MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 28. 03. 2015.

Premijera predstave "Dnevnik Anne Frank"

Tragična sudbina najpoznatije žrtve HolokaustaTragična sudbina najpoznatije žrtve Holokausta

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U povodu Svjetskog dana kazališta, u subotu, 28. III. 2015. godine, u dvorani belomanastirskog Centra za kulturu održana je premijera dugoočekivane predstava "Dnevnik Anne Frank" u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir i u režiji baranjskoj publici već znanoga Cvetina Aničića iz Šida.

U dvorani, u kojoj je bilo više od 300 gledalaca, priređen je pravi spektakl, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Već u predvorju Centra za kulturu publika je ostala zatečena i šokirana: u prostoru ograđenom bodljikavom žicom, u polumraku, uz zastrašujući govor firera Adolfa Hitlera, glumci su u potpunoj tišini i ukočenih pogleda besciljno hodali, sjedili ili ležali na podu, dočaravajući nacistički logor i izazivajući jezu u posjetiocima koji su ulazili u dvoranu.

Uz opisani performans, u predvorju je bila postavljena i fotoizložba, na kojoj su se mogle vidjeti fotografije i pročitati biografije kako glumaca koji učestvuju u predstavi, tako i ličnosti koje oni u predstavi utjelovljuju. A u 20 sati, uz glasanje golubova, započela je kazališna priča o tragičnoj sudbini najpoznatije žrtve Holokausta. Devet glumaca amatera, u sat i pol vremena, odradilo je vrhunsku predstavu i pokazalo kako je belomanastirsko kazalište posljednjih godina sazrelo i stalo uz bok profesionalnih kazališta.

Iako su sudbina i kraj ove priče javnosti dobro poznati, predstava je neočekivano završila, ostavivši publiku u muku i šoku, a mnogi su skrivali i suze. Publika je dvoranu napustila u tišini, a predstava je svakoga natjerala na razmišljanje. Naslovnu ulogu odigrala je 15-godišnja Dunja Vlahek, koja je opravdala ukazano povjerenje uprave kazališta i ostatka kazališnog ansambla, koji je vrijedno, punih godinu dana, radio na toj predstavi. Uz nju, u predstavi glume još: Aleksandar Momčilović kao Otto Frank, Biljana Marušić (Edith Frank), Maja Bosanac (Margot Frank), Maja Grujić (Miep Gies), Nebojša Šimić (Albert Dussel), Igor Farkaš (Hermann van Daan), Ana-Marija Zorčec (Auguste van Daan) i Nemanja Bukvić kao Peter van Daan.

Predstavu je režirao Cvetin Aničić, a njegova asistentica i inspicijentica bila je Daniela Taslidžić Herman, dok je za muziku i svjetlosne efekte zadužen Zoran Herman. Predstavu je pratio i državni selektor Igor Ružić iz Zagreba, koji je u konkurenciji od pet predstava amaterskih kazališta iz Osječko-baranjske županije izabrao upravo "Dnevnik Anne Frank" kao najbolju koja će tu županiju predstavljati na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Pazin u svibnju ove godine.

Pročitano 1350 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok