MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Utorak, 30. 04. 2019.

Prve radionice u OŠ Darda

Razred 1.a učiteljice Biljane KodžomanRazred 1.a učiteljice Biljane Kodžoman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje:
1.a –– 1.b –– 1.c –– 2.a –– 2.b –– 2.c –– 3.a –– 3.b –– 3.c –– 4.a)

U utorak, 30. IV. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", održano je deset prvih radionica u nižim razredima Osnovne škole Darda.

Ukrašavanje jaja quilling-tehnikomUkrašavanje jaja quilling-tehnikom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtom mjesecu 2019. godine, u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su četiri likovno-kreativne radionice pod vodstvom Ane Jeličić ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati (8-9, 15-16. IV.), na kojima je bilo 7, 10, 7 i 10 korisnica (odnosno 13 različitih osoba).

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 29. V. 2019. godine, s početkom u 17 sati, u Galeriji Kazamat Hrvatskog društva likovnih umjetnika u osječkoj Tvrđi, otvorena je neobična, specifična, edukativna i inspirativna izložba pod naslovom "Priče Roma". Uz brojne Rome iz Baranje i Slavonije, na otvaranju su bili i predstavnici brojnih civilnih i kulturnih organizacija, a među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Prijem kod gradonačelnika Tomislava RobaPrijem kod gradonačelnika Tomislava RobaU ponedjeljak, 29. IV. 2019. godine, na FB-stranici Grada Belog Manastira objavljeno je da je belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob sa zamjenicom Ivanom Bandov Paulić, u Maloj vijećnici, ugostio sudionike projekta iz programa Erasmus+.

Bojanje jajaBojanje jaja(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtom mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 1. i 2. travnja, a na njima je bilo 8 plus 8 korisnica. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nedjelja, 28. 04. 2019.

Fotovijest: Izlet u Šećeranu

Cvijetnjak u ŠećeraniCvijetnjak u Šećerani(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Sunčano nedjeljno poslijepodne, 28. IV. 2019. godine, pokazalo se idealnim za izlet u belomanastirsko prigradsko naselje Šećeranu, na odličan sladoled slastičarne "Jadran" i na šetnju po prostranoj ledini blizu Područnog odjela Šećerana Dječjeg vrtića Cvrčak Beli Manastir i uređenom i lijepo održavanom parku blizu nekadašnje Tvornice šećera.

Nedjelja, 28. 04. 2019.

Kucijada u Bolmanu

Čije je jaje tvrđe?Čije je jaje tvrđe?Nakon uskršnje liturgije u bolmanskom Hramu svetih apostola Petra i Pavla održana je kucijada – turnir u kucanju uskršnjim jajima, odnosno izbor za najtvrđe uskršnje jaje, a potom i izbor za najljepše uskršnje jaje. Nagradu za najljepše uskršnje jaje osvojila je Ivana Kostić, drugo mjesto zauzela je Mila Lačanin, a treće Nikolina Dorić.

Autobusna stanica u Belom ManastiruAutobusna stanica u Belom Manastiru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Subota, 27. 04. 2019.

Uskršnji pozdrav

Uskršnja jaja šarana batik-tehnikomUskršnja jaja šarana batik-tehnikomZa Vaskrs (Uskrs) vernici Srpske pravoslavne crkve pozdravljaju se sa „Hristos vaskrse” – „Vaistinu vaskrse” ili „Hristos voskrese” – „Vaistinu voskrese”. Osim ovih pozdrava (kojima se hrišćani obraćaju jedni drugima sve do Spasovdana) mogu se čuti i drugačiji oblici: „Hristos vaskrese”, „Hristos voskrse”, „Hristos vaskrs” i sl.

Predavač Neno Radić i polaznik Ljubomir OrošPredavač Neno Radić i polaznik Ljubomir OrošOd 25. IX. 2018. pa do kraja travnja 2019. godine, po dogovorenim datumima s polaznicima, u "Oazinom" dnevnom boravku održavala se informatička obuka za osobe starije od 60 godina u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III". Obuku je vodio "Oazin" zaposlenik Neno Radić, inženjer računarstva. To je treća po redu obuka po gore spomenutom projektu. Ovaj puta obuku je pohađalo ukupno 15 polaznika.

Zbog veće zainteresiranosti, također u dogovoru s polaznicima, organiziran je i dodatni program osposobljavanja za rad na "pametnim" mobitelima, gdje su zainteresirani korisnici – pored kraće obuke – predavaču mogli postavljati bilo kakva pitanja u vezi s njihovim mobitelima.

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Belomanastirski SKUD "Jovan Lazić", uz tehničku pomoć Centra za kulturu Grada Belog Manastira, priređuje u belomanastirskoj kinodvorani u subotu, 4. V. 2019. godine, s početkom u 19 sati, koncert s naslovom "U kolu sa prijateljima".

Četvrtak, 25. 04. 2019.

Poziv na predavanje o reinkarnaciji

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U petak, 3. V. 2019. godine, s početkom u 18:30 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održat će se predavanje pod naslovom "Reinkarnacija – fenomen života nakon smrti". Predavanje će održati Vladimir Pavić, koji je doživio kliničku smrt – događaj koji ga je usmjerio da se počne raspitivati o skrivenim istinama.

Rođeni Požežanin, Vladimir Pavić posljednjih 30 godina živi kao "Hare Krishna" svećenik  i književnik s adresama diljem svijeta. Duhovnost o kojoj piše i govori na svojim predavanjima postala je njegov život, no kako kaže – ne moraju svi postati svećenici kako bi razvili duhovnu stranu (opširnije OVDJE).

U srijedu, 24. IV. 2019. godine, s početkom u 16 sati, u prostorijama osječke Udruge za rad s mladima Breza, Ulica Lorenza Jägera 12, održana je izvanredna skupština Mreže SOS-NET pružatelja socijalnih usluga. Mirovnu grupu Oaza na skupštini je predstavljala projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Dnevni red izvanredne skupštine bio je sljedeći:

Volonterka Milka KodilaVolonterka Milka Kodila

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 24. IV. 2019. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je još jedno druženje sa štićenicima toga Doma. Druženje je organizirala "Oazina" zaposlenica Jelena Opačić-Matijević, a u akciji je učestvovalo pet volonterki: Anica Frič, Katica Stupar, Klara Trajković, Milka Kodila i Mirjana Ćosić.

Srijeda, 24. 04. 2019.

Čuvajmo našu Zemlju

Bar razmislite o ovim pravilima...Bar razmislite o ovim pravilima...

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Grad Beli Manastir, Turistička zajednica Baranje, Policijska postaja Beli Manastir i Caffe bar "Kod Mike" organiziraju 1. svibnja / 1. maja 2019. godine, s početkom u 10 sati, proslavu Međunarodnog praznika rada na Šećeranskom jezeru kod Belog Manastira. Program proslave uključuje zabavne sadržaje za cijelu obitelj:

 • turnir u malom nogometu
 • family bubble football
 • tobogani na napuhavanje
 • vožnja kanuima
 • "Biciklirajmo biciklima" – sigurno u prometu
 • prvosvibanjska gastroponuda
 • besplatan grah za posjetioce u 13 sati
 • nagrade za najuspješnije učesnike

(Fotoalbum BaranjaMedije s proslave 2018. godine)

KUD 'Mladi Šokci' DuboševicaKUD 'Mladi Šokci' Duboševica

Utorak, 23. 04. 2019.

Poziv na izložbu "Priče Roma"

Osijek, Galerija Kazamat, 29. IV. 2019.Osijek, Galerija Kazamat, 29. IV. 2019."Fade In" i Romski resursni centar iz Darde s radošću pozivaju sve zainteresirane na otvorenje izložbe "Priče Roma", koje će se održati 29. IV. 2019. godine, s početkom u 17 sati, u Galeriji Kazamat Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek (u Tvrđi).

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Općina Kneževi Vinogradi organizira proslavu Praznika rada (1. svibnja / 1. maja) na Ribnjaku u sklopu SRC-a Kneževi Vinogradi. Sve posjetioce očekuju živa glazba, besplatan grah i čobanac te bogata gastroponuda Restorana Panon. Postoji i mogućnost pripreme vlastite hrane.

Toga dana će u 9 sati početi nogometni turnir za djecu u organizaciji Nogometnog kluba "Borac", a cijeli dan će se odvijati zabavni i sportski sadržaji (vožnja kajakom, ribolov, zorbing-lopte, tobogan, mali nogomet, odbojka).

Gradska knjižnica Beli ManastirGradska knjižnica Beli Manastir

Ponedjeljak, 22. 04. 2019.

Najava manifestacije Noć knjige

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Manifestacija Noć knjige, koja već osmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. IV. 2019. godine u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je priskrbilo čitanje. Knjigomirova misija je prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja u Noći knjige 2019.

(Opširnije: ovdje i ovdje)

Nedjelja, 21. 04. 2019.

Najava "Proljeća kod Savojskog"

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu, 27. IV. 2019. godine, u Bilju će se održati manifestacija "Proljeće kod Savojskog". U 10 sati počinju Sajam cvijeća, rukotvorina i domaćih proizvoda te kreativne radionice za djecu, a od 11 sati se smjenjuju nastup dječjeg zbora "Osječki zumbići", pa dječja modna radionica "Lukabu" i cvjetna radionica "Loralu".

Potom predstava Konjičkog kluba "Herkules", igre Udruge starih športova, radionice Udruge izviđača "Slavonski hrast" te cvjetna povorka dječjih vrtića Bilje, Lug i Vardarac.

Donacija etnorestorana 'Baranjska kuća'Donacija etnorestorana 'Baranjska kuća'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Preduskršnja subota, 20. IV. 2019. godine, bila je neradni dan, a neradnim i prazničnim danima "Oaza", zbog nedovoljnih financijskih sredstava, nije u mogućnosti dostavljati besplatne tople obroke svojim korisnicima. Ipak, ta subota bila je izuzetak.

'Oazin' štand na Uskršnjem sajmu'Oazin' štand na Uskršnjem sajmu(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

U subotu, 20. IV. 2019. godine, s početkom u 10 sati, na belomanastirskom Trgu slobode Turistička zajednica Baranje i Etnološki centar baranjske baštine organizirali su Uskršnji sajam s brojnim štandovima lokalnih proizvođača i udruga (među kojima je bila i Mirovna grupa Oaza).

'Zekina kućica' na Uskršnjem sajmu'Zekina kućica' na Uskršnjem sajmu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 20. IV. 2019. godine, održan je Uskršnji sajam u Belom Manastiru u organizaciji Turističke zajednice Baranje i Etnološkog centra baranjske baštine. Na sajmu su učestvovali mnogi lokalni proizvođači i udruge, među kojima je bila i "Oaza".

Dušanka Marković, Bogdan Šekarić, Aleksandra Dvornić, Milan DvornićDušanka Marković, Bogdan Šekarić, Aleksandra Dvornić, Milan Dvornić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje i ovdje-BaranjaMedija)

U petak, 19. IV. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, održana je promocija knjige Milana Dvornića "Narodni običaji Srba u Baranji". Izdavač knjige i organizator promocije bilo je Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) u Gradu Belom Manastiru, a knjiga ima 350 stranica i preko 210 geografskih karata, fotografija, crteža i autorovih umjetničkih slika.

Ognjen i Sandra u 'Zekinoj kućici'Ognjen i Sandra u 'Zekinoj kućici'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 20. IV. 2019. godine, Etnološki centar baranjske baštine organizira Uskršnji sajam i prigodan program za djecu. Sajam počinje u 10 sati na Trgu slobode u Belom Manastiru. "Oaza" će se priključiti sajmu sa svojim štandom radova izrađenim na likovno-kreativnim radionicama za žene, a osim toga – u dogovoru s Etnološkim centrom – u " Oazi" je izrađena "Zekina kućica", koja će, nadamo se, djeci biti zanimljiva.

Ana JeličićAna Jeličić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao i prethodnih godina, tako će i ove godine "Oazini" korisnici besplatnih toplih obroka dobiti poklon-paketiće za Uskrs. 29 paketića – s paštetom, keksom i čestitkama izrađenim na likovno-kreativnim radionicama za žene – pripremila je "Oazina" aktivistica Ana Jeličić, a podijelit će ih "Oazin" volonter Ljubo Jeličić uoči blagdana, u subotu, 20. IV. 2019. godine.

Radionica 11. III. 2019.Radionica 11. III. 2019.U trećem mjesecu 2019. godine, u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su četiri likovno-kreativne radionice pod vodstvom Ane Jeličić ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati (11, 12, 18. i 19. III.), na kojima je bilo 6, 5, 3 i 7 korisnica (što je ukupno 21 korisnica).

Svaki radni dan topli obrok na stoluSvaki radni dan topli obrok na stoluU proteklom mjesecu ožujku 2019. godine dostava besplatnih toplih obroka našim potrebitim sugrađanima nastavljena je zahvaljujući financiranju Grada Belog Manastira i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tu socijalnu uslugu u spomenutom mjesecu primalo je 28 korisnika, koji su uglavnom osobe starije životne dobi, bolesne i nesposobne za rad, kao i korisnici socijalne pomoći ili primaoci minimalne mirovine.

Posebni odjeli OŠ DardaPosebni odjeli OŠ Darda(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 15. IV. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", održane su tri radionice u posebnim odjelima OŠ Darda. Radionice su održale učiteljice posebnih odjela Milana Sudarić Jager i Tihana Jozin.

Velika količina novopristigle robeVelika količina novopristigle robe"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku trećeg mjeseca 2019. godine roba je "Oazinoj" burzi donirana 25 puta, a izdavana 31 put.

Ana Jeličić i Dubravka SimendićAna Jeličić i Dubravka Simendić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. IV. 2019. godine, održan je Proljetni vašar u Karancu. Vašarskoj gužvi od šezdesetak štandova priključila se i "Oaza" sa svojim šarenim štandom, za kojim su bili volonteri Dubravka Simendić i Ljubomir Jeličić i "Oazina" aktivistica Ana Jeličić.

Proslava sedmog unučeta...Proslava sedmog unučeta...

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U trećem mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 4. i 5. te 25. i 26. III., a na njima je bilo 10, 11, 10 i 10 korisnica. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

'Oazina' krojačica Jelena'Oazina' krojačica Jelena

"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu "Oazina" krojačica Jelena Opačić-Matijević stoji na raspolaganju socijalno ugroženim i starijim osobama s područja Grada Belog Manastira.

Izrada različitih likova od kantica za smećeIzrada različitih likova od kantica za smeće(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 12. IV. 2019. godine, s početkom u 17 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održana je druga zabavna radionica za djecu u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je održala Sandra Kušenić uz pomoć mladog volontera Ozrena Malinića.

U petak, 12. IV. 2019. godine, s početkom u 13 sati, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održan je sastanak Partnerstva za Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda. Tema sastanka bila je napredak Intervencijskog plana, odn. izvještaj o projektima koji se provode i koji se planiraju prijaviti. Sastanak su vodile pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove Kornelija Pacanović Zvečevac i voditeljica Pododjela za nominiranje i upravljanje projektima Laura Blagus Tenjeri. Na sastanku je bilo 11 od 30 pozvanih osoba. "Oazu" je predstavljala Sandra Kušenić.

Priprema za pranjePriprema za pranjeU trećem mjesecu 2019. godine veš se u "Oazinoj" praonici prao svega jednom to samo za potrebe Društvenog centra. Koristio se program otkuhavanja na 90 °C.

"Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Razred 4.b učiteljice Mirele TurkRazred 4.b učiteljice Mirele Turk(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 11. IV. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je druga radionica u 4.b-razredu učiteljice Mirele Turk. Na radionici je bilo 12 učenika, koji su uživali u zanimljivim igrama.

Od Mile Podgornjak iz Rijeke primili smo pismo, čije dijelove prenosimo na "Oazinu" web-stranicu i pozivamo "Oazine" volontere da se uključe u spomenuto istraživanje.

Poštovani,
Studentica sam 3. godine preddiplomskog studija psihologije na Sveučilištu u Rijeci te još tri kolegice i ja provodimo istraživanje u sklopu kolegija Motivacija. Kako istražujemo motivaciju za volontiranje, potrebni su nam ispitanici koji volontiraju, a vaš volonterski centar okuplja upravo taj dio populacije. Stoga vas molimo da link na istraživanje, koji prilažem ispod ove poruke, podijelite svojim volonterima.

UPITNIK za istraživanje

Istraživanje se provodi u obliku upitnika za čije rješavanje je potrebno između 10 i 15 minuta. Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!

Kontejneri kod uprave "Baranjskog vodovoda"Kontejneri kod uprave "Baranjskog vodovoda"

Obuka u korištenju laptopa i 'pametnog' telefonaObuka u korištenju laptopa i 'pametnog' telefonaU sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III" provedena je informatička obuka 15 korisnika. Korisnici su bili iz Belog Manastira i iz obližnjih mjesta u Baranji (Karanac i Luč). Neki korisnici prošli su kompletnu informatičku obuku od 20 sati, gdje su učili informatičke osnove – upoznavanje s računalom i laptopom, pisanje u Wordu, crtanje, pristupanje internetu...

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U okviru ovogodišnje manifestacije "Uskrs u Belom Manastiru" prvo će se u srijedu, 17. IV. 2019. godine, u Etnološkom centru baranjske baštine, s početkom u 10 sati, održati "dječja radionica bojanja pisanica" (opširnije OVDJE).

Tri dana kasnije, u subotu, 20. IV. 2019. godine, na belomanastirskom Trgu slobode, također s početkom u 10 sati, održat će se uskršnji sajam i prigodan program za djecu:

 • uskršnje igre
 • druženje i igra s uskršnjim zečevima
 • veliko gnijezdo s jajima
 • Valentina Gyerek acoustic-duo

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U srijedu, 17. IV. 2019. godine, od 10 do 12 sati, Etnološki centar baranjske baštine organizira prigodni uskršnji program namijenjen djeci, koja će na radionici bojanja učiti o ukrašavanju uskršnjih jaja prirodnim materijalima: lukom, ciklom, travom, voskom, korom drveta i slično, onako kako su to radile naše bake.

Usto djeca će imati jedinstvenu priliku vidjeti kako se izrađuje malo uskršnje gnijezdo i kako se ručno rezbari ljuska jajeta. Sve što se napravi bit će izloženo u prostorijama Centra. Također će, kao posebna atrakcija, biti izloženo i veliko uskršnje jaje koje je napravila "Matica umirovljenika Grada Beli Manastir".

Glumci i Tamburaški sastav KasGlumci i Tamburaški sastav Kas(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

(O predstavi vidjeti OVDJE)

1. i 2. razred PŠ Mece i učiteljica Jela Merdić1. i 2. razred PŠ Mece i učiteljica Jela Merdić(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U ponedjeljak, 8. IV. 2019. godine, u sklopu projekta " Nasilje baš nije fer", održane su prve radionice u Područnoj školi Mece, koja pripada OŠ Darda. Radionicu za prvi i drugi razred održala je učiteljica Jela Merdić, a za treći i četvrti razred učiteljica Nataša Mumlek. Radionice su održane prvi školski sat, s početkom u 8 sati, pa su učenici na početku bili pomalo uspavani, ali su se brzo opustili.

U petak, 8. IV. 2019. godine, 17-19 satiU petak, 8. IV. 2019. godine, 17-19 sati 

Ponedjeljak, 08. 04. 2019.

Najava Proljetnog vašara u Karancu

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Na Cvjetnu nedjelju, 14. IV. 2019. godine, s početkom u 10 sati, na sajamskoj ledini kod karanačke katoličke crkve održat će se po trinaesti put Proljetni vašar u Karancu. Vašar organiziraju udruga "Čuvari starih zanata", restoran "Baranjska kuća", etnoselo Karanac i Turistička zajednica Baranje.

Na FB-stranici BaranjaMedije može se pogledati preko 400 fotografija s prethodnih proljetnih vašara:

 • Proljetni vašar 2018. godine (143 fotografije) – OVDJE
 • Proljetni vašar 2017. godine (175 fotografija) – OVDJE
 • Proljetni vašar 2016. godine (95 fotografija) – OVDJE
Ponedjeljak, 08. 04. 2019.

Čestitka za Svjetski dan Roma

Jovica RadosavljevićJovica RadosavljevićJovica Radosavljević, predsjednik Romskog resursnog centra (RRC) iz Darde, čestita sunarodnjacima Svjetski dan Roma:

"Romi i Romkinje širom svijeta obilježavaju 8. travnja. U svoje osobno ime i u ime RRC-a iz Darde mojim Romima i Romkinjama širom svijeta gdje i jednog ima, ali i na području čitave Republike Hrvatske, čestitam Svjetski dan Roma.

Belišće, 9. IV. 2019, 20 satiBelišće, 9. IV. 2019, 20 sati

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U petak, 12. IV. 2019. godine, s početkom u 18:30 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održat će se ugodno druženje pod naslovom "Monoštor u riječi, slici i pjesmi". U druženju će učestvovati Udruženje građana "Urbani Šokci" iz Sombora te "Kraljice Bodroga" – KUDH "Bodrog" Bački Monoštor.

Ulaz slobodan!

PS. Bački Monoštor, naselje u Opštini Sombor, imenjak je Belog Manastira, koji se nekad zvao Pelmonoštor (ili samo Monoštor)!

Predavanje u Gradskoj knjižnici Beli ManastirPredavanje u Gradskoj knjižnici Beli ManastirU četvrtak, 11. IV. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Beli Manastir održat će se predavanje pod naslovom "Utjecaj računala na mozak". Predavanje se organizira povodom Dānā medijske pismenosti, a držat će ga Melita Schmitz, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, diplomirani knjižničar mentor te certificirani menadžment-trener za razvoj osobnosti i coaching.

Kril Naumov i Ante BlaževićKril Naumov i Ante Blažević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje i ovdje-BaranjaMedija)
(Videosnimci BaranjaMedije: ovdje i ovdje)

U petak, 5. IV. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir održan je koncert Kirila Naumova (violina) i Ante Blaževića (klavir). Na programu su bile obrade opernih i operetnih arija te ostalih popularnih kompozicija. Koncert je organizirao Grad Osijek u okviru 7. koncertnog ciklusa "Osječka glazbena srijeda" (12. koncert u glazbenoj sezoni 2018/2019).

Dani medijske pismenostiDani medijske pismenostiU organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od ponedjeljka do petka, 8-12. IV. 2019. godine, održat će se drugi Dani medijske pismenosti.

'Pozitivna struja volonterstva''Pozitivna struja volonterstva'U četvrtak, 4. IV. 2019. godine, u Zagrebu, u Hotelu Dubrovnik Hrvatski centar za razvoj volonterstva organizirao je Nacionalnu konferenciju o volonterstvu "Pozitivna struja volonterstva", koja je ponudila priče uspješnih primjera razvoja volonterstva, panel i radionice stručnjaka iz različitih područja volontiranja te uspostavljanje kontakata i razmjenu iskustava s organizatorima volonterskih programa i volonterskim centrima.

Kao predstavnik "Oazinog" volonterskog centra, lokalnog volonterskog centra iz Belog Manastira, konferenciji je prisustvovao Neno Radić.

Društvena igra 'Rummikub' (ili 'Rummy')Društvena igra 'Rummikub' (ili 'Rummy')U sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, od desetog mjeseca 2018. godine u "Oazinom" dnevnom boravku organiziraju se druženja za osobe iznad 60 godina. Na tim druženjima uglavnom se igraju društvene igre: "čovječe, ne ljuti se", "Rummikub" i ostale, po izboru korisnica. Tako je bilo i u četvrtak, 4. IV. 2019. godine, od 16 do 18 sati.

Razred 4.b učiteljice Mirele TurkRazred 4.b učiteljice Mirele Turk(Fotoalbum 4.b-razreda može se vidjeti ovdje)

U četvrtak, 4. IV. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održane su prve radionice u četvrtim razredima.

Radionice su održane u 4.a-razredu učiteljice Gordane Vesić i u 4.b-razredu učiteljice Mirele Turk. U 4.a bilo je 12, a u 4.b 14 učenika. Kako je vidljivo iz fotografija, radionice su prošle u veselju i učenici su uživali.

Vesna Nedić i Petar Tokić (Grad Beli Manastir)Vesna Nedić i Petar Tokić (Grad Beli Manastir)U četvrtak, 4. IV. 2019. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Gradu Belom Manastiru potpisala je ugovore o financiranju "Oazinih" projekata.

Grad Beli Manastir odobrio je tri projekta Mirovne grupe Oaza: dva u prioritetnom području Socijalna zaštita: "Besplatni topli obroci za starije i nemoćne osobe" – 70.000 kn i "Sajam udruga Baranje 2019." – 4.000 kn te jedan u prioritetnom području Kultura: "Grad Beli Manastir u Baranjskom leksikonu" – 2.000 kn. Za prvi "Oazin" projekt odobren je najveći iznos, no valja imati na umu, kao i prijašnjih godina, da se on u potpunosti koristi za kupnju toplih obroka i da se iz njega "Oaza" ne financira ni na koji način.

'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovor'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovorU srijedu, 3. IV. 2019. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Općini Petlovac potpisala je ugovor o financiranju projekta Općina Petlovac u "Baranjskom leksikonu". Projekt je prošao na javnom natječaju za sufinanciranje projekata / programa udruga na području Općine Petlovac u 2019. godini – iz područja kulture.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

 • Kazališna sezona 2018/19.
 • Gradsko kazalište Beli Manastir: "Ženidba i udaja" (po motivima Jovana Sterije Popovića), komedija
 • Prilagodba teksta i dramatizacija: Jan KEREKEŠ
 • Režija: Petra B. BLAŠKOVIĆ
 • Kostimi: Zvonko MAJDIŠ
 • Oblikovatelj svjetla: Zoran HERMAN
 • Uloge tumače: Vladimir TINTOR / Petra B. BLAŠKOVIĆ / Nebojša ŠIMIĆ / Ivan VUKELIĆ/ Daniela TASLIDŽIĆ HERMAN (glumci su nabrojani redoslijedom slika na plakatu – na šestoj slici je pjevač Dinko GLAVAŠ, koji se povremeno ubacuje u predstavu)
 • Glazbena pratnja: Tamburaški sastav KAS
 • Pokrovitelj predstave: HEP d. d.
 • Premijera: Beli Manastir, Kinodvorana Centra za kulturu, 8. IV. 2019, 19 sati

'Oaza' u 'Glasu Slavonije''Oaza' u 'Glasu Slavonije'U "Glasu Slavonije" od 2. IV. 2019. godine (stranica 16) objavljen je veliki članak Ivice Getta pod naslovom "Za udruge namijenjeno ukupno 450.000 kuna". U članku se govori o tome kako će 2019. godine Grad Beli Manastir financirati projekte i programe udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i razvoja gospodarskih djelatnosti (vidjeti i ovdje):

Dnevna aktivnost od 28. III. 2019.Dnevna aktivnost od 28. III. 2019.U "Oazinom" dnevnom boravku održane su tokom trećeg mjeseca 2019. godine i u organizaciji Jelene Opačić-Matijević tri dnevne aktivnosti u okviru projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Takve aktivnosti namijenjene su osobama starije životne dobi.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Time se želi skrenuti pažnja javnosti diljem svijeta na sve veći problem tog složenog poremećaja, koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Godine 2019. Svjetski dan svjesnosti o autizmu u Hrvatskoj se obilježava pod motom: "40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom u Hrvatskoj". Prošlo je, naime, punih 40 godina od osnivanja prve udruge roditelja djece s poremećajem autističkog spektra, a gotovo svi problemi s kojima su se roditelji susretali davne 1979. ostali su neriješeni do danas.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U petak, 5. IV. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir održat će se koncert Kirila Naumova (violina) i Ante Blaževića (klavir), na kome će se izvoditi obrade opernih i operetnih arija i drugih popularnih kompozicija. Na programu su: J. Massenet, G. Bizet, I. Albéniz, A. Villoldo, J. Gade, C. Gardel, A. Piazzolla, N. Milotti, E. Kálmán, V. Monto i G. Dinicu.

Koncert organizira Grad Osijek kao dio 7. koncertnog ciklusa (glazbena sezona 2018/2019). Kiril Naumov je član opernog orkestra HNK-a Osijek, a Ante Blažević je korepetitor na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu (AUK).

Ulaz slobodan!

Beli Manastir - Ulica RepublikeBeli Manastir - Ulica Republike(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok