MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 10. 03. 2019.

Bitka kod Samobora iz 1441. godine

Vitezovi na glavnom samoborskom trguVitezovi na glavnom samoborskom trgu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Oazin" fotoreporter zatekao se u nedjelju, 10. III. 2019. godine, na Vugrinščaku u Samoboru, baš u vrijeme kad je organizirano uprizorenje Bitke kod Samobora iz davne 1441. godine.

Bitku je uprizorilo više od stotinu vitezova, kopljanika, kuburaša, mušketira i topnika – članova udruga Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red Čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja, Viteški red svetog Nikole, Srednjeveška skupina Celjani, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Kuburaško društvo Gromovnik, Plesna grupa Burka i Umjetnička udruga Plemićka mladež, uz svesrdnu podršku Udruge Oživljena povijest Samobor i Samoborskog muzeja, koji su i ove godine bili organizatori uprizorenja.

Evo kako je to uprizorenje opisano na web-stranici samobor.hr: Svi nabrojani bili su podijeljenih u dva suprotstavljena tabora, sve kako bi brojnoj publici živopisno i što vjernije prikazali što se događalo u povijesnoj bitci između Vitovčeve i Banićeve vojske, koje su se sukobile na Pepelnicu, 1. III. 1441. godine.

Do predaje gubitničke vojske i prisege kraljici Elizabeti, svoje su umijeće i vještine baratanja drevnim oružjem tijekom bitke pokazali oklopljeni vitezovi u duelima i skupinama, a sve je završilo u dimu i vatri te skupljanjem ranjenika nakon žestoke bitke podno Staroga grada.

I prije i poslije okršaja borci su se krijepili na štandovima tradicionalnog srednjovjekovnog sajma, na kojem su se svojim zanatima i proizvodima predstavili klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima i štitovima, viteškom opremom od kože te raznim drugim predmetima koji su se koristili u srednjem vijeku.

Svi su se također mogli okušati u streličarstvu, mačevanju ili dvorskim plesovima kroz radionice koje su, pod paskom stručnjaka, za posjetitelje organizirale udruge, a najmlađe su na kraju dodatno svojim vatrenim nastupom razveselili domaći cirkusanti iz "Cirkulture".

Pročitano 516 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok