MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Ukrašavanje kartonskih kutija salvet-tehnikomUkrašavanje kartonskih kutija salvet-tehnikom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 31. V. 2016. godine, u Popovcu je održana prva u nizu od šest likovno-kreativnih radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju Zaklada Slagalica i Zaklada Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu su vodile "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević u prisustvu Enisa Ibrahimovića iz partnerske udruge "Svjetlo nade".

Topli obroci za 35 korisnikaTopli obroci za 35 korisnikaU mjesecu svibnju 2016. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja. Tom uslugom trenutno je obuhvaćeno 35 korisnika, a financira se sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Belog Manastira.

Tokom mjeseca korisnicima je dostavljeno ukupno 735 obroka. Svima njima ta je pomoć veoma potrebna i korisna pa rijetko imaju neke primjedbe, već uglavnom samo pohvale. Ovdje treba spomenuti i Crveni križ Osijek, u čijoj se kuhinji pripremaju topli obroci, kao i belomanastirski Centar za socijalnu skrb, s kojim "Oaza" ima dobru suradnju.

Razvrstavanje i slaganje donirane robeRazvrstavanje i slaganje donirane robeU petom mjesecu 2016. godine "Oazina" burza odjeće i obuće imala je 20 donacija različite robe, od toga nekoliko većih. Donatori robu obično donose sami, a po jednu veću donaciju, koja se sastajala od šest vreća, otišla je "Oazina" zaposlenica. Tokom petog mjeseca zaprimljena je najveća količina robe ove godine. Razlog tome je proljetno pospremanje i čišćenje ormara, ali npr. i preseljenje u Njemačku.

Roba je izdavana 29 puta, ali je broj korisnika, zapravo korisnica manji jer su neke dolazile više puta kako bi pronašle ono što im treba za članove svoje obitelji.

U četvrtak, 2. VI. 2016. godine, s početkom u 20 sati, u kinodvorani darđanskog Doma kulture, održat će se drugi samostalni koncert ženske pjevačke grupe KUD-a ''Branko Radičević''. Nastupit će i KUD "Branko Radičević'' s novom koreografijom.

Pozivaju se svi zainteresirani da dođu u Dardu u Dom kulture i provedu ugodno veče! Ulaz je slobodan!

Organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu "Hrvatska može bolje", preko 180 različitih udruga, sindikati SSSH, Matica Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i drugi, učitelji i učiteljice te razni pojedinci pozivaju građanke i građane Hrvatske da jasno pošalju poruku da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva.

Osječki skup podrške Cjelovitoj kurikularno jreformi, pod sloganom"Hrvatska može bolje", održat će se u Osijeku, u srijedu, 1. VI. 2016. godine, u 18 sati, na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi.

(Opširnije: ovdje i ovdje)

Enis Ibrahimović i Ana JeličićEnis Ibrahimović i Ana JeličićU srijedu, 25. V. 2016. godine, u Kneževu je – s početkom u 18 sati – održan pripremni sastanak za likovno-kreativne radionice koje se trebaju održati u Kneževu, Popovcu i Branjini, a kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru". Taj projekt financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a provode ga belomanastirska Mirovna grupa Oaza kao nositelj i udruga "Svjetlo nade" iz Kneževa kao partner.

Na sastanku, koji je bio efikasan i konstruktivan, predstavnici navedenih udruga Ana Jeličić i Enis Ibrahimović dogovorili su termine i raspored održavanja radionica, kao i način rada. Radionice će prvenstveno okupljati korisnice koje imaju interes za likovno-kreativno izražavanje i koje žele unijeti neke pozitivne novine u svoj život.

Priopćenje za medije udruge Dokkica o inicijativa za podizanje svijesti o degradaciji civilnoga društva "5 do 12"

Inicijativa '5 do 12'Inicijativa '5 do 12'U srijedu, 25. V. 2016. godine, na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, u sklopu inicijative "5 do 12", okupili su se predstavnici dvadesetak udruga: Dječje osječke kreativne kućice, Agencije lokalne demokracije, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Centra zdravlja "Vaga", Društva za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama, Hrvatskog instituta za lokalnu demokraciju, Matice umirovljenika Osijek, Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira, Nansen dijalog centra, …

Kliknite na faksimil za veći prikazKliknite na faksimil za veći prikaz

U osječkom "Glasu Slavonije" od srijede, 25-26. V. 2016. godine, na 22. stranici, objavljen je članak belomanastirskog dopisnika Ivice Getta pod naslovom "Baranjcima treba lakša hrana, političari zdravi", u kome su opisani rezultati zdravstvene volonterske akcije "Prevencijom do zdravijeg života", održane 16. IV. 2016. godine (vidjeti ovdje). Akciju su organizirali "Oazin" volonterski centar, "Alerga" i Grad Beli Manastir.

Isti članak objavljen je i na internetskom portalu "Glasa Slavonije", što se može vidjeti ovdje.

Utorak, 24. 05. 2016.

"Oazini" dani otvorenih vrata

'Oazine' aktivistrice i volonterke'Oazine' aktivistrice i volonterke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak i utorak, 23. i 24. V. 2016. godine, "Oaza" se priključila već tradicionalnoj manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. U ta dva dana zainteresirani posjetitelji mogli su, od 8 do 20 sati, dobiti iscrpne informacije o "Oazinom" radu i aktivnostima kroz razgovor s "Oazinim" aktivisticama, preko prigodnih letaka ili obilaskom "Oazinih" prostorija u Društvenom centru.

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Udruženje "Baranja" iz Luga organizira, sedmu po redu, biciklijadu "Baranja 2016". Biciklijada je jedna od aktivnosti u projektu "Novi pristup provedbi mjera obiteljskopravne zaštite", financiranom sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.

Biciklijada će se održati 28. V. 2015. sa startom u 10 sati. Polazak sudionika je ispred imanja "Citadela" Udruge Zvono iz Belišća, osnovne škole u Belom Manastiru te iz Osijeka, kod katakombi (baranjska strana), a odredište osnovna škola u Čemincu.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", koja je na programu bila u četvrtak, 21. IV. 2016. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić i predsjednikom kneževačke udruge "Svjetlo nade" Enisom Ibrahimovićem.

Baranjska turistička atrakciijaBaranjska turistička atrakciija(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-izložba i ovdje-koncert)

U nedjelju, 22. V. 2016. godine, završeno je trokratno otvaranje Etnološkog centra baranjske baštine u Belom Manastiru (vidjeti ovdje, ovdje i ovdje). Tog je dana, uz "Otvorena vrata Etnološkog centra", za mnogobrojne posjetioce organiziran koncert pod nazivom "Džez na baranjski" u izvođenju Big Banda Požega.

Dom kulture u BolmanuDom kulture u Bolmanu(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-dom, ovdje-grupa-trag i ovdje-folklor)

U medijima se već pisalo o temeljito obnovljenom Domu kulture u Bolmanu, u kome je obnovljeno sve što se obnoviti moglo (vidi ovdje). Prethodnih godina obnovljena je i bolmanska crkva, ali gotovo sve druge zgrade i kuće svjedoče o demografskom i ekonomskom propadanju tog, a i drugih baranjskih sela. Čini se, međutim, da je Bolman žilava "biljka"…

Prvo o zdravlju, a onda o baštama...Prvo o zdravlju, a onda o baštama...U subotu, 21. V. 2016. godine, u sklopu projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", kojega financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, održano je – u organizaciji "Oazine" aktivistice Jelene – druženje sa starijim osobama, ali mladima u duši i srcu.

Subota, 21. 05. 2016.

Najava Dana otvorenih vrata

U ponedjeljak i utorak, 23. i 24. V. 2016. godine, održavaju se "Oazini" Dani otvorenih vrata, čime se Mirovna grupa Oaza priključuje sveopćoj svakogodišnjoj manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga (DOVU) u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U ta dva dana vrata "Oazinih" prostorija u belomanastirskom Društvenom centru (Ulica J. Antala 3) bit će otvorena od 8 do 20 sati za sve posjetitelje, kao što su, uostalom, otvorena i svakog drugog radnog dana. A posjetitelji će moći:

'Baranjske etnonoći''Baranjske etnonoći'U petak, 20. V. 2016. godine, nastavljeno je završnom konferencijom i kulturnim programom svečano otvaranje Etnološkog centra baranjske baštine (ECBB) u Belom Manastiru, koji je nastao u sklopu istoimenog projekta. Na završnoj konferenciji bili su, između ostalih, EU-parlamentarka Biljana Borzan, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, saborski zastupnik Domagoj Hajduković i brojni predstavnici političkog, gospodarskog i kulturnog života Baranje.

Sandra Kušević i dr. Mirjana MarjanovićSandra Kušević i dr. Mirjana MarjanovićU petak, 20. V. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani održano je predavanje na temu "Alergeni na tanjuru". Predavanje, na kome je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, organizirala je Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga".

Uvodni dio o alergijama općenito održala je dr. Mirjana Marjanović, a potom je magistra poljoprivrede Sandra Kušenić, uz prezentaciju, veoma iscrpno objasnila što su to alergeni, a posebno nutritivni alergeni, te koje aditive u hrani treba izbjegavati.

Slikanje prije početka akcijeSlikanje prije početka akcije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 20. V. 2016. godine, od 8 do 13 sati, u belomanastirskom Društvenom centru i oko njega održana je volonterska akcija "Za čistiji Grad Beli Manastir", koja je jedna od aktivnosti "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati" i koja je bila dio nacionalne manifestacije "Hrvatska volontira 2016."

Tema: 'Kultura davanja za snažnije društvo'Tema: 'Kultura davanja za snažnije društvo'(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-KGZ, ovdje-panel, ovdje-otvorenje i ovdje-sajam)

U četvrtak, 19. V. 2016. godine, s početkom u 12 sati, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održana je panel-diskusija na temu"Kultura davanja za snažnije društvo", koju je organizirala Zaklada Zajednički put u sklopu "sajma za 50+ generaciju" "Pravo doba". Sajam se održavao od 19. do 21. svibnja uz mnoštvo aktivnosti (od kojih je jedna bila prezentacija programa Knjižnica Grada Zagreba). Sajam je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

'Proljetna baranjska rapsodija''Proljetna baranjska rapsodija'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Na poziv Grada Belog Manastira i Turističke zajednice Baranje, u srijedu, 18. V. 2016. godine, "Oazine" aktivistice Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan prisustvovale su službenom otvorenju Etnološkog centra baranjske baštine. Tom prilikom uzvanicima su se prigodnim riječima obratili direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić, gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Srijeda, 18. 05. 2016.

Besplatna pravna pomoć u "Oazi"

Veselinka KastratovićVeselinka KastratovićU sklopu projekta "Besplatna pravna pomoć za građane Osječko-baranjske županije", kojega financira Ministarstvo pravosuđa, diplomirane pravnice Veselinka Kastratović i Marija Milčić iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, udruge ovlaštene za pružanje pravne pomoći s višegodišnjim iskustvom, pružaju pravnu pomoć u prostorijama Mirovne grupe Oaza u Belom Manastiru, J. Antala 3, svake srijede od 8 do 11 sati.

Navedena aktivnost provodi se i u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Besplatna pravna pomoć pruža se i u Dardi, u prostorijama Crvenog križa Darda, Sv. Ivana Krstitelja 116, istog dana kad i u Belom Manastiru, u vremenu od 11 do 13 sati, te svakodnevno u Centru za mir, Osijek, Trg A. Šenoe 1, tel. 031/206-886.

Srijeda, 18. V. 2016.

20:00 – Koncert ''100 tamburaša'' pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog

Petak, 20. V. 2016.

Baranjske etnonoći
20:00
– Orkestar "bm5h" (pet harmonika)
20:15 – MKU "Pélmonostor" (folklorna skupina "Talicska")
20:30 – SKUD "Jovan Lazić"
20:45 – Pučke pjevačice Crkve Sv. Lovre iz Baranjskog Petrovog Sela
21:00 – HKUD Beli Manastir

U srijedu, 18. V. 2016. godine, u Belom Manastiru svečano se otvara Etnološki centar baranjske baštine. Završna konferencija bit će u petak, 20. V., a Otvorena vrata Centra u nedjelju, 22. V.

Cilj je projekta u okviru kojega je izgrađen Etnološki centar očuvanje etnološkog blaga Baranje kroz stvaranje nove turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma. Objekt će, uz prostor stalnih postava, sadržavati prostore s povremenim postavima / izložbama, vrtni paviljon s pozornicom i stotinjak sjedećih mjesta, veliku konferencijsku salu, suvenirnicu te puno zanimljivih sadržaja tokom godine.

Kliknite na plakatKliknite na plakat U povodu proslave Dana Općine Jagodnjak i svečanog otvorenja renoviranog bolmanskog Doma kulture, u subotu, 21. V. 2016. godine, s početkom u 20 sati, u Bolmanu će se održati koncert poznate banjalučke Etnogrupe "Trag".

Uz "Trag", na koncertu će nastupiti folklorna sekcija Pododbora Jagodnjak SKD-a "Prosvjeta" i Folklorni ansambl Baranje "Nikola Tesla".

Ulaz slobodan!

Učilište Janus iz Osijeka poziva zainteresirane nezaposlene osobe s područja Osječko-baranjske županije da se do 31. V. 2016. godine prijave za besplatne verificirane edukacije za:

1. usavršavanje – program Instalater solarnih sustava – učenje na daljinu
2. osposobljavanje – program Pomoćni toplinski izolater u zgradarstvu

Stroj za pranje rublja u Društvenom centruStroj za pranje rublja u Društvenom centruU trećem i četvrtom mjesecu 2016. godine "Oaza" je nastavila pružati besplatnu socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Gerontodomaćice donose rublje na pranje u "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, suše ga, slažu i vraćaju korisnicima.

U ožujku je oprano ukupno deset, a u travnju ukupno 14 mašina rublja.

Ljiljana Božić Krstanović i Vesna NedićLjiljana Božić Krstanović i Vesna NedićU petak, 13. V. 2016. godine,"Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić posjetila je osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i tom prilikom razgovarala s Ljiljanom Božić Krstanović, pravnicom u Centru. Kako je baš toga dana Ljiljanin radni prostor bio zauzet zbog "liječenja" njezinog kompjutera od virusa, sastanak je nastavljen u obližnjem kafiću.

Nova web-stranicaNova web-stranicaEtnološki centar baranjske baštine, koji će službeno biti otvoren 18. V. 2016. godine, ima slovu web-stranicu. Možete je posjetiti na ovoj adresi, a program otvaranja možete vidjeti ovdje.

 Potpisivanje ugovora u Općini Jagodnjak Potpisivanje ugovora u Općini JagodnjakU četvrtak, 12. V. 2016. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Općini Jagodnjak potpisala je ugovor o financiranju projekta Općina Jagodnjak u "Baranjskom leksikonu". Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro iz proračuna Općine Jagodnjak u 2016. godini.

Cilj projekta je pridonijeti razvoju kulture od interesa za Općinu Jagodnjak (skupljanjem, obradom i stalnim dopunjavanjem članaka u "Baranjskom leksikonu") i promicati različite kulture, običaje i tradicije. Vrijednost projekta je 7.000 kuna.

Razmjena iskustava o postignutim rezultatimaRazmjena iskustava o postignutim rezultatima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 12. V. 2016. godine, u Osijeku je održan sastanak lokalnih volonterskih centara. Uime 'Oazinog' volonterskog centra na sastanku su bile Vesna Nedić i Ana Jeličić. Vijest o sastanku prenosimo s web-stranice Volonterskog centra Osijek (ovdje):

U ponedjeljak, 16. svibnja 2016. počinje manifestacija koja će i ove godine okupiti brojne pojedince, organizacije, institucije i tvrtke, a sve u cilju promocije i razvoja volonterstva u Hrvatskoj

Hrvatska mreža volonterskih centara organizira manifestaciju "Hrvatska volontira" kojoj je ciljpotaknuti što veći broj građana, organizacija, institucija i tvrtki iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima.

Dana 8. V. 2016. godine najavili smo biciklijadu pod imenom "Baranja 2016". Od Jasne Petrović, razvojne direktorice Udruženja "Baranja", stiže ovakvo obavještenje:

"Obavještavamo vas da je Biciklijada 'Baranja 2016', koju organizira Udruženje 'Baranja' iz Luga i koja se trebala održati u subotu, 14. V. 2016 godine, odgođena zbog dugoročno nepovoljne vremenske prognoze. Biciklijada će se održati u subotu, 28. V. 2016. godine, prema istom rasporedu.

Klub žena liječenih na dojci Mamma i Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" organiziraju predavanje na temu "Karcinom dojke – nove spoznaje", koje će voditi doc. dr. sc. Ksenija Marjanović, dr. med., specijalist patolog, i Tea Osmanović, dr. med.

To veoma korisno predavanje održat će se u petak, 13. V. 2016. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici (zgrada P+8, "Ljepotica"), s početkom u 18 sati. Ulaz slobodan i poželjan.

Čišćenje kolnika nakon kvrcaviceČišćenje kolnika nakon kvrcaviceNa raskršću Betonske i Školske ulice u Belom Manastiru dogodile su se dosad mnoge prometne kvrcavice, nezgode i nesreće, čak i sa smrtnim ishodom. Otkad su tu postavljeni semafori, broj nesreća se smanjio, ali se one – nažalost – još uvijek dešavaju. Pogledajte naš članak o tome otprije pet godine ovdje. Jedna kvrcavica dogodila se i 11. V. 2016. godine prijepodne (sliku pogledajte ovdje).

Ponekad ni semafori ne pomažu...Ponekad ni semafori ne pomažu...

Topli obrok na kućnom praguTopli obrok na kućnom praguU mjesecu travnju 2016. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja. Tom uslugom trenutno je obuhvaćeno 35 korisnika, a financira se sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Belog Manastira.

Kao i u prethodnom mjesecu, dostavljeno je ukupno 805 obroka. Od toga 770 iz kuhinje Crvenog križa Osijek i 35 dodatnih obroka iz donacije OPG-a "Tri mudraca" vlasnika Richarda Apela, zvanog Riki, iz Karanca, o čemu smo već pisali. Korisnicima su podijeljene i jabuke koje su ostale nakon akcije "Prevencijom do zdravijeg života", a koje je donirala članica "Alerge" dr. sc. Ksenija Marjanović.

Ponedjeljak, 09. 05. 2016.

Druženje osoba treće životne dobi

Marija, Milanka, Vesna i BorislavaMarija, Milanka, Vesna i BorislavaU ponedjeljak, 9. V. 2016. godine, u popodnevnim satima, u Belom Manastiru održano je druženje osoba treće životne dobi na kome su bile Marija, Milanka i Borislava te organizatorica druženja "Oazina" aktivistica Vesna. Takva druženja "Oazine" aktivistice organiziraju u okviru projekta "Dostojanstveno starenje", kojega od travnja 2016. godine financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Grad Beli ManastirGrad Beli ManastirNakon provedenog postupka Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i gospodarskih djelatnosti u Gradu Belom Manastiru za 2016. godine, određeni su projekti koji će se financirati i iznosi u kojima će se financirati.

Ukupno je planirano 445.000 kuna, a od toga za kulturu 250.000 kuna, za socijalnu zaštitu 165.000 kuna i za gospodarske djelatnosti 30.000 kuna. Odluka se može vidjeti ovdje.

Ponedjeljak, 09. 05. 2016.

U Baranji obilježen Dan pobjede

71. godišnjica pobjede nad fašizmom71. godišnjica pobjede nad fašizmom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 9. V. 2016. godine, po izuzetno lijepom, sunčanom i toplom vremenu, nekarakterističnom za ovogodišnji prevrtljivi peti mjesec, u Baranji je na svečani način obilježen Dan pobjede nad fašizmom kao 71. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata.

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Udruženje "Baranja" iz Luga organizira, sedmu po redu, biciklijadu "Baranja 2016". Biciklijada je jedna od aktivnosti u projektu "Novi pristup provedbi mjera obiteljskopravne zaštite", financiranom sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.

Gerontodomaćica Mira ĆosićGerontodomaćica Mira ĆosićOd početkom travnja 2016. godine u "Oazi" su, preko javnih radova HZZ-a, počele raditi četiri nove gerontodomaćice: Mirjana (Mira) Ćosić, Donka Dvornić, Snežana Kapular i Antonija Papak. One su tokom mjeseca obilazile 35 kućanstava, pružajući besplatnu socijalnu uslugu pomoć u kući za 38 osoba (33 žene i pet muškaraca). Ukupno su obavile 241 obilazak "Oazinih" korisnika koji su u starijoj životnoj dobi i sami.

Tri gerontodomaćice (Antonija, Mirjana i Snežana) obilazile su osobe s područja Belog Manastira, a jedna (Donka) s područja Branjinog Vrha.

Subota, 07. 05. 2016.

Sajam udruga Baranje 2016.

Organizatori: 'Oaza', 'Alerga' i Grad Beli ManastirOrganizatori: 'Oaza', 'Alerga' i Grad Beli Manastir(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-udruge, ovdje-ples i ovdje-album-BaranjaMedije)

U subotu, 7. V. 2016. godine, od 10 do 13 sati, na Trgu slobode u Belom Manastiru održan je Sajam udruga Baranje. Tu manifestaciju već jedanaestu godinu zaredom organizira Mirovna grupa Oaza, ove godine u okviru projekta "Naučimo volontirati" (kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih) i u partnerstvu s "Alergom" i Gradom Belim Manastirom.

Aleksandra Bolmanović (u prvom planu)Aleksandra Bolmanović (u prvom planu)(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U prosincu 2015. godine, pod vodstvom plesne trenerice Aleksandre Bolmanović iz Osijeka, započela je druga sezona "Oazinih" plesnih radionica. One se održavane u pravilu svakog petka od 18 do 20 sati za osnovce, a potom od 20 do 22 sata za srednjoškolce i starije. Za osnovce radionice su održavane u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora", kojega je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a radionice za srednjoškolce "Oaza" je provodila samostalno.

Spremni za put u NjemačkuSpremni za put u Njemačku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 6. V. 2016. godine, završila je druga runda "Oazinog" tečaja njemačkog jezika. U spomenutom terminu završni test, koji je obuhvaćao gradivo pasiva, pridjeva, futura i prijedloga, pisali su polaznici nastavljači. Zahvaljujući ranije održanom probnom testu, rezultati završnog testa bili su izvrsni pa su stoga svi pristupnici položili tečaj i to s odličnim ili vrlo dobrim uspjehom.

Petak, 06. 05. 2016.

Novo u Belom Manastiru: Taksi

Da bi opstao, taksijem se netko mora i - vozitiDa bi opstao, taksijem se netko mora i - voziti

Ormari s doniranom robomOrmari s doniranom robomU mjesecu travnju 2016. godine "Oazina" burza odjeće i obuće nastavila je sa svojim uobičajenim radom. Svakodnevno se razvrstavala donirana odjeća i obuća te se slagala u ormare ili po potrebi prala, a potom također slagala. U tom mjesecu bilo je 18 donacija različite robe, najviše dječje odjeće. Roba je izdavana 47 puta pa je to mjesec u kome je ove godine Burza imala najveći broj korisnika.

Četvrta radionica u odjelu 3.b učiteljice Mirte PilićČetvrta radionica u odjelu 3.b učiteljice Mirte Pilić(Fotoalbumi: 3.a, 3.b, posebni odjeli nižih i viših razreda)

Nakon odrađene prve, druge i treće radionice (vidjeti ovdje, ovdje i ovdje), učenici OŠ "Dr. Franjo Tuđman" iz Belog Manastira, sa svojim učiteljicama, u travnju i svibnju 2016. godine održali su četvrtu radionicu u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora" pod nazivom "Rješavajmo sukobe".

'Oazin' internet-klub otvoren je od 8 do 20 sati'Oazin' internet-klub otvoren je od 8 do 20 sati"Oazin" internet-klub radio je na uobičajeni način i u trećem i četvrtom mjesecu 2016. godine. Otvoren je svakog radnog dana od 8 do 20 sati u belomanastirskom Društvenom centru, na adresi J. Antala 3. One koji ne znaju gdje je to upućujemo da dođu do belomanastirske Mljekare, skrenu u Ulicu Petefi Šandora, a onda odmah lijevo u Ulicu J. Antala.

U trećem mjeseca klub je imao 138 posjeta, a u četvrtom 123 posjete, što je znatno smanjenje u odnosu na prethodne mjesece. Nadamo se da "Oazin" internet-klub ima manje posjeta zbog toga što sve više ljudi i djece imaju svoj kompjuter ili pametni telefon, a ne zbog toga što Beli Manastir i Baranja imaju sve manje stanovnika.

Hrvatski Crveni križHrvatski Crveni križGradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, nakon dva mjeseca, opet organizira akciju dobrovoljnog davanja krvi u suradnji s Transfuzijskim centrom KBC-a Osijek. Akcija, koja nekome može spasiti život, organizirat će se u utorak, 10. V. 2016. godine, u prostorijama GDCK-a, Ulica Vladimira Nazora 28a, od 9 do 14 sati.

Prošle godine bilo je organizirano 10 takvih akcija, na kojima je prikupljeno oko 500 doza krvi, dok će ove godine, zbog štednje i velikog teritorija koji pokriva Transfuzijski centar KBC-a Osijek, broj akcija biti smanjen na svega šest. Preostala tri ovogodišnja davanja u Belom Manastiru bit će: 12. srpnja (VII), 6. rujna (IX) i 8. studenoga (XI).

Otkrivanje nečega novog i samodokazivanjeOtkrivanje nečega novog i samodokazivanjeU proljetnom mjesecu travnju 2016. godine, kroz projekt "Dostojanstveno starenje" Ministarstva socijalne politike i mladih, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18 do 20 sati. Kao i do sada, održavane su u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, pod vodstvom Ane Jeličić.

Kreativna igra papiromKreativna igra papiromU četvrtom mjesecu 2016. godine, kroz projekt "Dostojanstveno starenje" Ministarstva socijalne politike i mladih, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na tim radionicama kreativke su se igrale papirom. Od reklama i novina štampanih na sjajnom papiru izrađivale su podmetače za posuđe te privjeske za nakit ili ključeve. Od reklama je izrađena i jedna velika vaza. Nakon bojanja nitko ne bi pogodio od čega je ona napravljena.

Zvijezdana Schulz Vugrin i Slađana Novota  Zvijezdana Schulz Vugrin i Slađana Novota U ponedjeljak, 2. V. 2016. godine, u Esseker centru Osijek, u prostorijama Volonterskog centra Osijek, održana je prezentacija priručnika za Sustav upravljanja kvalitetom za organizacije civilnoga društva "OK 2015". Prezentaciju su održale Zvijezdana Schulz Vugrin i Slađana Novota iz riječke Udruge za razvoj civilnog društva SMART.

Na prezentaciji je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Uvježbavanje plesnih koreografijaUvježbavanje plesnih koreografija"Oazine" plesne radionice, pod vodstvom plesne trenerice Aleksandre Bolmanović, održavane su i u četvrtom mjesecu 2016. godine svakog petka od 18 do 20 sati za osnovce, a potom od 20 do 22 sata za srednjoškolce i starije. Za osnovce radionice su održavane u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora", a radionice za srednjoškolce "Oaza" je provodila samostalno.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok