MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativkeU drugom mjesecu 2015. godine održane su tri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18-20 sati pod vodstvom Ane Jeličić. I u tom najkraćem mjesecu u godini korisnice su se rado odazivale na druženje usprkos poteškoćama sa zagrijavanjem prostora Društvenog centra. I dalje su sa zanimanjem iščekivale što će se raditi, kakve nove izazove im spremamo.

Metalni stalak za jakne, sakoe i kaputeMetalni stalak za jakne, sakoe i kaputePočetkom drugog mjeseca 2015. godine u "Oazinu" burzu odjeće i obuće stigao je novi, metalni, vrlo jednostavan i elegantan stalak za vješanje odjeće. Svi pomislismo: hvala Bogu da rasteretimo ormar od suvišnih stvari, a i za korisnike je preglednije osmotriti robu i naći ono što bi bilo odgovarajuće za nekoga. Brže-bolje dežurne aktivistice naguraše razne jakne i sakoe na taj metalni stalak da ostvare svoj naum, a stalak se zaljuljao, nakrivio i umalo da se nije rastavio! "Eh, što ti je stalak, i to još metalni. Taj će trajati po onoj narodnoj: drž' vodu dok majstori odu!"

Ipak, stalak je i dalje u upotrebi, što se vidi ovdje, a bit će o njemu riječi i u sljedećoj priči iz "Oazine" burze

Prizor iz 'Smiješne bajke'Prizor iz 'Smiješne bajke'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Šesta Selekcijska smotra amaterskih kazališta Osječko-baranjske županije (OBŽ) održana je u Belom Manastiru u nedjelju, 29. III. 2015. godine, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Gradskog kazališta. Odigrane predstave pratio je i državni selektor Igor Ružić iz Zagreba, koji je – u konkurenciji od pet predstava – kao najbolju predstavu Smotre izabrao "Dnevnik Anne Frank", koja odlazi na 55. Festival hrvatskih kazališnih amatera (FHKA) u Pazinu u svibnju ove godine. Za taj festival nominiralo se oko 150 predstava iz cijele Hrvatske.

Donirajte odjeću i obuću onima kojima je potrebnaDonirajte odjeću i obuću onima kojima je potrebnaU drugom mjesecu 2015. godine "Oazina" burza odjeće i obuće nastavila je s uobičajenim aktivnostima. Donirana roba zaprimljena je dvadeset i tri puta i redovito se slaže i sortira po kategorijama. Od svih donacija treba izdvojiti dvije veće, a radilo se o odjeći za djecu: jedna donacija bila je za dječake, a druga za djevojčice. Takva roba veoma se traži pa se kod izdavanja moralo voditi računa o količini izdane robe pojedincima da bi svi korisnici bili zadovoljni.

Donirana roba izdavana je četrdeset i pet puta. Pojedini korisnici dolazili su i više puta u toku mjeseca da bi našli ono što im je potrebno, a to je uglavnom odjeća za djecu. Ipak, najtraženija je odjeća za bebe, koja kontinuirano nedostaje. Pored korisnika s područja Grada Belog Manastira, bilo je i onih iz mjesta s područja drugih jedinica lokalne samouprave (Bolman, Darda). Svi oni su ujedno i korisnici pomoći Centra za socijalnu skrb.

Medicinska sestra Bojana VujatovićMedicinska sestra Bojana VujatovićI u drugom mjesecu 2015. godine medicinska sestra Bojana Vujatović pružala je "Oazinim" starijim korisnicima savjetodavnu zdravstvenu pomoći u kući. To je činila kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Evo kako Bojana opisuje svoje aktivnosti: "Samostalno obilazim korisnike, ponekad u pratnji gerontomajstora, te im po dolasku mjerim krvni tlak, pogledam lijekove koje koriste te kada ih uzimaju i njihovu medicinsku dokumentaciju (uputnice, nalaze, recepte). Za mjerenje šećera u krvi dogovorim se s korisnicima i obično im najavim tjedan dana ranije da bi oni mogli malo pripaziti na prehranu te da toga dana ne bi doručkovali ili nešto popili prije nego što im izmjerim šećer u krvi.

Tragična sudbina najpoznatije žrtve HolokaustaTragična sudbina najpoznatije žrtve Holokausta

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U povodu Svjetskog dana kazališta, u subotu, 28. III. 2015. godine, u dvorani belomanastirskog Centra za kulturu održana je premijera dugoočekivane predstava "Dnevnik Anne Frank" u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir i u režiji baranjskoj publici već znanoga Cvetina Aničića iz Šida.

Aleksandra Bolmanović, Vesna Nedić i Stana NemetAleksandra Bolmanović, Vesna Nedić i Stana NemetU emisiji "Školska klupa", koja je emitirana u subotu prijepodne, 28. III. 2015. godine, na belomanastirskom Radiju Banska kosa, bilo je riječi o "Oazinom" projektu "Budi i ti za NE nasilje". Emisiju je 20. III. snimila novinarka Stana Nemet, a u njoj su gostovale "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka.

Projekt-koordinatorica je govorila o spomenutom projektu i svim njegovim aktivnostima, a plesna trenerica o svom belomanastirskom porijeklu, o tome kako se počela baviti plesom i kako je postala trenerica te o plesnim radionicama za školsku djecu, za mlade starije od 14 godina i za vrtićarce, koje petkom uveče i subotom prijepodne drži u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra.

Čišćenje bojleraČišćenje bojleraI u drugom mjesecu 2015. godine "Oazin" gerontomajstor Robert Dvornić za "Oazine" stare korisnike besplatno je obavljao neke teže poslove te im sitnim kućnim popravcima olakšavao život i poboljšavao ekonomsku situaciju. Gerontomajstor je zaposlen kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Kako je još uvijek u toku sezona grijanja, "Oazin" gerontomajstor najčešće je cijepao panjeve ili krupnija drva te ih unosio i slagao u šupe, ali je i sitnio drva za potpalu. No, korisnicima su bili potrebni i različiti sitni popravci.

Baka Olga rado prima 'Oazinu' gerontodomaćicuBaka Olga rado prima 'Oazinu' gerontodomaćicuI u mjesecu veljači 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama u Gradu Belom Manastiru. "Oazin" gerontotim sastojao se od četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i posao gerontokrojačice, jednog gerontomajstora i jedne medicinske sestre. U toku mjeseca gerontodomaćice su obilazile ukupno 18 starih osoba, od čega 16 žena i dva muškarca, a izvršile su 128 obilazaka.

Po vrstama poslova odradile su sljedeće: 59 spremanja kuća i stanova, devet uređenja šupa i dvorišta te 30 nabavki raznih potrepština ili namirnica. Dva puta su pripremale obrok ili pomagale u pristavljanju ručka, četiri puta oprale posuđe, 11 puta su oprale rublje, bilo u "Oazi" ili u domu korisnika (za pet osoba). Usto su i vješale rublje da se suši, slagale ga i po zahtjevu peglale te odnosile korisnicima.

Dobrodošlica za onbe koji se pristojno ponašajuDobrodošlica za onbe koji se pristojno ponašajuJednog dana u prošlom mjesecu neki mališa nikako se nije mogao smiriti u "Oazinom" internet-klubu pa ga je dežurna teta nagrdila i poslala kući. Ali dok se ona bavila još tko zna kojim sve poslovima, malac se vratio, skočio uza zid i iz pakosti ugasio svjetlo u "Oazinoj" burzi odjeće i obuće te hitro zbrisao niz hodnik ka izlazu iz Društvenog centra. Sljedećeg dana slučaj je htio da se opet namjerio baš na istu dežurnu. Ona ga je podsjetila na jučerašnje ponašanje, a on stao tvrditi da ništa nije učinio. Mrtav hladan gleda vas plavim okicama i ne trepće, rekao bi čovjek: dijete govori istinu.

Nepristojno…
Ali dežurna baš zapela da mu da do znanja da se ne može tako ponašati i ne uvažavati kućna pravila. Na to dečkić revoltirano samo uzviknu "Bože!" i zvekne ulaznim vratima tako jako da su se ponovo otvorila. "E, ovaj neće skoro ponovo doći" – pomisli dežurna. Bogme se prevarila. Poslije ručka, popodne, evo njega opet! Izgleda da ne može bez "Oaze" pa makar zaradio i grdnju!

Beli Manastir, kinodvorana, 29. III. 2015.Beli Manastir, kinodvorana, 29. III. 2015.Šesta Selekcijska smotra amaterskih kazališta Osječko-baranjske županije za 55. Festival hrvatskih kazališnih amatera održat će se u belomanastirskoj kinodvorani unedjelju, 29. III. 2015. godine, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Gradskog kazališta Beli Manastir.

Ksenija Vrbanić i Ljiljana Božić-Krstanović Ksenija Vrbanić i Ljiljana Božić-Krstanović U srijedu, 25. III. 2015. godine, u sjedištu Matice umirovljenika Osijek održan je radni sastanak predstavnicā osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Mirovne grupe Oaza i Matice umirovljenika. Tema sastanka bila je organiziranje javne tribine u Osijeku u svrhu informiranja i sprečavanja zloupotrebe ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Na sastanku su bile Ljiljana Božić-Krstanović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Vesna Nedić ispred "Oaze" i Ksenija Vrbanić ispred Matice umirovljenika.

Subota, 28. III. 2015. godine, 20 satiSubota, 28. III. 2015. godine, 20 sati

Težnja da svaki rad bude umjetničko djeloTežnja da svaki rad bude umjetničko djeloU toku drugog mjeseca 2015. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Izrađivani su dijelove za nakit od fimo-mase i oslikavane torbe. U svakoj torbi, u svakom komadiću nakita, korisnice pokazuju svoje znanje, umješnost i osjećaj za estetiku.

Subota, 21. 03. 2015.

70. godišnjica Bolmanske bitke

Polaganje vijenaca na centralni spomenikPolaganje vijenaca na centralni spomenik(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-1, ovdje-2,
ovdje-3, ovdje-4, ovdje-5 i ovdje-6)

U subotu, 21. III. 2015. godine, u Bolmanu je svečano obilježena 70. godišnjica Bolmanske bitke. Program obilježavanja sastojao se od polaganja vijenaca na centralnom spomeniku na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac te na spomenicima u Petlovcu, B. P. Selu i Bolmanu. Potom je održana svečana akademija u bolmanskom Domu kulture, nakon čega je otvorena Spomen-soba Bolmanske bitke, u kojoj su se prisutni, kroz slike, mape i izložene eksponate, mogli bolje upoznati s bitkom. Opširniji članak može se pročitati ovdje.

Sanelinim igračkama igrat će se neka druga djecaSanelinim igračkama igrat će se neka druga djecaU petak, 20. III. 2015. godine, "Oazina" volonterka Sanela Stanojević iz Belog Manastira donirala je "Oazinoj" burzi odjeće i obuće veliku vreću punu raznih plišanih igračaka. Zainteresirane osobe igračke mogu preuzeti svakog radnog dana od 8 do 20 sati u prostorijama Mirovne grupe Oaza, u Društvenog centra, na adresi Beli Manastir, J. Antala 3. Sanela je izjavila da joj je žao da te igračke stoje i kupe prašinu te da se nitko ne igra njima, pogotovo što postoje djeca koja nemaju igračaka.

Internet-klub najviše posjećuju učeniciInternet-klub najviše posjećuju učeniciTokom prošlog, drugog po redu mjeseca u 2015. godini "Oazin" internet-klub zabilježio je 217 posjetitelja, što je blago povećanje u odnosu na prethodni mjesec. Klub je i dalje otvoren svakog radnog dana od 8 do 20 sati, a "stanuje" na staroj adresi: u belomanastirskom Društvenom centru u Ulici J. Antala 3.

Ako netko ne zna gdje je to, neka dođe do ulaza u beljsku mljekaru u Ulici Imre Nagya, potom neka skrene u Ulicu Petefi Šandora, a onda u prvu ulicu lijevo. Putanja se može vidjeti ovdje na satelitskom snimku ili na karti.

Beli Manastir, kinodvoranaBeli Manastir, kinodvorana

Svečana akademijaSvečana akademija

B. Hadži Bojanić, prof. dr. sc. Z. Živaković Kerže, dr. med. G. MiškovićB. Hadži Bojanić, prof. dr. sc. Z. Živaković Kerže, dr. med. G. Mišković(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 16. III. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Beli Manastir, a u organizaciji Centra za kulturu i same Knjižnice, održana je pred malobrojnom publikom promocija knjige "Habzburška monarhija : 1618-1815" američkog historičara Čarlsa (Charles) Ingraoa. Knjigu su promovirali Đorđe Nešić iz Bijelog Brda, prof. dr. Zlata Živaković Kerže iz Osijeka, pravnik Branislav Hadži Bojanić te prevodilac knjige Gojko Mišković, doktor medicine, obojica iz Sombora.

Ponedjeljak, 16. 03. 2015.

Poslodavci, uključite se u ovu anketu

Udruga RODAUdruga RODAUdruga RODA – Roditelji u akciji, u partnerskoj suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, a u okviru projekta "Budi Tata – iskoristi pravo na roditeljski dopust", provodi anketu o očevima na roditeljskom dopustu. Želja je kroz ovaj projekt aktivnije uključiti poslodavce u unapređenje stanja prava zaposlenih očeva na korištenje roditeljskog dopusta.

Iako i otac i majka imaju važnu ulogu u životu djeteta, očevi se rijetko odlučuju na korištenje roditeljskog dopusta. Jedan od razloga nekorištenja prava na dopust je i strah od nerazumijevanja poslodavca. Anketom namijenjenom poslodavcima želi se ispitati njihove stavove i informiranost o ovoj temi i time doprinijeti boljem razumijevanju između očeva i poslodavaca.

'Oazu' je predstavljala Ana Jeličić (desno)'Oazu' je predstavljala Ana Jeličić (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 15. III. 2015. godine, Matica umirovljenika Hrvatske – Udruga Beli Manastir (koju ne treba brkati s Maticom umirovljenika Grada Belog Manastira) održala je svoju redovnu godišnju skupštinu i ujedno obilježila 21. obljetnicu osnivanja. Skupštini su, pored članstva MUH-a, prisustvovali i gosti: župan osječko-baranjski dr. Vladimir Šišljagić, belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i predsjednica belomanastirskog Gradskog vijeća Jadranka Sabljak. "Oazu" je na Skupštini predstavljala Ana Jeličić.

Vanja Tomašev, Ilija Stančul, Zlatan Pupezin, Slavko BovanVanja Tomašev, Ilija Stančul, Zlatan Pupezin, Slavko Bovan(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

Na Dan broja pi, 14. marta 2015. godine, u Kulturnom centru Kikinda, održana je osnivačka skupština Enigmatskog kluba "Kikinda" (EKK). Osnivači su bili: Ilija Stančul, Zlatan Pupezin, Slavko, Milijana i Ognjen Bovan, Marko Cvijan, Paja Čudanov, Mirjana Grbić, Dobrivoj Jerinkić, Dragomir Karanović, Čedomir Milanović, Danica Stojkov, Ervin Šalgo, Vanja Tomašev, Josip Dubrović, Tunjo Džijan, Miodrag Ivanišević, Jovan Nedić, Ilija Ozdanovac i Milorad Živanić.

Plesni vlakPlesni vlakU subotu, 14. III. 2015. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, drugi tjedan zaredom, održavana je besplatna "Oazina" plesna radionica za djecu vrtićke dobi u terminu od 9:30 do 10:30. Radionice vodi plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka, koja – osim učenja plesne koreografije – djecu zabavlja i poznatim društvenim dječjim igrama te ih uči osnovnim ritmičkim pokretima. Trenerici u njenom radu pomažu i dvije "Oazine" volonterke: Sanela Stanojević i Dora Fabijan, koje vode brigu o mališanima.

Ukoliko je i Vaše dijete zaigrano i društveno aktivno, dovedite ga na "Oazine" radionice, gdje će – uz igru i druženje – naučiti ponešto i o plesu ili možda neku novu društvenu igru. Ukoliko postoji interes, plesnim radionicama se slobodno mogu pridružiti i djeca prvog i drugog razreda osnovne škole.

Izrada sunca od papirnih tanjiraIzrada sunca od papirnih tanjira(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U drugom mjesecu 2015. godine održane su četiri "Oazine" dječje radionice, koje petkom u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra od 18 do 20 sati vodi Stela Fabijan. Na njima su naši mali korisnici uglavnom izrađivali različite predmete, na primjer sunca od papirnatih tanjura, a ta sunca su im poslužila i za jednu zabavnu igricu.

Bake Zora, rada i MilicaBake Zora, rada i MilicaU petak, 13. III. 2015. godine, dogodilo se jedno lijepo druženje starijih osoba, koje je organizirala "Oazina" aktivistica Stela Fabijan. Nakon devet godina našle su se dvije prijateljice, koje su ujedno bile i radne kolegice te provele dobar dio života radeći zajedno. Danas su godine na njima ostavile traga. Jedna od baka je slijepa, a druga teže pokretna i s visokim šećerom. Unatoč svim tegobama, baka Zora (na slici lijevo) uspjela je doći u posjet baki Milici (na slici desno), koja živi sa svojom sestrom Radom (na slici stoji). Teme za razgovor bile su razne, a nezaobilazno je, naravno, bilo zdravlje. Prisjetile su se starih vremena i druženje im je brzo prošlo.

U ponedjeljak, 16. III. 2015.U ponedjeljak, 16. III. 2015.U ponedjeljak, 16. III. 2015. godine, u Gradskoj knjižnici Beli Manastir održat će se promocija knjige "Habzburška Monarhija 1618-1815" američkog povjesničara Čarlsa Ingraoa. U promociji sudjeluju: dr. Gojko Mišković, Branislav Hadži Bojanić, prof. dr. Zlata Živaković Kerže i Đorđe Nešić.

Baranjska ljuta i baranjska slatka paprikaBaranjska ljuta i baranjska slatka paprikaUdruženje "Baranja" iz Luga u suradnji s LAG-om Baranja, Socijalnopoduzetničkom zadrugom (SPZ) "Ruke" i Osječko-baranjskom županijom (Odjel za poljoprivredu) organizira sastanak s proizvođačima mljevene začinske paprike, a s ciljem osnivanja Udruge proizvođača začinske paprike.

Pozvani su svi zainteresirani proizvođači da u ponedjeljak, 16. III. 2015. godine dođu u Lug u 17 sati na adresu Ulica Petefi Šandora 64 (Hotel Lug). Sastanku će nazočiti i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka.

Rasprava o gorućem europskom problemuRasprava o gorućem europskom problemuU srijedu, 11. III. 2015. godine, s početkom u 9:30 sati, u sjedištu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Zagrebu održana je međunarodna konferencija "Kako riješiti problem dugotrajne nezaposlenosti: nacionalne i europske perspektive". Uz brojne sudionike iz Hrvatske i iz više europskih zemalja, na konferenciji je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Članovi Matice umirovljenika i njihovi gostiČlanovi Matice umirovljenika i njihovi gostiU srijedu, 11. III. 2015. godine, Matica umirovljenika Grada Belog Manastira (koju ne treba brkati s Maticom umirovljenika Hrvatske - Udrugom Beli Manastir) održala je 4. izvještajnu skupštinu Matice. Skupštini su prisustvovali članovi MU-a i njihovi gosti: potpredsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Marija Sužnjević, zamjenici belomanastirskog gradonačelnika Marko Bogatić i Zoran Kranjčec, predsjednik MUH-a Općine Darda Željko Kundih, predsjednik Udruge umirovljenika HPT Osijek Božidar Buhin i predstavnica "Oaze" Ana Jeličić.

Antonija Papak s jednom od korisnicaAntonija Papak s jednom od korisnica(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od početka trećeg mjeseca 2015. godine Mirovna grupa Oaza zaposlila je, na razdoblje od šest mjeseci, a preko mjere javih radova, Antoniju Papak iz Karanca, koja je po zanimanju – fizioterapeutkinja. Pored vježbi koje će u određene dane i sate provoditi u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, radni joj je zadatak i obilazak 40 starih osoba – "Oazinih" korisnika.

S "Oazinim" aktivisticama odmah je, slijedeći prometnu kartu Belog Manastira, započela upoznavanje starijih osoba, mjesta njihovog stanovanja, stanja zdravlja, tegoba s kojima se nose te na osnovu toga svakome ponaosob nagovijestila kakav program za njih namjerava primjenjivati. Predviđeno je da svaku osobu posjeti svakih 14 dana, odredi vježbe, pokaže kako se provode, zada "domaću zadaću" i idući puta provjeri kako su starije osobe to uspjele provesti, ima li rezultata i poboljšanja, jesu li se bolovi umanjeni i slično.

Ponedjeljak, 09. 03. 2015.

Rad "Oazine" praonice (II/2015)

Besplatno pranje za ugrožene BelomanastirceBesplatno pranje za ugrožene BelomanastirceU mjesecu veljači (februaru) 2015. godine "Oazina" praonica oprala je ukupno 10 mašina rublja, kao i u mjesecu januaru. Od toga je ugroženim Belomanastircima oprano 9 mašina za ukupno pet osoba. Prala se posteljina, krupnije rublje, stolnjaci, pokrivači, pidžame, ručnici, odjeća i drugo. Kako "Oaza" dobiva doniranu odjeću za svoju Burzu odjeće i obuće, često se takvi predmeti moraju oprati. U drugom mjesecu oprana je samo jedna mašina donirane robe. To je uglavnom bila posteljina. Ta se roba u ovom zimskom periodu sušila u potkrovlju Društvenog centra, a potom je odložena na police Burze.

Ponedjeljak, 09. 03. 2015.

Jedanaesto druženje starijih osoba

Jožika, Mira, Ana i JovankaJožika, Mira, Ana i JovankaU ponedjeljak, 9. III. 2015. godine, održano je deseto druženje starijih osoba prema "Oazinom" projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", koje je organizirala "Oazina" aktivistica Ana Jeličić u domu umirovljenice Jovanke R. Druženje sa susjedima Mirom i Jožikom proteklo je u ugodnom ćaskanju o proteklom Međunarodnom danu žena – Osmom martu i, naravno, o svakodnevnim životnim temama.

Nedjelja, 08. 03. 2015.

Deseto druženje starijih osoba

Cica, Olga i SlavicaCica, Olga i SlavicaU nedjelju, 8. III. 2015. godine, održano je druženje starijih osoba u belomanastirskoj Ulici Svetog Martina. Mirovna grupa Oaza organizira i prati takva druženja starijih osoba u sklopu projekta kojim se nastoji smanjiti socijalna isključenost starijih osoba. Baka Olga pozvala je svoje drage drúge Cicu i Slavicu, a kasnije, tokom popodneva, pridružile su im se i bakina liječnica te još jedna susjeda koja češće navrati.

Nedjelja, 08. 03. 2015.

Osmomartovska čestitka

Dan žena čestitamo svim 'Oazinim' članicama i korisnicamaDan žena čestitamo svim 'Oazinim' članicama i korisnicama"Oazina" aktivistica Ana Jeličić, povodom Osmog marta – Dana žena, organizirala je na likovno-kreativnoj radionici za žene pravljenje čestitki i karanfila od krep-papira. Čestitke su namijenjene svim "Oazinim" kreativkama, bakama koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice, "Oazinim" zaposlenicama, a i ponekim volonterkama.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U predstavi glumi, pjeva i pleše - 48 glumica i glumacaU predstavi glumi, pjeva i pleše - 48 glumica i glumacaPovodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena, Gradsko kazalište Beli Manastir ugostilo je u subotu, 7. III. 2015. godine, Amatersko pozorište "Branislav Nušić" iz Šida, koje je izvelo spektakularni mjuzikl "Cigani", rađen prema motivima poeme Aleksandra Sergejeviča Puškina. Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Cvetin Aničić, čije je predstave belomanastirska publika imala prilike gledati posljednjih godina na belomanastirskom Festivalu kazališnog stvaralaštva.

Plesna trenerica Aleksandra BolmanovićPlesna trenerica Aleksandra BolmanovićU petak, 6. III. 2015. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra i u redovitom terminu za "Oazine" dječje radionice od 18 do 20 sati, počele su besplatne "Oazine" plesne radionice za osnovnoškolce. Radionice vodi plesna trenerica iz Osijeka Aleksandra Bolmanović, koja je porijeklom Belomanastirka. Radionice će se provoditi u sklopu projekta "Budi i ti za NE nasilje".

Članice Srpskog udruženja žena 'Dukat' s predsjednicom Gradskog vijeća Jadrankom SabljakČlanice Srpskog udruženja žena 'Dukat' s predsjednicom Gradskog vijeća Jadrankom Sabljak(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Besplatne vježbe za starije od 60 godinaBesplatne vježbe za starije od 60 godinaU srijedu, 4. III. 2015. godine, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani počele su "Oazine" vježbe za kralježnicu u sklopu projektu "Prevencija isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Vježbe su besplatne za sve osobe iznad 60 godina. Održavaju se svaki ponedjeljak, srijedu i petak od 16-17 sati.

Vježbe drži "Oazina" zaposlenica fizioterapeutkinja Antonija Papak. Sve zainteresirane osobe za te vježbe mogu se prijaviti svaki radni dan u "Oazi" od 8-20 sati ili direktno doći u Nastavno-sportsku dvoranu u zakazano vrijeme: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16-17 sati.

Juha, rižoto, kruh i bananaJuha, rižoto, kruh i bananaProtekao je i drugi mjesec 2015. godine. Iako je to najkraći mjesec u godini, ostale su potrebe za "Oazinom" socijalnom uslugom dostavom besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe Grada Belog Manastira, koju financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i dijelom Grad Beli Manastir. Dapače, usluga u koji je uključeno 39 korisnika sve je interesantniji i, nažalost, zbog sveopće ekonomske situacije sve više se ljudi za njega zanima.

Proteklog mjeseca na kućne adrese naših korisnika dostavljeno je 780 besplatnih toplih obroka nastalih u kuhinji Crvenog križa Osijek, s kojom je, kao što to stalno naglašavamo, suradnja dobra, a takva je i hrana koja se tu sprema. Pored raznolike ponude jela, kao što su: juha, gulaš, pečenje, rižoto, kupus, grah, često se dobivaju i jabuka, naranča, jogurt, voćni jogurt, puding… Dakle, sve ono što se nalazi na trpezama većine građana i što zadovoljava, nadamo se, svakoga od "Oazinih" korisnika.

Učesnici edukacije iz programa SOS-NETUčesnici edukacije iz programa SOS-NETU utorak, 3. III. 2015. godine, s početkom u 9 sati, u prostorijama Gradske četvrti Tvrđa u Osijeku održana je edukacija "Državna politika socijalnih usluga", koja je bila namijenjena organizacijama civilnog društva koje se bave pružanjem neke od socijalnih usluga, kao i privatnim pružateljima te svim ostalim dionicima u zajednici koji se bave organiziranjem i pružanjem socijalnih usluga s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Edukacija je sastavni dio projekta SOS-NET. Na njoj je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Dubravka Simendić dežura u BurziDubravka Simendić dežura u BurziJedne večeri u prvoj polovini prvog mjeseca 2015. godine u "Oazinu" burzu odjeće i obuće za ugrožene Belomanastirce navratila je jedna ljepooka osnovnoškolka. Poslala ju je majka da pogleda ima li u Burzi neke odjeće za djecu njezine dobi, a prikladne za školu. Dežurna teta joj je blago rekla: "Danas ne možeš dobiti ništa!" – "Pa kako to, uvijek dajete…?" – začudila se djevojčica. Dežurna joj je objasnila da je u toku inventura i da se ništa ne može izdavati dok se sve ne popiše, pregleda, sortira i utvrde vrijednosti pojedinih skupina odjeće. "A je l', mogu li onda u ponedjeljak svratiti?" – upitala je djevojčica u strahu da se ne razdijeli roba koja nju zanima (a takva je odjeća, naime, često nedostatna potražnji)."Naravno, dođi svakako, tu smo zbog vas" – glasio je odgovor.

Ponedjeljak, 02. 03. 2015.

Pozivnica na predstavu "Cigani"

Režiser Cvetin Aničić s glumcimaRežiser Cvetin Aničić s glumcimaU subotu, 7. III. 2015. godine, s početkom u 19 sati, Gradsko kazalište Beli Manastir u kinodvorani Centra za kulturu ugošćuje Amatersko pozorište "Branislav Nušić" iz Šida, koje će izvesti spektakularnu predstavu "Cigani" prema motivima poeme Aleksandra Sergejeviča Puškina. Tekst je adaptirao i predstavu režirao Cvetin Aničić, a u njoj glumi čak – tridesetak glumaca. Ulaz 10 kuna! Blagajna se otvara sat vremena prije početka predstave.

Antonija Papak i Aleksandra BolmanovićAntonija Papak i Aleksandra BolmanovićOd 1. III. 2015. godine u "Oazi" rade dvije nove, mlade zaposlenice: Antonija Papak i Aleksandra Bolmanović. Antonija je iz Karanca i radit će kao fizioterapeutkinja na projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira" (besplatne vježbe za kralježnicu za osobe iznad 60 godina u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani) i na projektu "Pomoć starijim osobama na području Grada Belog Manastira", kojega financira HZZ kroz zapošljavanje u javnom radu "Pomoć zajednici". Na ovom drugom projektu Antonija će provoditi vježbe prilagođene starijim osobama u njihovim domovima.

Nedjelja, 01. 03. 2015.

Najavljujemo izložbu "ferti"

U Belom Manastiru, petak, 6. III. 2015, 18 satiU Belom Manastiru, petak, 6. III. 2015, 18 sati

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok