopuštaju, brine o potrebama starijih. Briga i topla riječ obično pomažu da se odagnaju crne misli.

 

Pročitano 773 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok