MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 21. 03. 2019.

Belomanastirke na "Lukavoj udovici"

HNK u Osijeku pred početak predstave 'Lukava udovica'HNK u Osijeku pred početak predstave 'Lukava udovica'U četvrtak, 21. III. 2019. godine, s polaskom iz Belog Manastira u 17:30 sati, belomanastirski Pododbor SKD-a "Prosvjeta", a povodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena, vodio je svoje članice i ponekog člana te članice Kola srpskih sestara (KSS) "Sveta Jelena Dečanska" i Srpskog udruženja žena (SUŽ) "Dukat" u osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK). Njima se pridružilo i nekoliko simpatizerki spomenutih organizacija. U prepunom gledalištu, ukupno 40 Belomanastirki i Belomanastiraca gledalo je komediju Carla Goldonija "Lukava udovica" (o komediji vidjeti "ovdje", ovdje i ovdje), koja je započela u 19 sati i trajala preko dva sata. Na predstavu se putovalo minibusom i osobnim automobilima.

Prije početka predstave članice SKD-a, KSS-a i SUŽ-a bile su na kavi u Hotelu Waldinger, kojom ih je častilo Vijeće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije (VSNM OBŽ) i sekretar toga Vijeća Dejan Jeličić, koji je ujedno predsjednik Pododbora Beli Manastir i organizator odlaska u Osijek. Prvobitno je bilo planirano da se ide na operu "Carmen" 13. marta, ali kako je ta predstava otkazana, kao zamjena izabrana je "Lukava udovica" u posljednjoj trećini marta, što je bio dobar izbor, sudeći bar po utiscima gledateljica i gledatelja iz Belog Manastira.

Komedija "Lukava udovica" premijerno je izvedena u osječkom HNK-u 23. II. 2018. godine u prilagodbi Davora Špišića i režiji Želimira Mesarića. Kako na web-stranici kazaliste.hr piše Alen Biskupović, "Goldonijeva Lukava udovica duhovita je komedija karaktera s elementima komedije zabune..."

U opširnoj kritici kritičar Biskupović napominje da smo "zajedničkim radom Mesarića i Špišića dobili ... osječku verziju Lukave udovice koja je smještena u Osijek na početku 20. stoljeća. Tako se u ovoj adaptaciji pojavljuje Desatičina ulica, stari jezični izrazi, Bosanac, Hrvat, Mađar i Srbin umjesto izvornog Engleza, Španjolca, Talijana i Francuza, a upravo sukobi temeljeni na nacionalnoj tipiziranosti i lokalizaciji omogućuju duhovitost koja ne djeluje plitko, grubo i prvoloptaški."

U komediji glume: Ivana Soldo Čabraja, Petra B. Blašković, Aleksandar Bogdanović, Vjekoslav Janković, Duško Modrinić, Aljoša Čepl, Matija Kačan, Areta Ćurković, Armin Ćatić, Mario Rade, Antonija Pintarić, Dina Vojnović, Antonio Jakupčević i Kiril Naumov, uz članove Zbora i Baletne skupine HNK u Osijeku.

Siže predstave u dvije-tri rečenice može se opisati ovako: Sofija Katančić (Ivana Soldo Čabraja) nedavno je postala udovica te ju čeka težak odabir novog životnog partnera. Kandidata ne nedostaje, čak ih je četvorica: beogradski bankar Spiridon M. Stefanović (što se izgovara "M tačka Stefanović"; glumi ga Aleksandar Bogdanović), mađarski petrolejski magnat Istvan Hedervary (Vjekoslav Janković), sarajevski trgovac Aron Elazar (Duško Modrinić) i hrvatski grof Kazimir Janković (Aljoša Čepl). Tokom predstave ženici upadaju u razne sukobe i nevolje, a dolazi i do brojnih zabuna. Rasplet ne otkrivamo. Tko je zainteresiran, vidjet će ga u predstavi...

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok