MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 03. 04. 2019.

Poziv na premijeru komedije "Ženidba i udaja"

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

  • Kazališna sezona 2018/19.
  • Gradsko kazalište Beli Manastir: "Ženidba i udaja" (po motivima Jovana Sterije Popovića), komedija
  • Prilagodba teksta i dramatizacija: Jan KEREKEŠ
  • Režija: Petra B. BLAŠKOVIĆ
  • Kostimi: Zvonko MAJDIŠ
  • Oblikovatelj svjetla: Zoran HERMAN
  • Uloge tumače: Vladimir TINTOR / Petra B. BLAŠKOVIĆ / Nebojša ŠIMIĆ / Ivan VUKELIĆ/ Daniela TASLIDŽIĆ HERMAN (glumci su nabrojani redoslijedom slika na plakatu – na šestoj slici je pjevač Dinko GLAVAŠ, koji se povremeno ubacuje u predstavu)
  • Glazbena pratnja: Tamburaški sastav KAS
  • Pokrovitelj predstave: HEP d. d.
  • Premijera: Beli Manastir, Kinodvorana Centra za kulturu, 8. IV. 2019, 19 sati

Tom predstavom obilježava se 90 godina postojanja kazališta u Belom Manastiru.

O predstavi: Iako izvorno označena kao komedija naravi, "Ženidba i udaja" Jovana Sterije Popovića, gledano iz današnjeg ugla, govori o živopisnoj obitelji još živopisnijih karaktera oca, majke, šepave kćeri koja bi birala i šeprtljavog mladića koji ne bira, sve do fantastično proračunatog posrednika.

Mada napisana davne 1841. godine, u mnogome opisuje vrijeme u kojem mi danas živimo. Likove komedije možemo doživjeti sasvim i kao one karaktere današnjih društvenih promjena koji imaju želju za statusom "većeg". Stvaranjem nove klase, novi sloj malograđana željan je, s malo keša i bez porijekla, steći viši društveni status. Vječna prečica do ostvarenja tog cilja je udaja koja povezuje profit. Likovi, baš kao i danas, imaju dvostruki ili trostruki osobni (ne)moral, a kao osnovno sredstvo posredništva koriste laž.

Jovan Sterija Popović: 'Ženidba i udaja'Jovan Sterija Popović: 'Ženidba i udaja'Komedija nije kritika braka iz interesa, već kritika braka iz sitnih malograđanštinom, primitivizmom i prostaklukom oboljelih interesa. Manirom iskusnog analitičara, Jovan Sterija Popović oslikava temu pronalaženja životnog suputnika kao prijeku potrebu da se život zaodjene zavodljivim iluzijama, u čemu su banalnost i kič bitna sredstva.

U želji da se uobičajena trka za profitom propusti kroz vizuru "nepristranog promatrača", postavka ove "Ženidbe i udaje" bazirala se na aktualnoj ikonografiji, kojom smo zapljusnuti iz svih medijskih oružja. Teatralnost u izrazu, kao stil sporazumijevanja i općenja, poslužila je kao povod i dobar poligon za kreaciju likova na temu sklapanja poslova od "izuzetnog značaja". Iako komedija, to je zapravo tragedija društva.

(Izvor: Gradsko kazalište Beli Manastir)

Pročitano 334 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok