MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Belomanastirske 'Pčelice'Belomanastirske 'Pčelice'U nedjelju, 31. III. 2019. godine, s početkom u 17:30 sati, Udruga roditelja i djece Pčelice proslavila je svoj deveti rođendan u belomanastirskom Srpskom kulturnom centru. A na proslavi se sviralo i pjevalo, recitiralo i igralo pred roditeljima i gostima, među kojima su bili belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob, sveštenici Vlado Kljajić i Dragan Vukadinović, predsjednica SKUD-a "Jovan Lazić" dr. medicine Svetlana Pešić, predsjednica Srpskog udruženja žena "Dukat" Radmila Ognjenović i predsjednica Gradskog odbora SDSS-a Beli Manastir Svetlana Žarković.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizira gostovanje Umjetničke organizacije Tragači i Centra KNAP s predstavom "Nora – trenutak pobune". Predstavu je režirala Frana Marija Vranković, a u njoj glume: Zijad Gračić, Mladen Kovačić i Jelena Hadži-Manev.
Predstava će biti odigrana u četvrtak, 4. IV. 2019. godine u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti radnim danom od 9 do 14 sati u Centru za kulturu Grada Belog Manastira ili rezervirati na broj (031) 701-214 ili na czk.belimanastir@gmail.com.

O predstavi:
Ova predstava odvija se po principu "kazališta u kazalištu", prateći proces proba na predstavi "Nora – kuća lutaka" prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru pozivaju vas na koncert / promociju CD-a "Ceza" "Goran Jurić trija" u izdanju Croatia recordsa. Koncert / promocija će se održati u srijedu, 3. III. 2019. godine, u 19 sati u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir, Kralja Tomislava 2 u Belom Manastiru. Ulaz je slobodan.

"Goran Jurić trio" predstavlja instrumentalni džez-album "Ceza", koji je zamišljen kao zaokružena cjelina u kojoj je džez-trio postavljen u nestandardno okruženje. Na albumu, uz dvojicu sjajnih instrumentalista – basista Darija Hleba i bubnjara Darija Bobeka, Goran Jurić teme postavlja na način klasične glazbe uz improvizaciju kao srž džeza, što dovodi do iznimnog slušateljskog iskustva.

Na ovom koncertu album će predstaviti: Goran Jurić (gitara), Dario Hleb (berda) i Borna Šercar (bubanj).

Subota, 30. 03. 2019.

Spaljivanje trske u Šećerani

Dim iznad Belog Manastira - "đe gori"?Dim iznad Belog Manastira - "đe gori"?U srijedu, 20. III. 2019. godine, oko podne, nad Belim Manastirom pojavio se gust crni dim. Gledajući iz Betonske ulice, ličilo je kao da nešto gadno gori u centru grada. "Oazin" fotoreporter prvo je slikao taj prizor, a onda se biciklom zaputio prema centru da vidi o čemu se radi.

'Oazini' izletnici'Oazini' izletnici

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 30. III. 2019. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet na Šećeransko jezero blizu Belog Manastira za osobe starije od 60 godina, kome su se, naravno, mogle priključiti i mlađe osobe. Izlet je organiziran u okviru projekta "Dostojanstveno starenje – III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Izrada različitih oblika od kinetičkog pijeskaIzrada različitih oblika od kinetičkog pijeska(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 29. III. 2019. godine, s početkom u 17 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je prva zabavna radionica za djecu u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je održala Sandra Kušenić.

U petak, 29. III. 2019. godine, s početkom u 9 sati, voditeljica "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene Jelena Opačić-Matijević bila je u Etnološkom centru baranjske baštine na sastanku sa stručnom suradnicom Jasminom Doboš. Dogovorile su se da će Mirovna grupa Oaza za Uskršnji sajam u Belom Manastiru, osim štanda sa suvenirima izrađenim na spomenutim radionicama, izraditi i malo iznenađenje za djecu. Naime, "Oazine" kreativke izradit će veliko jaje od kartona, koje će oslikati i na njemu napraviti rupu za lice, tako da će se djeca moći fotografirati unutar jajeta.

Grad Beli ManastirGrad Beli ManastirU petak, 29. III. 2019. godine, na web-stranici Grada Belog Manastira, objavljeni su Rezultati javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga u 2019. godini. "Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje projekata i programa udruga u 2019. godini" potpisao je belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob dva dana ranije (27. III.). Dokument u pdf- formatu može se preuzeti ovdje.

U prioritetnom području "1. Kultura" financirat će se 24 projekta / programa u ukupnom iznosu od 240.000 kuna, a među njima i "Oazin" projekt "Grad Beli Manastir u Baranjskom leksikonu" (2.000 kuna).

Planiranje zajedničkog izletaPlaniranje zajedničkog izletaU četvrtak, 28. III. 2019. godine, s početkom u 10:30 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Lugu održan je posljednji sastanak projektnog tima za "Oazin" projekt "Dostojanstveno starenje III", na kome je Udruženje "Baranja" jedini "Oazin" partner. Uz "Oazinu" projekt-koordinatoricu Vesnu Nedić, na sastanku su bili zaposlenici Udruženja "Baranja": Gordana Kecman, Milorad Nenadović i Mihajlo Ranković.

Reciklažno dvorište u Belom ManastiruReciklažno dvorište u Belom Manastiru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Počevši od 9. II. 2018. godine, na Gradskom odlagalištu otpada Beli Manastir u Belom Manastiru, Ulica Bele Bartoka 24a, počelo je s radom Reciklažno dvorište, gdje građani Belog Manastira i prigradskih naselja mogu bez naknade predati otpad sukladno Dodatku IV Pravilnika o gospodarenju otpadom.

Radno vrijeme Reciklažnog dvorišta: od ponedjeljka do petka – od 7 do 15 sati i subotom – od 7 do 12 sati.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu, 30. III. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskoj kinodvorani održat će se Godišnji koncert MKU "Pélmonostor". Nastupit će:

  • Dječja folklorna skupina Kopogtatók
  • Folklorna skupina Talička
  • Ženski pjevački zbor
  • Sekcija za njegovanje običaja
  • Dramska sekcija

te gosti

  • Tamburaški sastav Medicus iz Čantavira
  • sastav Kacaj iz Pečuha

Sačuvajmo naš planet za buduće generacijeSačuvajmo naš planet za buduće generacijeU povodu "Sata za planet Zemlju" – globalne inicijative usmjerene na poticanje pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti, koja se obilježava 30. ožujka – Svjetski fond za prirodu (WWF) poziva građane da se priključe kampanji protiv prekomjerne upotrebe plastike pod motom: "Skini se s plastike, navuci se na prirodu".

Svi se stanovnici svijeta, i gradovi u kojima žive, gašenjem svjetla od 20:30 do 21:30 sati, mogu uključiti u najveću globalnu volontersku akciju "Sat za planet Zemlju", istaknuto je u priopćenju WWF-a, u kojem se pozivaju pojedinci, gradovi i poduzeća da se uključe u akciju gašenjem svjetla.

U petak, 29. III. 2019. godine, 17-19 satiU petak, 29. III. 2019. godine, 17-19 sati

Prijave do 29. III. 2019. godinePrijave do 29. III. 2019. godine

Veselinka KastratovićVeselinka Kastratović

U ponedjeljak, 25. III. 2019. godine, Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" Osijek održala je edukacijsku radionicu "Zašto je važno znati? Iskustvo oboljele žene" u udruzi "Zlatna žena" u Bolmanu. Radionicu je vodila Veselinka Kastratović, predsjednica udruga "JA KA".

Nedjelja, 24. 03. 2019.

Poziv na utrke po Banovom brdu

Banovo brdo (Baranja), 31. III. 2019.Banovo brdo (Baranja), 31. III. 2019.Sportsko-rekreativni klub "Žuti šešir" iz Osijeka organizira 31. III. 2019. godine, pod naslovom "Banovo brdo Trk&Bic", dvije utrke:

  • Utrka 1. Cestovna trkačka – 8 km s 200 m visinske razlike
  • Utrka 2. Cestovna biciklistička na kronometar – 800 m sa 100 m visinske razlike

Spomenik palim borcima Bolmanske bitkeSpomenik palim borcima Bolmanske bitke(Fotoalbumi: Petlovac, Bolmanski spomenik, Bolman, Akademija, Spomenici, BaranjaMedija)

U subotu, 23. III. 2019. godine, svečano je obilježena 74. godišnjica Bolmanske bitke u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir i Općine Jagodnjak. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na spomenike u Petlovcu (SUBNOR Subotica, UABA Trpinja i UABA Beli Manastir) i Baranjskom Petrovom Selu (UABA Požega), a nastavljeno u Bolmanu.

Svjetski dan borbe protiv raka dojkeSvjetski dan borbe protiv raka dojkeU subotu, 23. III. 2019. godine, od 9:30 do 13 sati, na belomanastirskom Trgu slobode obilježit će se Dan narcisa. Članice Kluba žena liječenih na dojci Mamma Beli Manastir promotivnim će materijalom i narcisima upozoriti na potrebu preventivnih pregleda dojke da bi se rano otkrio rak dojke i liječila ta opaka bolest.

Petak, 22. 03. 2019.

Danas je Svjetski dan voda

Moto 2019. godine: Voda za sveMoto 2019. godine: Voda za sveSvjetski dan voda obilježava se 22. ožujka svake godine kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode za piće. Obilježavanje Svjetskog dana voda prihvaćeno je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju koja je održana 1992. godine u Rio de Janeiru, u Brazilu.

Četvrtak, 21. 03. 2019.

Belomanastirke na "Lukavoj udovici"

HNK u Osijeku pred početak predstave 'Lukava udovica'HNK u Osijeku pred početak predstave 'Lukava udovica'U četvrtak, 21. III. 2019. godine, s polaskom iz Belog Manastira u 17:30 sati, belomanastirski Pododbor SKD-a "Prosvjeta", a povodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena, vodio je svoje članice i ponekog člana te članice Kola srpskih sestara (KSS) "Sveta Jelena Dečanska" i Srpskog udruženja žena (SUŽ) "Dukat" u osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK). Njima se pridružilo i nekoliko simpatizerki spomenutih organizacija. U prepunom gledalištu, ukupno 40 Belomanastirki i Belomanastiraca gledalo je komediju Carla Goldonija "Lukava udovica" (o komediji vidjeti "ovdje", ovdje i ovdje), koja je započela u 19 sati i trajala preko dva sata. Na predstavu se putovalo minibusom i osobnim automobilima.

Predavač Dobrivoje JankovićPredavač Dobrivoje Janković

U četvrtak, 21. III. 2019. godine, od 16 do 17:30 sati, održana je u "Oazinom" dnevnom boravku edukacijska radionica na temu "Bioenergija – osnova života". Predavač je bio Dobrivoje Janković iz Belog Manastira. Na radionici, koju je organizirala Jelena Opačić-Matijević, bilo je osam korisnica.

Dobrivoje Janković je po struci i svojim interesima medicinski laborant, medicinski maser, bioenergetičar i radiestezist. Radio je u Starom Slankamenu u Zavodu za rehabilitaciju neuroloških oboljenja od 1972. do 1989, a od 1989. do 1992. bio je vlasnik firme "Iscjelitelj".

Prvo javno čitanje poezije u Belom ManastiruPrvo javno čitanje poezije u Belom ManastiruU četvrtak, 21. III. 2019. godine, s početkom u 11 sati, na Trgu slobode u Belom Manastiru održano je javno čitanje poezije, čime je obilježen Svjetski dan poezije, kojega je proglasio UNESCO 1999. godine.

Podrška osobama s 'daunom'Podrška osobama s 'daunom'Ne zaboravite obući šarene čarape

Organizacija Down Syndrome International (DSI) službeno je odredila 21. ožujak (mart) kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD). Navedeni datum izabran je kako bi označio jedinstvenost tog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Taj svjetski dan prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta kasnije su se pridružile obilježavanju kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Beli Manastir - Ulica Alojzija StepincaBeli Manastir - Ulica Alojzija Stepinca(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve ropstva i prekooceanskoga odvođenja robova (25. III.), Centar za kulturu Grada Belog Manastira i udruga "Prijatelji Svetog Martina" organiziraju predavanje o novim oblicima ropstva: "Aktivna medijska publika: veličanstveni prostor slobode ili novi oblik ropstva?"

To predavanje održat će mr. sc. Igor Jakobfi u ponedjeljak, 25. III. 2019. u Izložbenom prostoru Centra za kulturu  (tj. u predvorju Kina!) s početkom u 18 sati.

Čišćenje ribolovne zone uz Vemeljski DunavacČišćenje ribolovne zone uz Vemeljski DunavacU tjednu u kome se obilježava Svjetski dan voda, u Park prirode Kopački rit održana je u utorak, 19. III. 2019. godine  volonterska akcija čišćenja, u kojoj su sudjelovali učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek, pripadnici HGSS – Stanice Osijek, članovi udruge "Zelena akcija" i zaposlenici Parka.

Dubravka Simendić, Ana Jeličić, Dragana Jeličić i Saša VučkovićDubravka Simendić, Ana Jeličić, Dragana Jeličić i Saša VučkovićU srijedu, 19. III. 2019. godine, s početkom u 10 sati, na Dan očeva, "Oazini" volonteri Dubravka Simendić, Dragana Jeličić i Saša Vučković te "Oazina" aktivistica Ana Jeličić posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, gdje su domskim štićenicima čitali prigodnu poeziju. Izbor poezije bio je na temu očeva, oplemenjen pjesmama o majci, kao i pjesmama na temu proljeća koje je na pragu.

Projekt 'Nasilje baš nije fer'Projekt 'Nasilje baš nije fer'U utorak, 19. III. 2019. godine, dopisnim putem, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor vrijedan 125.000 kuna s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tim iznosom financirat će se aktivnosti projekta "Nasilje baš nije fer". Projekt je odobren, kako smo i pisali 5. III. 2019. godine OVDJE, na Pozivu za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2018. godini (vidjeti OVDJE).

Ponedjeljak, 18. 03. 2019.

Poziv na Grahijadu u Branjini

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Nogometni klub "Davor" po treći puta održava natjecanje u kuhanju graha u kotliću, popularno zvanog grahijada. Kao i do sada lokacija je Dom kulture Branjina. U subotu, 23. III. 2019. godine, započinje novi ciklus: GrahijadaFišijadaČobanijada.

Okupljanje za grahijadu je u 14:30, a početak kuhanja u 15 sati. Organizatori pozivaju zainteresirane da im se pridruže i, kao i svaki puta, dobro zabave.

Kotizacija po ekipi je 150 kuna, koja uključuje: drva, grah, suho meso i kobasice te porcije i mjesto u Domu (do 8 osoba po ekipi).

Prijave na (099) 652-8310 ili na FB-stranici NK "Davor" Branjina.

Nedjelja, 17. 03. 2019.

Najava fišijade u Podolju

U Kulturnom domu Podolje, 23. III. 2019.U Kulturnom domu Podolje, 23. III. 2019.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Povodom Svjetskog dana poezije, Centar za kulturu Grada Belog Manastira poziva zainteresirane na javno čitanje poezije na Trgu slobode u Belom Manastiru, 21. ožujka 2019. godine (četvrtak), s početkom u 11 sati i trajanjem jednog školskog sata (45 minuta). Program će, s prigodnim iznenađenima, voditi i pjesme čitati glumci Gradskog kazališta Beli Manastir.

Svjetski dan poezije (engleski: World Poetry Day) obilježava se 21. ožujka (marta), a ustanovio ga je UNESCO 1999. godine. Svrha toga dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i poezije u školstvu širom svijeta, ali i "davanje novih poticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima".

'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovor'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovorU petak, 15. III. 2019. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Općini Jagodnjak potpisala je ugovor o financiranju projekta Općina Jagodnjak u "Baranjskom leksikonu". Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro iz proračuna Općine Jagodnjak u 2019. godini.

Cilj projekta je pridonijeti razvoju kulture od interesa za Općinu Jagodnjak (skupljanjem, obradom i stalnim dopunjavanjem članaka u "Baranjskom leksikonu") i promicati različite kulture, običaje i tradicije. Vrijednost projekta je 3.000 kuna.

Učiteljice OŠ DardaUčiteljice OŠ Darda(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 15. III. 2019. godine, s početkom u 12 sati, u Osnovnoj školi Darda održana je edukacija učiteljica koje će raditi s učenicima radionice nenasilne komunikacije. Edukaciju i prezentaciju radionica vodila je "Oazina" vanjska stručna suradnica Sofija Petrović, učiteljica mentorica.

Neno Radić, Jelena Opačić-Matijević, Vesna Nedić, Ana JeličićNeno Radić, Jelena Opačić-Matijević, Vesna Nedić, Ana Jeličić

U petak, 15. III. 2019. godine, s početkom u 9 sati, u "Oazinom" dnevnom boravku održan je sastanak "Oazinog" programsko-koordinacijskog odbora, kojeg čine svi zaposlenici i osobe uključene u "Oazine" aktivnosti. trenutno su to: Vesna Nedić, Ana Jeličić, Sandra Kušenić, Jelena Opačić-Matijević, Neno Radić i Jovan Nedić.

Upravni odbor Mirovne grupe OazaUpravni odbor Mirovne grupe OazaU četvrtak, 14. III. 2019. godine, s početkom u 12 sati, u Restoranu Panon u sklopu SRC-a Bazeni u Kneževim Vinogradima, održana je 22. sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Pored predsjednice "Oaze" Jasne Petrović, koja je po funkciji članica i predsjedavajuća UO, na sjednici su bile članice UO Ana Jeličić, Jadranka Kuduz, Sofija Petrović i Stela Stanojević te direktorica "Oaze" Vesna Nedić.

Učesnici konferencije u belomanastirskom Hotelu PatriaUčesnici konferencije u belomanastirskom Hotelu Patria

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Oaza i ovdje-BaranjaMedija)

U srijedu, 13. III. 2019. godine, s početkom u 10 sati, u Hotelu Patria u Belom Manastiru održana je početna konferencija projekta "Zajedno za bolju i sretniju budućnost" iz "Zaželi - Programa zapošljavanja žena". Projekt je vrijedan 9.763.855,19 kuna, a ugovor za njega potpisan je 17. I. 2019. godine u Ivanić Gradu.

Učenici iz Hrvatske, Norveške, Rumunjske i Turske na istoj radioniciUčenici iz Hrvatske, Norveške, Rumunjske i Turske na istoj radionici(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 13. III. 2019. godine, u prijepodnevnim satima, u Osnovnoj školi Popovac odvijale su se različite aktivnosti projekta "Kids Against Plastic Pollution" ("Djeca protiv plastičnog onečišćenja") iz programa Erasmus+. Projekt provodi popovačka škola s još četiri osnovne škole: dvije iz Norveške (Bergen, Odda) i po jednom iz Rumunjske (Tulcea) i Turske (Manavgat) – (opširnije o projektu OVDJE).

Odjeća za bebeOdjeća za bebe"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku drugog mjeseca 2019. godine roba je "Oazinoj" burzi donirana 11 puta, a izdavana 37 puta.

Tokom mjeseca bilo je više manjih donacija iz Belog Manastira, Kneževa i Osijeka, a najviše stiže odjeće za bebe. Korisnici su i ovog mjeseca bili ne samo s područja Grada Belog Manastira, nego i iz drugih baranjskih mjesta (Bolman, Kneževo, Luč, Popovac).

Papiri, blokovi, flomasteri, markeri, bojice...Papiri, blokovi, flomasteri, markeri, bojice...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak prijepodne, 12. III. 2019. godine, a u sklopu novog "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", počela je priprema radnog materijala za radionice s učenicima. Materijal, koji je dovezao dobavljač iz Osijeka, preuzeli su "Oazini" zaposlenici Vesna, Neno i Sandra.

Ponedjeljak, 11. 03. 2019.

Peticija protiv plastičnih vrećica

GROZNO - Zagreb, Tržnica DolacGROZNO - Zagreb, Tržnica Dolac(Peticiju potpišite OVDJE)

Početkom 2019. godine u Hrvatskoj je stupila na snagu obaveza naplate laganih (običnih) plastičnih vrećica za nošenje. Iz obaveze naplate izuzete su tzv. vrlo lagane vrećice, koje bi trebale služiti kao primarna ambalaža. Za takve vrećice propisana je obaveza isticanja natpisa: "Vrećice koristite štedljivo!"

Nedjelja, 10. 03. 2019.

Bitka kod Samobora iz 1441. godine

Vitezovi na glavnom samoborskom trguVitezovi na glavnom samoborskom trgu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Oazin" fotoreporter zatekao se u nedjelju, 10. III. 2019. godine, na Vugrinščaku u Samoboru, baš u vrijeme kad je organizirano uprizorenje Bitke kod Samobora iz davne 1441. godine.

Beli Manastir, 13. III. 2019.Beli Manastir, 13. III. 2019.U srijedu, 13. III. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, u osmini finala Kupa Hrvatske, sastaju se ŽRK Baranja i RK Podravka Vegeta.

Ulaz je besplatan. Dođite i podržite belomanastirske rukometašice!

Davorin Bubalović, dr. medicineDavorin Bubalović, dr. medicineNa izvanrednoj izbornoj sjednici Skupštine Hrvatskog šahovskog saveza, održanoj u Zagrebu u subotu, 9. III. 2019. godine, za predsjednika HŠS-a izabran je bivši belomanastirski gradonačelnik Davorin Bubalović, dr. medicine.

Za potpredsjednika izabran je Veljko Šagi, a u Izvršni odbor još su izabrani Ivan Baruškin, Borka Frančišković, Sulejman Islamović, Franjo Jančikić, Branko Rogulj, Valter Valković i Renato Vince.

(Izvor i foto: hrvatski-sahovski-savez.hr;
biografija D. Bubalovića)

'Za Robertovo bolje sutra''Za Robertovo bolje sutra'U subotu, 9. III. 2019. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održana je humanitarna akcija pod imenom "Za Robertovo bolje sutra" na kojoj su se prikupljala sredstva za još jednu operaciju belomanastirskog učenika Roberta Pligla.

Tom prilikom, u organizaciji udruge PSiOS ("Prvenstvo svijeta i okolnih sela"), kuhan je grah koji se dijelio našim sugrađanima, a koji su zauzvrat davali donaciju namijenjenu spomenutom dječaku. Bila je to još jedna hvale vrijedna akcija, koja je pokazala da još postoje ljudi spremni pomoći osobama u nevolji.

Izrada čestitkiIzrada čestitkiU drugom mjesecu 2019. godine, u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su četiri likovno-kreativne radionice pod vodstvom Ane Jeličić ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati (11, 12, 18. i 19. II.), na kojima je bilo 7, 7, 8 i 5 korisnica (što je ukupno 27 korisnica).

Petak, 08. 03. 2019.

Čestitka svim ženama

Osmi mart - Međunarodni dan ženaOsmi mart - Međunarodni dan žena

Četvrtak, 07. 03. 2019.

Dnevni boravak: Putovanje u Egipat

Ana Dragila (lijevo)Ana Dragila (lijevo)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 7. III. 2019. godine, od 16 do 18 sati, održana je u "Oazinom" dnevnom boravku edukacijska radionica na temu "Putovanje u Egipat". Radionicu je držala Ana Dragila, zaposlenica P.G.D.I.-ja, koja je u desetom mjesecu 2018. godine posjetila Egipat i njegove znamenitosti.

Volonterka MargitaVolonterka MargitaU četvrtak, 7. III. 2019. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je treće ovogodišnje druženje "Oazinih" zaposlenica Jelene Opačić-Matijević i Sandre Kušenić te "Oazinih" volontera sa štićenicima Doma. U akciji je učestvovalo pet volontera: Kristina Gubić, Margita Relić, Milka Kodila, Stela Stanojević i Saša Vučković.

Kako se sastavljaju i rješavaju križaljke?Kako se sastavljaju i rješavaju križaljke?(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 6. III. 2019. godine, s početkom u 17 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, a u organizaciji Mirovne grupe Oaza, održana je druga edukacijska radionica o enigmatici. Edukator je bio Jovan Nedić, a na radionici je bilo osam učesnika: Bariša Boras, Stanko Dabić, Borislava Kovačević, Sandra Kušenić, Vesna Nedić, Mirko Ognjenović, Jasna Petrović i Milan Prusac.

Dom za starije i nemoćne Beli ManastirDom za starije i nemoćne Beli Manastir(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 6. III. 2019. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je još jedno druženje sa štićenicima toga Doma. Druženje je organizirala "Oazina" zaposlenica Jelena Opačić-Matijević, a u akciji je učestvovalo deset (10!) volontera: Anica Frič, Katica Stupar, Klara Trajković, Kristina Gubić, Mara Bodlović, Margita Relić, Milka Kodila, Saša Vučković, Snežana Kapular i Stela Stanojević.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U četvrtak, 7. III. 2019. godine, s početkom u 18 sati, održat će se u Osijeku "Koncert dan prije Međunarodnog dana žena". Na koncertu će nastupiti Kiril Naumov na violini i Ante Blažević na klaviru, a izvodit će obrade opernih i operetnih arija te ostalih popularnih kompozicija.

Koncert će se održati u Svečanoj dvorani Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (AUKOS), na adresi Ulica kralja Petra Svačića 1/f. Na programu su: J. Massenet, G. Bizet, I. Albéniz, A. Villoldo, J. Gade, C. Gardel, A, Piazzolla, N. Milotti, E. Kálmán, V. Monto, G. Dinicu.

Ulaz slobodan!

Ministarstvo za demografijuMinistarstvo za demografijuU utorak, 5. III. 2019. godine, na web-stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavljena je Odluka o raspodjeli financijskih sredstava za projekte udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima (sama odluka nosi datum 18. II. 2019). Sastavni dio te odluke je tablica s popisom 34 organizacije civilnog društva, čiji su projekti ukupno dobili 3.865.000 kuna.

Na visokom, drugom mjestu u toj tablici nalazi se "Oazin" projekt "Nasilje baš nije fer", kome je dodijeljeno 125.000 kuna, što je maksimalni iznos, koji je dobilo još pet udruga (Forum za slobodu odgoja, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Udruga Zora, Adopta – Udruga za potporu posvajanju i Mreža udruga Zagor.

Protekao je i drugi mjesec 2019. godine, a "Oazina" dostava besplatnih toplih obroka našim potrebitim sugrađanima nastavljena je i to zahvaljujući Gradu Belom Manastiru i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tu socijalnu uslugu primalo je 29 odnosno 28 korisnika jer je jedan u međuvremenu završio u Domu za starije i nemoćne osobe. Sve osobe su starije životne dobi, bolesne, nesposobne za rad ili su korisnici socijalne pomoći pa im ta vrsta usluge dobro dođe.

Svojim savjetima i preporukama u provođenju te socijalne usluge pomažu i stručne osobe Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, kao i distributer toplih obroka belomanastirski Bistro "Kod Kaje", koji je u veljači 2019. korisnicima pripremio i dostavio 571 obrok. Obrocima je većina korisnika zadovoljna. Na jelovniku su naša tradicionalna jela kao grah, gulaš, paprikaš, riba, rižoto, sarma, tjestenine, salate, razni prilozi i poneki kolač da se korisnici zaslade.

Ponedjeljak, 04. 03. 2019.

Rad "Oazine" praonice (II/2019)

Sušenje veša u dvorištu Društvenog domaSušenje veša u dvorištu Društvenog domaU drugom mjesecu 2019. godine veš se u "Oazinoj" praonici prao pet puta: dva puta za potrebe socijalno ugrožene osobe, dva puta za potrebe Društvenog centra i jednom za potrebe "Oazine" burze odjeće i obuće. Za potrebe Društvenog centra prale su se kuhinjske krpe i peškiri. Tri puta koristio se kratki program, a dva puta veš se prao na 90 °C.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U četvrtak, 14. III. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskoj kinodvorani gostuje Gradsko kazalište "Joza Ivakić" Vinkovci s predstavom "Staklena menažerija" američkog dramatičara T. Williamsa. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti radnim danom od 9 do 14 sati u Centru za kulturu ili sat vremena prije predstave na blagajni kina, a mogu se telefonski rezervirati na broj 701-214 ili na e-mail czk.belimanastir@gmail.com.

Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, a u njoj glume Areta Čurković, Vladimir Andrić, Matea Marušić i Ivan Vukelić.

'Oazin' dnevni boravak'Oazin' dnevni boravakU "Oazinom" dnevnom boravku održano je tokom drugog mjeseca 2019. godine i u organizaciji Jelene Opačić-Matijević pet dnevnih aktivnosti u okviru projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Takve aktivnosti namijenjene su osobama starije životne dobi.

  • 6. II. 2019. (srijeda) – Na druženju je bilo pet korisnica i zaposlenica Jelena. Korisnice su igrale slovo na slovo. To je dobra igra, koja im omogućuje različite kombinacije i tjera ih na razmišljanje.

Subota, 9. III. 2019. godineSubota, 9. III. 2019. godine

'Oazina' krojačica'Oazina' krojačica"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu "Oazina" krojačica Jelena Opačić-Matijević stoji na raspolaganju socijalno ugroženim i starijim osobama s područja Grada Belog Manastira.

Bojanje futrola za naočaleBojanje futrola za naočale

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U drugom mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su tri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 4, 5. i 26. II., a na njima je bilo 6, 10 i 10 (ukupno 26) korisnica. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projektna asistentica Sandra KušenićProjektna asistentica Sandra KušenićOd petka, 1. III. 2019. godine, u "Oazi" je počela raditi Sandra Kušenić iz Belog Manastira, dipl. inž. poljoprivrede. Kako smo već pisali (OVDJE), Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je "Oazin" projekt "Nasilje baš nije fer", a kroz taj projekt Sandra je zaposlena na pola radnog vremena kao projektna asistentica.

Beli Manastir, Trg slobodeBeli Manastir, Trg slobode

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok