MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 27. 03. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (II/2015)

Baka Olga rado prima 'Oazinu' gerontodomaćicuBaka Olga rado prima 'Oazinu' gerontodomaćicuI u mjesecu veljači 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama u Gradu Belom Manastiru. "Oazin" gerontotim sastojao se od četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i posao gerontokrojačice, jednog gerontomajstora i jedne medicinske sestre. U toku mjeseca gerontodomaćice su obilazile ukupno 18 starih osoba, od čega 16 žena i dva muškarca, a izvršile su 128 obilazaka.

Po vrstama poslova odradile su sljedeće: 59 spremanja kuća i stanova, devet uređenja šupa i dvorišta te 30 nabavki raznih potrepština ili namirnica. Dva puta su pripremale obrok ili pomagale u pristavljanju ručka, četiri puta oprale posuđe, 11 puta su oprale rublje, bilo u "Oazi" ili u domu korisnika (za pet osoba). Usto su i vješale rublje da se suši, slagale ga i po zahtjevu peglale te odnosile korisnicima.

Gerontodomaćice su tri puta presvlačile posteljinu onima kojima je to preteško, kućne račune su plaćale u raznim ustanovama devet puta te sređivale razne kućne ili medicinske dokumentacije 12 puta. Po redovne terapije odlazile su liječnicima opće prakse devet puta, a u apoteke 11 puta po medikamente.

Gerontodomaćice su se i družile sa svojim korisnicima kroz razgovore o problemima koji ih tište 78 puta, nekima obavile redovnu masažu 13 puta te podijelile besplatne novine i časopise 14 puta onima kojima to predstavlja nasušnu potrebu ili i nekima koji jedva da mogu prelistati glavne naslove, ali ih ipak zanima što se dešava u lokalnoj ili široj zajednici.

Korisnici pomoći u kući uglavnom se griju na drva pa su domaćice 36 puta cijepale sitna, ali i krupna drva, unosile ih u kuću, čistile peći te odnosile pepeo. Ono što nisu bile u stanju iscijepati same odradio je gerontomajstor za vrijeme svojih obilazaka.

Gerontodomaćice su, pored navedenoga, donosile vodu s bunara, čistile snijeg, palile svijeće za rodbinu korisnika, iščitavale glavne svece iz kalendara, donirale nekima "Oazin" kalendar za 2015. godinu, proslavile s korisnicom 80. rođendan, čistile štednjake, ribale kuhinjske elemente, prale frižidere, odnosile naočale na popravak, prale prozore, kačile zavjese, odvozile korisnice na međusobna druženja, u banku, Crveni križ, kod doktora…

Pročitano 946 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok