MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 21. 05. 2016.

Otvorenje obnovljenog Doma kulture u Bolmanu

Dom kulture u BolmanuDom kulture u Bolmanu(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-dom, ovdje-grupa-trag i ovdje-folklor)

U medijima se već pisalo o temeljito obnovljenom Domu kulture u Bolmanu, u kome je obnovljeno sve što se obnoviti moglo (vidi ovdje). Prethodnih godina obnovljena je i bolmanska crkva, ali gotovo sve druge zgrade i kuće svjedoče o demografskom i ekonomskom propadanju tog, a i drugih baranjskih sela. Čini se, međutim, da je Bolman žilava "biljka"…

U subotu, 21. V. 2016. godine, povodom Dana Općine Jagodnjak i svečanog otvorenja renoviranog bolmanskog Doma kulture, u velikoj sali toga doma održan je koncert poznate banjalučke Etnogrupe "Trag", kojoj su se pridružili Folklorni ansambl Baranje "Nikola Tesla" i Folklorna sekcija Pododbora Jagodnjak Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta". A sala je doslovce bila ispunjena do posljednjeg mjesta: uz 120 stolica bar je još pedesetak posjetilaca stajalo. Taj podatak možda i ne bi bilo toliko zanimljiv da Bolman danas nema tek – petstotinjak stanovnika.Najljepša sala u BaranjiNajljepša sala u Baranji

Najljepši dom kulture u Baranji
Na početku koncerta posjetioce i goste pozdravio je općinski načelnik Anđelko Balaban:

- Čast mi je i zadovoljstvo sve vas pozdraviti u novom domu u Bolmanu povodom Dana Općine Jagodnjak, koji je doduše sutra, ali ga formalno obilježavamo večeras. Želim istaći ono što je stvarno izuzetno bitno i što se ne događa često ni u većim i bogatijim selima i općinama, a to je otvorenje jednog ovakvog zdanja, Doma kulture u Bolmanu. Da se podsjetimo: naš je općinski projektni tim putem tri projekta i kroz tri natječaja, u toku otprilike jedne godine, i to dva preko Ministarstva gospodarstva i jednog preko Ministarstva regionalnog razvoja, uspio prikupiti financijska sredstva i obnoviti ovaj dom. Vjerujem, bez lažne skromnosti, da je on sada najljepši u Baranji, ne samo zato što je novi, nego se stvarno naša komunalna tvrtka, koja je bila izvođač radova, potrudila da ovo prelijepo zdanje ovako dovrši.

Etnogrupa "Trag"Etnogrupa "Trag"Etnogrupa "Trag"
A potom su novu pozornicu, iz koje više ne isijava prašina, "okupirale" tri vokalne solistice (Jovana Kisin, Valentina i Vesna Milekić) i pet muzičara Etnogrupe "Trag" (Boban Adžić, Dragan Grahovac, Mladen Janković, Goran Pivašević i Zoran Vujić). Ređale su se tradicionalne balkanske, romske i ruske pjesme: "Žubor" (Kosovo), "Veseli se, kućni domaćine" (Srbija), "Vrbice, vrbo zelena" (Kosovo), "Čula jesam da se dragi ženi" (Podravina, Hrvatska), "Ajde Jano", "Mesečina" (Kosovo), "Aman đevojko" (BiH), "Sedam sati udara", "Aj mene majka jednu ima", "Oči čornije", "Kaljinka", "Jovano, Jovanke" (Makedonija)… Dojmljive izvedbe grupe "Trag" naišle su na odličan prijem kod bolmanske publike, koja baš i nema često prilike slušati takve pjesme i takve izvedbe.

Baranjski folkloraški veterani...Baranjski folkloraški veterani...Pored brojnih koncerata na prostoru Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, grupa je svoj rad predstavila i široj publici na turnejama u Holandiji, Njemačkoj, Rusiji i Švicarskoj. S folklornim ansamblom nastupala je na međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Francuskoj, Grčkoj i Španjolskoj, a ove godine sprema se i na put u SAD.

...i folkloraška budućnost Baranje...i folkloraška budućnost BaranjeFolklor
Koncert u Bolmanu završen je "Gradskim igrama" i "Sirtakijem" u izvedbi veteranskog Folklornog ansambla Baranje "Nikola Tesla", u kome igraju i Bolmanci Jovan Vilić i Katarina (Kaja) Đurić, te koreografijom "Igre iz Baranje" u izvedbi malih folkloraša iz Jagodnjaka, koje su također popraćene burnim aplauzima.

(Vidjeti i članak i fotoalbum: baranjamedija.hr)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok