MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 29. 09. 2013.

Festival kazališnog stvaralaštva: završna večer

Belomanastirski gradonačelnik zatvara Festival Belomanastirski gradonačelnik zatvara Festival U nedjelju, 29. IX. 2013. godine, u Belom Manastiru održana je završna večer četvrtog Festivala kazališnog stvaralaštva. Festival, koji je organiziralo Gradsko kazalište Beli Manastir, svečano je otvoren 7. rujna, a posljednja predstava izvedena je 28. rujna. Ovogodišnji festival ostat će upamćen po zanimljivim i humorističnim performansima domaćeg kazališta. Najprije su komičnom izvedbom otvorili festival kao praljudi koje prate brojne nedaće. Njih u konačnici "spašava" belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, koji je u jednom trenutku ustao iz publike, popeo se na pozornicu i "oslobodio ih".

Performansi na početku i kraju

Proročica i zamjenik gradonačelnika KranjčecProročica i zamjenik gradonačelnika KranjčecNakon četiri kazališna vikenda, tokom kojih je izvedeno 10 predstava iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, uslijedilo je pravo iznenađenje za sve posjetitelje. Belomanastirski glumci osmislili su urnebesni spektakl u kinodvorani, u kojoj se smijeh neprestano orio punih sat vremena. Program, zamišljen kao javno snimanje jedne mozaične emisije, vodila je najveća balkanska proročica (koju je glumio Nebojša Šimić), a koja je došla u Beli Manastir u potrazi za zgodnim političarima. Tom prilikom za oko su joj "zapeli" pomoćnici belomanastirskog gradonačelnika Zoran Kranjčec i Marko Bogatić, koje je – na sveopće iznenađenje publike, ali i njih samih – "ugostila" na svom crvenom kauču.

Posebno za njih otpjevala je i pjesmu "Brodolom" uz pomoć djevojaka iz udruge "Skok-klub – športska rekreacija i ples", gatala im iz beljskog kulena te svojim specijalnim gostima dodijelila jednako humoristične poklone.

Nakon 60-minutnog šou-programa, uslijedila je dodjela nagrada Hrvatskog sabora kulture, čiji je predstavnik Mirko Kovačević stigao u Beli Manastir dodijeliti predsjednici Gradskog kazališta Danieli Taslidžić Herman brončanu diplomu za 10 godina rada na kazališnom amaterizmu.

 

Priznanja i zahvalnice

Zajednički naklon na krajuZajednički naklon na krajuUslijedila je dodjela nagrada najvjernijoj publici te prigodnih zahvalnica sponzorima i svim sudionicima. Sve predstave pratilo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Branko Katalinić (predsjednik), Jadranka Sabljak (član) i Lidija Šumiga (član). Gradsko kazalište Beli Manastir dodijelilo je i posebnu nagradu za dugogodišnju suradnju Mirku Kovačeviću, nakon čega je uslijedilo službeno zatvaranje festivala, uz prigodne riječi gradonačelnika Ivana Doboša:

- Svemu što je lijepo jednom dođe kraj pa tako i ovom četvrtom po redu kazališnom festivalu ovih vrijednih kazalištaraca. Proteklih mjesec dana oživjele su ove daske koje život znače. Vidimo se na petom, jubilarnom festivalu – završio je Doboš, čime je festival i službeno zatvoren.

Simboliku kraja upotpunio je i zajednički naklon svih izvođača, sponzora i domaćina, zaslužnih za ostvarenje festivala.

 

Nagrade:

Najbolja kostimografija: KUD "Primorka", Krasica ("Sve o ženama")

Najbolja scenografija: Dramski ansambl KUD-a "Branko Radičević", Pačetin, ("Alo, alo")

Najbolja sporedna muška uloga: Scena Sisak ("Sveta Tea" – Stiv Stipić)

Najbolja sporedna ženska uloga: Amatersko kazalište "Pučka scena" Hrvatske čitaonice Hercegovac ("Prozori, vrata i prirodni nagoni" – Sabina Topčić)

Najbolja muška uloga: Kaštelansko kazalište ("Nemreš pobjeć od nedjelje" – Ivan Lukić)

Najbolja ženska uloga: Sinjsko pučko kazalište ("Priča iz trgovačkog centra" – Marija Cvrlje Radović)

Najbolja režija: Amatersko pozorište "Branislav Nušić", Šid ("Želim da se oslobodim" – Cvetin Aničić)

Najbolji dramski tekst: Draft teatar Tuzla ("S čime, s kime u EU??? Glavom ili guzicom?" – Dragan Tešić)

Najbolja predstava po izboru prosudbenog povjerenstva: Mrak teatar, Županja ("Kućanice")

Najbolja predstava po izboru publike: Mrak teatar, Županja ("Kućanice")

 

Članci o svim predstavama

Na web-stranici Mirovne grupe Oaza objavljeni su članci o svim izvedenim predstavama: (1) Sve o ženama", (2) Alo, alo, (3)Želim da se oslobodim, (4) "Priča iz trgovačkog centra, (5) "Ispovijed", (6) "Prozori, vrata i prirodni nagoni, (7) "Sveta Tea, (8) "Kućanice, (9) "S čime, s kime u EU??? Glavom ili guzicom?", (10)Nemreš pobjeć od nedjelje.

Pročitano 1106 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok