MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 06. 03. 2019.

Druga edukacijska radionica o enigmatici

Kako se sastavljaju i rješavaju križaljke?Kako se sastavljaju i rješavaju križaljke?(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 6. III. 2019. godine, s početkom u 17 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, a u organizaciji Mirovne grupe Oaza, održana je druga edukacijska radionica o enigmatici. Edukator je bio Jovan Nedić, a na radionici je bilo osam učesnika: Bariša Boras, Stanko Dabić, Borislava Kovačević, Sandra Kušenić, Vesna Nedić, Mirko Ognjenović, Jasna Petrović i Milan Prusac.

U prvom dijelu radionice, nakon kratkog upoznavanja s križaljkaškom terminologijom i križaljkaškim vrstama, kroz praktičan rad pokazano je kako se sastavlja križaljka, a u drugom dijelu učesnici su rješavali jednu staru skandi-križaljku iz zagrebačkog "Kviza" broj 402 (15. VII. 1987).

Zajednički sastavljena križaljkaZajednički sastavljena križaljkaEvo kako je protekao prvi dio radionice. Edukator je na demonstracionom panou nacrtao lik s pet redova i sedam stupaca, ucrtao u njega tri crna polja, a potom su učesnici edukacije predlagali riječi koje bi se mogle upisati vodoravno i okomito. Na koncu je sastavljena korektna križaljka, koja bi se čak mogla objaviti u nekim novinama:

Nakon toga su svi učesnici na isti lik sami sastavljali svoju prvu križaljku. I svi su u tome uspjeli, doduše neki uz malo edukatorovo usmjeravanje.

U drugom dijelu rješavala se skandi-križaljka Mladena Đurđevića (1944-2004) s naslovom "Pjeva Lidija Percan". Edukator je izabrao sastav baš toga autora jer je on bio Baranjac i jer su ga neki od učesnika edukacije i poznavali. Križaljka je izabrana "na neviđeno", što znači da edukator nije vidio njezino rješenje te da nije unaprijed znao da li će rješavači moći riješiti baš svako polje. Na kraju se pokazalo da su svi rješavači riješili veći dio križaljke, a svima je zapelo na ponekom teškom polju (npr. ovrata – Tot, sutana – Vital, Turan – Inik, Donna – Evenki, Krkar – Nabatejac, aje – Cene). No, u međusobnim konsultacijama i to je riješeno, a naučilo se i nešto novo. Eto, na primjer, da je Krkar "staro ime Korčule" (kako rješavači rekoše, "mi znamo da se Korčula zvala Korkira, a za taj Krkar nismo čuli"), da se Tunguzi zovu i – Evenki te da postoji španjolski književnik Vital Aza ("ovo bismo lakše riješili da se tražila marka jestivog ulja").

Mladen Đurđević: 'Pjeva Lidija Percan' (skandi-križaljka).Mladen Đurđević: 'Pjeva Lidija Percan' (skandi-križaljka).Sve u svemu, učesnici edukacije i ovaj su put pokazali dosta znanja, vještine i snalažljivosti u rješavanju, a također i želju da se nastavi s takvim radionicama.

Ova edukacijska radionica bila je jedna od aktivnosti jednokratne podrške "Opremanje prostora i jačanje kapaciteta udruge – za nove dnevne aktivnosti osoba treće životne dobi" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok