MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 13. 09. 2013.

Festival kazališnog stvaralaštva: "Želim da se oslobodim"

Šokantna predstava Amaterskog pozorišta iz ŠidaŠokantna predstava Amaterskog pozorišta iz Šida(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U belomanastirskoj kinodvorani, u petak, 13. IX. 2013. godine, a u sklopu četvrtog Festivala kazališnog stvaralaštva, Amatersko pozorište "Branislav Nušić" iz Šida izvelo je neobičnu i potresnu predstavu "Želim da se oslobodim" sa suvremenom tematikom – o nasilju u obitelji, u režiji Cvetina Aničića. Za razliku od prošlogodišnjeg festivala, kad je predstave gledao respektabilan broj gledalaca, ove godine gledalaca je znatno manje, iako dosad prikazane predstave to ne zaslužuju. Zato, publiko, gdje si?

Predstava "Želim da se oslobodim" bila je iznenađenje za gledaoce u svakom pogledu. Od ulaska u dvoranu do njenog svršetka. Gledaoci su, naime, ulazeći u dvoranu doslovno gazili preko glumica, koje su – kao žrtve nasilja – s mrtvačkim bjelilom na licu ležale u prolazu do sjedišta i između sjedišta. Kad je počela predstava, koja se skoro cijelo vrijeme odvijala u mraku i uz uznemiravajuće zvuke i muziku, glumice su se podizale s poda i, zagledajući usput gledaoce, polako se popele na pozornicu i okupile se na mjestu zločina, ograđenom policijskim vrpcama. Uslijedile su potresne priče o tome kako su postale žrtve nasilja, od kojih se gledaocima počesto ježila koža.

Dalje nećemo prepričavati tok predstave, to treba vidjeti, osjetiti i doživjeti. Šteta što nije bili više gledalaca, posebno npr. srednjoškolaca, kojima bi ta predstava bila velika lekcija o nasilju na ženama i u obiteljima, sigurno upečatljivija od predavanja ili tribina o toj tematici. Na kraju, vrijedi prenijeti rečenicu napisanu poslije predstave na fejsbukovskoj stranici Gradskog kazališta Beli Manastir: "Predstava 'Želim da se oslobodim' sinoć je publiku ostavila u potpunom šoku; publika je puna dojmova napustila dvoranu, a mnogi su u suzama čestitali našem dragom prijatelju, redatelju predstave Cvetinu Aničiću na izvanrednoj predstavi."

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok