MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 14. 09. 2013.

Festival kazališnog stvaralaštva: "Priča iz trgovačkog centra"

Sinjsko pučko kazalište: Željko Viculin i Marija Cvrlje RadovićSinjsko pučko kazalište: Željko Viculin i Marija Cvrlje Radović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U belomanastirskoj kinodvorani, u subotu, 14. IX. 2013. godine, a u sklopu četvrtog Festivala kazališnog stvaralaštva, Sinjsko pučko kazalište izvelo je satiričnu dramu "Priča iz trgovačkog centra" (ili "Božićna bajka") Mate Matišića, u kojoj glume Marija Cvrlje Radović (puc frau Mara) i Željko Viculin (noćni čuvar Jozo), koji su ujedno režiseri i scenografi predstave.

Radnja predstave prati mučnu sudbinu dvoje hrvatskih gastarbajtera zrele dobi, koji na Badnju večer ostaju sami u trgovačkom centru, u tuđini. Iako se radi o drami, komad obiluje humorističnim dijalozima, ali i tužno-ironičnim situacijama i neočekivanim obratima koji plijene pažnju gledatelja. Osnovna tema koja se provlači kroz predstavu je ljudska osamljenost.

Zbivanje smješteno u prepoznatljivo okruženje našega vremena, čiji su protagonisti čistačica Marija i noćni čuvar Jozo, isti su oni gastarbajteri od prije pedeset godina, od jučer i sutra. Seoska je to sirotinja koju život nije mazio, išli su kamo ih je sudbina vodila, vjerujući da će biti bolje i da za sve postoji razlog i opravdanje. I sada su, jednom nogom u mirovini, osamljeni, vječni stranci jednako u svom selu kao i u velikom svijetu, bez topline obiteljskog doma i bez neke vedre budućnosti. Badnja je večer, ogromni trgovački prostor sablasno je pust. Tek njih dvoje, svaki za svojim poslom. Slučajan susret i škrti, suzdržljivi dijalog, prerasta u razgovor. Emocije bude sjećanja i, kako se njih dvoje otvaraju jedno drugome, tako i gledatelji, kockicu po kockicu, slažu sliku njihovih sudbina. A one su, kao i život sam, muka i samoća, protkana tu i tamo veseljem i srećom.

Na 53. festivalu hrvatskih kazališnih amatera i 9. međunarodnom festivalu ''Jadran 2013.'', koji su održani u 65. godini djelovanja Hrvatskog sabora kulture, u Slavonskom Brodu (17-19. V. 2013) i Starome Gradu (24-26. V. 2013), Marija Cvrlje Radović (puc frau Mara), drugu godinu zaredom, uzela je nagradu za najbolju žensku ulogu u predstavi ''Božićna bajka'' Sinjskog pučkog kazališta. Odlukom prosudbenog povjerenstva 53. FHKA, predstava ''Božićna bajka'' ili ''Priča iz trgovačkog centra'' Mate Matišića u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta predstavlja amatersko stvaralaštvo Republike Hrvatske na festivalu ''FEDRA'' u Bugojnu, u sklopu godišnje razmjene najuspješnijih predstava sa spomenutih festivala.

Pročitano 1403 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok