MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Naslovnica

Prijetnja cijelom svijetuPrijetnja cijelom svijetu"Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću" iz Zagreba uputio je dana 4. IV. 2020. godine Vladi RH, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i medijima poziv na uspostavu primirja u svijetu i podršku globalnoj solidarnosti. Time se podupire inicijativa glavnog tajnika UN Antónija Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu, kako bismo se fokusirali na "pravu borbu naših života" – borbu protiv pandemije koronavirusa.

Poziv "Documente" dosad su podržale 43 organizacije iz Hrvatske, među njima i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, te 173 građana i građanke. Poziv se može pročitati OVDJE, a prikupljanje potpisa nastavlja se na ovoj poveznici: peticija24.com.

Subota, 04. 04. 2020.

Belomanastirska tržnica

Rad samo na kioscima i u zatvorenom dijeluRad samo na kioscima i u zatvorenom dijelu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Zbog epidemije koronavirusa na belomanastirskoj tržnici dozvoljen je rad samo u zatvorenom dijelu i na kioscima, uz provođenje zaštitnih mjera dezinficiranja ruku i održavanja razmaka između kupaca od dva metra.

(Foto: Rajko Cicak / BaranjaMedija.hr)

Četvrtak, 02. 04. 2020.

Himna života na daljinu

Već danima smo zatvoreni u svojim kućama i stanovima zbog epidemije koronavirusa. Bitno je zadržati pozitivan stav i izvući najbolje iz ove situacije. Zato su tu Luka Bulić i njegova Nika, koji su iz sigurnosti svog dnevnog boravka snimili novu himnu za sve nas koji ostajemo doma.

Od 1. IV. 2020. godine građanima Hrvatske dostupne su e-Propusnice na adresi https://epropusnice.gov.hr. S te adrese moguće je jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje e-Propusnica, koje u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice.

'Oazine' kreativke (bez voditeljice)'Oazine' kreativke (bez voditeljice)Protekao je i ožujak, treći mjesec 2020. godine, a u njemu su uslijed pandemije koronavirusa održane samo dvije likovno-kreativne radionice utorkom pod vodstvom AneJeličić. Radionice u "Oazinom" dnevnom boravku održane su 3. i 10. ožujka s početkom u 18 sati. Sveukupno im je prisustvovalo 14 vjernih korisnica (7 i 7).

Posljednja radionica održana je 6. III. 2020.Posljednja radionica održana je 6. III. 2020.(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U trećem mjesecu 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je samo jedna "Oazina" zabavna radionica za djecu i to u petak, 6. ožujka. Nakon toga dječje radionice su odgođene do daljnjega zbog pandemije koronavirusa.

Sačuvajmo naš planet za buduće generacijeSačuvajmo naš planet za buduće generacijeSat za planet Zemlju (engl. Earth Hour, doslovno Zemljin sat) globalni je događaj koji organizira Svjetski fond za prirodu (WWF: World Wide Fund for Nature), a održava se posljednje subote u ožujku svake godine, pozivajući domaćinstva i tvrtke na gašenje svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena.

Virtualna predstava 'Dnevnik Anne Frank'Virtualna predstava 'Dnevnik Anne Frank'Današnji dan (27. III.) Svjetski je dan kazališta! Gradsko kazalište Beli Manastir čestita taj dan svim kazalištarcima! Tim povodom sutra (28. III.) na svojoj FB-stranici postavit će poveznicu na svoju nagrađivanu predstavu "Dnevnik Anne Frank", koju će virtualno moći odgledati svi zainteresirani. Pogledajte najavu OVDJE.

Četvrtak, 26. 03. 2020.

Poruka Belomanastircima

Da, ostani kod kuće, to je najmanje što možeš učiniti u ovom trenutku!Da, ostani kod kuće, to je najmanje što možeš učiniti u ovom trenutku!(Izvor: FB Gorana Hesa, zamjenika gradonačelnika)

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek šalje poruku svima kojima je potrebna pravna pomoć: U ovo neizvjesno i teško vrijeme epidemije koronavirusa, iznimno je važno ostati pribran, pokazati solidarnost i empatiju te biti odgovoran prema sebi i svojim bližnjima. Ukoliko vam je potrebna besplatna pravna pomoć, možete se obratiti Centru na broj: +38591-220-6886.

Budite dobro i #ostanitedoma!

Beljsko naselje, Ulica Svetog MartinaBeljsko naselje, Ulica Svetog Martina(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Sudeći prema fotografijama, snimljenima u srijedu, 25. III. 2020. godine, oko 18 sati u Beljskom naselju i Betonskoj ulici, čini se da se Belomanastirci drže pravila #ostanidoma, a kad žele udahnuti zraka i protegnuti noge, to rade ili sami ili udvoje. Nadamo se udvoje iz iste kuće.

Logo projektaLogo projekta

Nakon što su u sklopu projekta "Nova znanja – nove prilike" održane motivacijske radionice za Osječko-baranjsku županiju u Osijeku i Belom Manastiru, za 16. III. 2020. bilo je zakazano u belomanastirskom Društvenom centru psihološko testiranje kandidata zainteresiranih za osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU. Međutim, zbog proglašenja pandemije izazvane koronavirusom testiranje uživo je otkazano. Ipak, održano je tjedan dana kasnije telefonskim putem. Evo izvještaja psihologinje Jovane Bačić Beljić, koju je angažirao nositelj projekta Udruga žena Vukovar i koja je provela to testiranje:

Raskrsnica Betonske i Školske uliceRaskrsnica Betonske i Školske ulice(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon što je u ponedjeljak, 23. III. 2020., pao prvi, ali blagi snijeg protekle zimske sezone, u ponedjeljak uveče, cijelu noć te cijeli utorak snijeg je padao baš pošteno i nije se otopio. Pogledajte na slikama!

Obavještavaju se građani s područja Grada Belog Manastira da je dana 23. ožujka 2020. godine stupila na snagu odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Stožer civilne zaštite Grada Belog Manastira izdaje, ovjerava i potpisuje propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta u Gradu Belom Manastiru samo za slučajeve vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci, starijim osobama te za slučaj kupovine hrane ili osnovnih potrepština.

Betonska ulica - pogled prema istokuBetonska ulica - pogled prema istoku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U zimu 2018/2019. godine prvi snijeg zabijelio je Beli Manastir 28. XI., dakle i prije nego je zima službeno počela (što se može vidjeti OVDJE). Snijeg je ponovo pao 5. I. 2029. (što se može vidjeti OVDJE). Ove sezone, međutim, snijeg smo morali čekati sve do ponedjeljka, 23. III. 2020., a kad već nije pao prije nego što je nastupilo proljeće, nije morao – ni sada.

Beli Manastir, Betonska ulica - pogled prema zapaduBeli Manastir, Betonska ulica - pogled prema zapaduU nedjelju, 22. III. 2020. godine, u večernjim satima, nad Belim Manastirom nadvio se crni oblak sa zapada... Bila bi to lijepa slika da nije onoga koronavirusnog oblaka koji je pritisnuo cijeli svijet...

Nedjelja, 22. 03. 2020.

Dva snažna potresa u Zagrebu

U nedjelju, 22. III. 2020. godine, u 6 sati i 24 minute, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII. stupnja MCS-ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete. 

U 7 sati i 1 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5,0.

 (Izvor: pmf.unizg.hr)

Škrobina donacijaŠkrobina donacijaVeliko srce Vladimira ŠkrobeBaje, vlasnika Etnorestorana "Baranjska kuća" iz Karanca, koje nikad ne miruje, opet je proradilo u ovo za sve nas teško vrijeme. Naime, u jeku koronavirusa, kad smo svi zabrinuti i okrenuti sebi, Bajo se sjetio "Oazinih" korisnika besplatnih toplih obroka: osobā starije životne dobi, korisnikā socijalne pomoći, bolesnih i nesposobnih za rad – koji tople obroke primaju samo radnim danima – te im za vikend donirao jedan obrok u vidu porcije graha i tri kriške kruha.

Podrška osobama s 'daunom'Podrška osobama s 'daunom'

Organizacija Down Syndrome International (DSI) službeno je odredila 21. ožujak (mart) kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD). Navedeni datum izabran je kako bi označio jedinstvenost tog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Taj svjetski dan prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta kasnije su se pridružile obilježavanju kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Stranica 1 od 310
Nalazite se ovdje: Naslovnica
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok