MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 07. 09. 2013.

Festival kazališnog stvaralaštva: "Sve o ženama"

Ambiciozne tajniceAmbiciozne tajniceU belomanastirskoj kinodvorani, u subotu, 7. IX. 2013. godine, prve večeri četvrtog Festivala kazališnog stvaralaštva, KUD "Primorka" iz Krasice kod Bakra izveo je predstavu "Sve o ženama" Mire Gavrana, u režiji Denisa Brižića, glumca riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Iako malobrojna, belomanastirska publika uživala je u predstavi i na kraju srdačnim aplauzom zahvalila glumicama na dojmljivoj glumi.

Kako piše riječki "Novi list", "za kazališne amatere iz Krasice riječ je o važnom iskoraku prema drugačijem tipu teatra i odmaku od dosadašnjih pučkih komedija. Nakon predstava s većim brojem glumaca, KUD Primorka prihvatio je izazov komorne igre sa samo tri glumice. Zadatak je bio tim veći što se radi o dramaturški kompleksnom tekstu, u kojemu se pet životnih priča naizmjenično isprepleće.

Prijateljstvo u kriziPrijateljstvo u kriziZavađene sestreZavađene sestreDjevojčice u vrtićuDjevojčice u vrtićuStarice u domu za stareStarice u domu za stareSvaka od tri glumice igra po pet različitih uloga, što je ukupno petnaest ženskih likova. U prvoj priči junakinje su dvije prijateljice čije prijateljstvo dolazi u krizu kad se pojavi treća. U središtu druge priče su tajnice od kojih svaka želi napredovati u karijeri, a u trećoj priči protagonistice su sestre koje godinama ne pričaju zbog jednog muškarca. U četvrtoj priči likovi su djevojčice iz vrtića, a krug života zatvara se u petoj priči koja govori o staricama iz doma umirovljenika.

Veliki broj likova u različitim dramskim situacijama predstavlja pravi glumački izazov, kojemu su uspješno odgovorile glumice Gordana Kovačević, Karmen Mlacović i Elizabeta Striebl. Svaka od njih utjelovila je po pet različitih likova. Gordana Kovačević naročito je upečatljiva u ulozi starice iz doma umirovljenika, dok je Karmen Mlacović ostvarila dojmljivu ulogu majke koja nastoji pomiriti zavađene kćeri. Osjećaj za dramatiku ulogom jedne od sestara pokazala je Elizabeta Striebl. Glumice su osvojile simpatije publike igrajući djevojčice iz vrtića. U ovoj predstavi glumice KUD-a Primorka glume pretežito na hrvatskom književnom jeziku, dok su pojedini likovi jezično okarakterizirani čakavskim govorom, dalmatinskim i fijumanskim dijalektom.

U režijskom smislu ova je predstava zahtjevna utoliko što glumice brzo moraju 'skakati' iz jednog lika u drugi. Te pauze Marin Lukanović ispunio je glazbom, dok su stalni scenografski element paravani s uvećanim portretima glumica. Brojne kostime osmislili su Anton Plešić i Vlasta Paravić."

Pročitano 1413 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok