MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Logo Prvog susreta pustaraša BaranjeLogo Prvog susreta pustaraša BaranjePrenosimo obavještenje Udruge Pustaraši:

Srdačno se mole svi baranjski pustaraši da sudjeluju u izradi svoje, "pustaraške" knjige, koja bi trebala biti tiskana sljedećeg ljeta. Rok za predaju svojih sjećanja, priča i događaja iz prošlosti, uz fotografije koje to ilustriraju, bio je 31. prosinca 2013. godine. Sada produžujemo taj rok do 15. veljače 2014. godine.

Za ovoljetni susret u kolovozu željeli smo imati knjigu, ali je ne ćemo moći završiti i prirediti ako se svi ne uključimo u njeno stvaranje. I ovim putem molimo za vašu potporu i suradnju. Sve materijale vezane za knjigu možete poslati Davorinu Taslidžiću na CD-u ili izravno na e-mail: davor.taslidzic@gmail.com. Unaprijed zahvalni, srdačno!

Usisavanje zidova ...Usisavanje zidova ...... i pajanje arhive... i pajanje arhiveUtorak, 28. I. 2014. godine, bit će zapamćen kao dan u kome se u "Oazi" "digla velika prašina". Naime, tada su Jelena i Sabina "uzele stvar u svoje ruke". Na redu je bilo čišćenje "Oazinih" prostorija i to – korjenito: brisanje prašine, sređivanje arhive, usisavanje podova i zidova, dezinfekcija stolova, kompjutera, tastatura i miševa…

I sve to uz muzičke numere … što u srce diraju. Jer bez pjesme se – ne može, a tada se i sve radi "kao podmazano".

Nekadašnji 'Partizan' na Trgu slobodeNekadašnji 'Partizan' na Trgu slobode(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Vrijedni polaznici 'Oazinog' tečajaVrijedni polaznici 'Oazinog' tečajaVeć dva mjeseca, svakog ponedjeljka i petka, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održava se "Oazin" tečaj engleskog jezika za polaznike koji se tek upoznaju s tim jezikom. Tečaj vodi Gordana Čiča, a grupa ima devet polaznika iz različitih baranjskih mjesta, koji – što smo već pohvalili i u prošlom izvještaju – redovito pohađaju tečaj.

Subota, 25. 01. 2014.

Osma Lučka kobasijada

Najbolja lučka kobasicaNajbolja lučka kobasicaU subotu, 25. I. 2014. godine, u prostorijama Nogometnog kluba "Luč", pred stotinjak gostiju, održana je osma Lučka kobasijada, na kojoj su sudjelovala 33 takmičara. Tročlani žiri u sastavu Ivica Zdjelar, Željko Juračić i Srđan Grujić čak dva sata odlučivao je koji su uzorci najbolji, a za to vrijeme posjetioci su mogli uživati u kušanju kobasica i svirci Tamburaškog sastava (TS) "Ladovina".

Prvo mjesto osvojio je Dalibor Perin, drugo Saša Pavković, treće Mario Balent, četvrto Vlado Jambrović i peto Igor Bartolić, svi iz Luča. Prigodne poklone uručio im je načelnik Općine Petlovac Drago Dominić.

(Izvor: baranjamedija.hr)

300 gostiju na Vidikovcu300 gostiju na Vidikovcu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 24. I. 2014. godine, na poznatom Vidikovcu iznad Karanca, koji se nalazi na najljepšem dijelu Vinske ceste Belje, obilježen je dan sv. Vinka u organizaciji "Belja" i u prisustvu oko 300 gostiju iz cijele regije. Simboličnu rezidbu vinograda započeo je Goran Pajnić, predsjednik uprave Belja d.d., a beljske vinograde blagoslovio je župnik iz Kneževih Vinograda Danijel Tigandžin.

Gosti su se, kako je to za Vincešku uobičajeno, družili uz tamburaše, pili vino, pekli kobasice i slaninu na ražnju, a bilo je i kuhanog graha. Time je završen tjedan vinskih događanja "Vinceška u Baranji 2014" u organizaciji LAG-a Baranja, TZ Baranje i RRA Slavonije i Baranje.

(Opširnije pročitati ovdje)

Četvrtak, 23. 01. 2014.

Informatička obuka ide dalje

Polaznici odlično upijaju novo gradivo Polaznici odlično upijaju novo gradivo Kako smo već pisali, u četvrtak, 9. I. 2014. godine, počela je osnovna informatička obuka u "Oazinom" internet-klubu. Obuci se pridružila još jedna Baranjka, koja ipak ima malo više iskustva u korištenju računala, stoga nije bilo potrebno održati joj koji predsat kako bi ona dostigla grupu. Tako da sada obuku pohađa sedam osoba.

Učesnici stručnog skupa u Kneževim VinogradimaUčesnici stručnog skupa u Kneževim Vinogradima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što je bilo i najavljeno, u četvrtak, 23. I. 2014. godine, u restoranu "Panon" u Kneževim Vinogradima, održan je stručni skup na temu "EU-politike i vinarstvo" kao dio tjedna vinskih događanja "Vinceška u Baranji 2014". Na skupu su govorili Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, te Ištvan Oršokić (Orsokics István), načelnik Općine Beremend, o iskustvima LAG-a Južna Baranja, inače najvećeg u Mađarskoj.

Zdravko Dobrovac i župnik Josip KajićZdravko Dobrovac i župnik Josip Kajić(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Središnji program proslave ovogodišnje Vinceške započeo je na dan svetog Vinka, u prijepodnevnim satima, u vinogradu Zdravka Dobrovca u Baranjskoj planini iznad Belog Manastira. Pred osječko-baranjskim dožupanom Željkom Kraljičkom, belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem, njegovim zamjenicima te vinogradarima i njihovim gostima, belomanastirski župnik Josip Kajić blagoslovio je čokoće vinove loze, nakon čega je simbolično slijedio i čin orezivanja loze.

Stevan Mirković, Vesna Nedić, Jadranka Sabljak, Natalija Fehir, Daniela HmuraStevan Mirković, Vesna Nedić, Jadranka Sabljak, Natalija Fehir, Daniela HmuraU utorak, 21. I. 2014. godine, s početkom u 11:30, u zbornici Osnovne škole Popovac predstavljen je "Oazin" novi projekt "Tolerancija – DA, nasilje – NE", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt je predstavila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Na prezentaciji su bili ravnateljica škole Jadranka Sabljak i učitelji razredne nastave Natalija Fehir, Daniela Hmura, Ankica Ostojić i Stevan Mirković. Osnovna škola Popovac, uz Osnovna školu "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice, "Oazin" je partner na tom projektu.

Tako je to nekad bilo...Tako je to nekad bilo...

PRIJAVNICA ZA SUDJELOVANJE

Edukacija 'Menadžment volontera' 2010. godineEdukacija 'Menadžment volontera' 2010. godine

Edukacija se provodi u sklopu "Oazinog" projekta "Volontirajmo za zajednicu", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Edukacija će se provoditi u Društvenom centru u Belom Manastiru, u kome "Oaza" ima sjedište. Odvijat će se u tri jednodnevna ciklusa u toku dva mjeseca. Provodit će je trenerice – članice Crvenog križa Osijek.

Sudjelovanje, kao i sav popratni materijal za edukaciju, besplatni su. Prijavnicu za sudjelovanje treba dostaviti Mirovnoj grupi Oaza do 27. I. 2014. godine.

Blagoslovom vina i vinograda počinje nova vinogradarska godinaBlagoslovom vina i vinograda počinje nova vinogradarska godina(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kako je bilo i najavljen (ovdje), ovogodišnja "Vinceška u Baranji 2014" počela je već u subotu, 18. I. 2014, iako blagdan svetog Vinka pada tek u srijedu, 22. siječnja.

Službeno otvaranje tjedna vinskih događanja i blagoslov vina i vinograda održani su u podrumu "Počivaljka mira" na Vinskoj cesti Branjin Vrh, a u organizaciji Turističke zajednice Baranje, Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja i baranjskih vinara.

Baranjska vina na obali Jadranskog moraBaranjska vina na obali Jadranskog moraU sklopu tjedna vinskih događanja "Vinceška u Baranji 2014" Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja, Regionalna razvojna agencija (RRA) Slavonije i Baranje i Turistička zajednica (TZ) Baranje organiziraju stručni skup vinara i vinograda na temu

"EU-politike i vinarstvo"

Stručni skup će se održati 23. I. 2014. godine u restoranu "Panon" na SRC-u "Bazeni" u Kneževim Vinogradima, s početkom u 14 sati. Tom prilikom moći će se saznati što – nakon ulaska Hrvatske u EU – čeka vinare i vinogradare u 2014. godini te kakvi su trendovi i mogućnosti financiranja.

Osnovna škola 'Ivan Filipović' u Velikoj KopaniciOsnovna škola 'Ivan Filipović' u Velikoj KopaniciU petak, 17. I. 2014. godine, s početkom u 11:30, u zbornici Osnovne škole "Ivan Filipović" u Velikoj Kopanici predstavljen je "Oazin" novi projekt "Tolerancija – DA, nasilje – NE", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt su predstavili projekt-koordinatorica Vesna Nedić i Neno Radić, voditelj "Oazinog" internet-kluba i asistent na tom projektu za Brodsko-posavsku županiju.

Šetnica Crni put i pruga Beli Manastir - MađarbojaŠetnica Crni put i pruga Beli Manastir - Mađarboja(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Osnovna Škola 'Ivan FIlipović' - Velika KopanicaOsnovna Škola 'Ivan FIlipović' - Velika KopanicaPotpisom ugovora, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta potvrdilo je da će iznosom od 50.000 kuna financirati novi "Oazin" projekt pod imenom "Tolerancija DA, nasilje – NE". Radionice iz toga projekta održavat će se u belomanastirskom Društvenom centru svakog petka od 18 do 20 sati te u Osnovnoj školi "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice (Brodsko-posavska županija; ravnatelj Željko Flidr) i u Osnovnoj školi Popovac (Osječko-baranjska županija; ravnateljica Jadranka Sabljak).

Šetnica Crni put između Belog Manastira i Šumarine (i smeće na njoj!!!!)Šetnica Crni put između Belog Manastira i Šumarine (i smeće na njoj!!!!)

Dubravka Simendić, asistentica na programuDubravka Simendić, asistentica na programuU radu "Oazinih" gerontodomaćica dešavaju se i svakakve zgode, od kojih smo nekoliko anegdotalnih zabilježili u prethodnim člancima (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Zapisala ih je Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Kad se mobitel puni u kupatilu…
Ovaj put opisat ćemo jedan slučaj za koji je izgledalo da će loše završiti, a dogodilo se upravo suprotno. Naime, u ponedjeljak, 30. XII. 2013. godine, poslije deset sati navečer, jedna od "Oazinih" gerontodomaćica dobila je zabrinuti poziv svoje rođakinje, koja dugo vremena prijateljuje s jednom bakom – korisnicom "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući.

Baka Maca BajićBaka Maca BajićI u toku posljednjeg mjeseca prošle, 2013. godine "Oazine" gerontodomaćice obilazile su stare osobe u Gradu Belom Manastiru, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

"Oazin" gerontotim sastojao se od voditeljice programa, asistentice na programu, patronažne sestre, gerontokrojačice, gerontomajstora i sedam gerontodomaćica. Od 11. XII. preko javnih radova u radni odnos primljena je još jedna gerontodomaćica, kao i gerontomajstor, koji obavlja sitne popravke u domovima korisnika. Tokom mjeseca održana su tri sastanka gerontotima, na kojima se raspravljalo o tekućim problemima i na kojima su se davali prijedlozi kako ih riješiti. Gerontodomaćice su obilazile 46 osoba (42 žene i 4 muškarca), a ukupno su odradile 372 obilaska.

Snimanje dječje radioniceSnimanje dječje radioniceInternetska platforma GivenGain ima svrhu da potiče razvoj neprofitnih organizacija, osiguravajući njima i njihovim donatorima sigurnu uslugu elektroničkog transfera sredstava. A priča o Mirovnoj grupi Oaza i platformi GivenGain ("Daj i primi"!) započela je 20. III. 2013. godine, kad je "Oazina" projekt-koordinatorica otputovala u Zadar na izobrazbu o korištenju te platforme. O tome smo detaljnije pisali ovdje i ovdje.

Komposter za biorazgradivi otpadKomposter za biorazgradivi otpadOd ponedjeljka, 13. siječnja 2014. godine, stanovnici Belog Manastira u "Baranjskoj čistoći" moći će besplatno preuzeti 1.000 kompostera (za sada ih je stiglo upola manje). Riječ je o projektu spomenute tvrtke i Grada u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vrijednom 365.000 kuna. Osnovni cilj projekta je podizanje svijesti o potrebi bolje skrbi o otpadu te smanjivanje količina otpada na odlagalištu. U kompostere će se moći odlagati sav biorazgradivi otpad (ostaci voća i povrća, kruha, talog od kave, vrećice čaja, lišće, piljevina, papirnate maramice...) te proizvoditi najbolje gnojivo za oplemenjivanje tla u vrtovima i voćnjacima.

Ako se pokvari grlo - postavljam novoAko se pokvari grlo - postavljam novoGerontomajstor Radivoj Janković bit će zaposlen u "Oazi" preko javnih radova od 11. XII. 2013. do 10. III. 2014. godine. Prva tri mjeseca njegovog angažmana već je odradio u osmom, devetom i desetom mjesecu 2012. godine. Zadužen je da za 50-ak starih osoba, kojima "Oazine" gerontodomaćice pružaju pomoć u kući, besplatno vrši razne sitne popravke u njihovim domovima. Gerontodomaćice mu u "Oazinom" uredu ostavljaju poruke o potrebnim popravcima, a on ih vremenski uklapa u raspored obilazaka.

Petak, 10. 01. 2014.

Što je to GivenGain?

Platforma GivenGainPlatforma GivenGainGodine 2012. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva predstavila je internetsku platformu ZaDobroBIT kako bi hrvatskim organizacijama civilnoga društva omogućila pristup svijetu globalnog doniranja za opće, javno dobro. Pomoću platforme ZaDobroBIT organizacije civilnoga društva moći će predstaviti svoje projekte na globalnoj platformi GivenGain, koja djeluje u više od 20 zemalja svijeta sa svih kontinenata kao oblik internetskog doniranja projektima i inicijativama udruga.

"Oaza" na GivenGainu
Mirovna grupa Oaza
pristupila je servisu GivenGain 21. III. 2013. i to kroz izobrazbu za platformu, koja je održana u IMPACT-u (Europskom centru za međusektorsku suradnju) u Zadru. GivenGain u Hrvatskoj koriste 43 organizacija civilnog društva. Lista se može vidjeti na sljedećoj adresi: ovdje.

Četvrtak, 09. 01. 2014.

Počela osnovna informatička obuka

Polaznici informatičke obuke brzo učePolaznici informatičke obuke brzo učeU četvrtak, 9. I. 2014. godine, u "Oazinom" internet-klubu održani su prvi sati osnovne informatičke obuke, koju je upisalo šest Baranjaca. Obuku drži inženjer informatike i "Oazin" web-dizajner Neno Radić.

Kako obuku pohađaju i osobe koje se prvi put susreću s računalom, prvi dio prvog časa prošao je u upoznavanju s tom "spravom" i s njezinim dijelovima te u vježbanju korištenja miša i tipkovnice. Kako su polaznici pokazali zavidno brzo učenje i kako su bez problema svladali osnovne stvari, drugi dio prvog časa bio je posvećen upoznavanju operativnog sustava Windows XP.

Pristup internetu od 8 do 20 satiPristup internetu od 8 do 20 sati"Oazin" internet-klub radi već preko deset godina. Otvoren je pet dana u tjednu od 8 do 20 sati. Pristup kompjuterima imaju svi: od djece i mladih pa do umirovljenika, bilo da su iz Belog Manastira ili su gosti iz drugih mjesta, a ponekad i iz drugih država. Svi rado dolaze jer je u "Oazi" pristup internetu jeftin, donira se samo jedna kuna po satu kako bi se bar djelomično nadoknadili troškovi.

Iz evidencije pristupa internetu doznajemo da je u prošloj, 2013. godini "Oazin" internet-klub zabilježio 5.618 posjeta. U odnosu na 2012. godinu promet je opao za čak – 3.000 posjeta. Kao što smo i prije ukazivali, razlog padu posjećenosti je otvaranje još jednog internet-kluba u Belom Manastiru i to na mnogo boljoj lokaciji.

Srijeda, 08. 01. 2014.

Tuzla na starim fotografijama

Davorin Taslidžić, Ivan Balta, Daniela Taslidžić Herman, Izet Šabotić, Ivan DobošDavorin Taslidžić, Ivan Balta, Daniela Taslidžić Herman, Izet Šabotić, Ivan Doboš(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 8. I. 2014. godina, s početkom u 18 sati, u predvorju belomanastirske kinodvorane svečano je otvorena izložba pod naslovom "Tuzla na starim fotografijama – otrgnuto od zaborava". Izložbu su organizirali Zavod za baranjsku povjesnicu i Gradsko kazalište Beli Manastir u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira i Arhivom Tuzlanskog kantona. Izložba će biti otvorena 10 dana, a posjetioci će je moći razgledati svakim radnim danom od 8 do 15 sati.

Bolmanski vertepašiBolmanski vertepašiNa Badnjak, u šest sati uveče, kad se oglase crkvena zvona, u baranjskom selu Bolmanu domaćini unesu slamu u kuću i ukućanima čestitaju badnje veče npr. riječima: "Dobarveče, sretno vam badnje veče", na što mu oni odgovore: "Živ i zdrav bio!" Potom domaćin slamu stavi "pod astal", a domaćica nekoliko slamki i nešto sitnog novca stavi "nastal" (na stol) i prekrije ga "stoljnjakom" te postavi za večeru.

Sonja Nedić na znanstvenom skupu u Belom ManastiruSonja Nedić na znanstvenom skupu u Belom Manastiru"Oazina" volonterka Sonja Nedić iz Belog Manastira trenutno je studentica druge godine diplomskog studija na Odjelu za kulturologiju, smjer Medijska kultura, na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U sklopu svog diplomskog rada na temu "Utjecaj enigmatike na tiskana izdanja" Sonja provodi istraživanje kako enigmatika, u prvom redu križaljke, ali i druge zagonetke, utječu na neenigmatske listove (dnevnike, tjednike, dvotjednike, polumjesečnike, mjesečnike itd.).

To istraživanje provodi se, pored ostaloga, i kroz internetsku anketu za rješavače. Popunjavanje i slanje anketnog upitnika je jednostavno i neće vam oduzeti više od tri minuta, a mnogo ćete pomoći u pripremi spomenutog diplomskog rada.

Tročlana ocjenjivačka komisijaTročlana ocjenjivačka komisijaU subotu, 4. I. 2014. godine, u Vatrogasnom domu u Grabovcu održana je tradicionalna, 16. po redu Grabovačka kobasijada, na kojoj su sudjelovala 23 učesnika iz Belog Manastira, Grabovca, Kneževih Vinograda i Osijeka i koju je kao glavni organizator organizirao Marijan Dušić – Bukal.

Iako je uobičajeno da se Kobasijada održava na blagdan Tri kralja, ove godine održana je dva dana ranije.

Tročlana komisija ocjenjivala je ukus, strukturu, izgled i odimljenost kobasica, a najviše bodova dobila je kobasica Zdenka Jumića iz osječke Braniteljske zadruge (BZ) "Donji grad".

Vlado Kljajić, Svetlana Žarković i Radmila OgnjenovićVlado Kljajić, Svetlana Žarković i Radmila Ognjenović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 4. I. 2014. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru (Ulica Imre Nagya 8) upriličen je, sad već tradicionalni, božićni prijem u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru. Na prijemu su bili predstavnici belomanastirskih gradskih te srpskih i drugih manjinskih institucija, organizacija i udruga, a među njima i "Oazine" aktivistice Magda Nikolić i Vesna Nedić. Prisutnim gostima obratili su se potpredsjednica Vijeća Svetlana Žarković te protojerej stavrofor Vlado Kljajić, paroh belomanastirski. Gostima su poželjeli sve najbolje u novoj godini i pozdravili ih tradicionalnim pozdravom: "Mir božji, Hristos se rodi".

'Otrgnuto od zaborava''Otrgnuto od zaborava'"Tuzla na starim fotografijama – otrgnuto od zaborava" naziv je izložbe fotografija koja će biti svečano otvorena u srijedu, 8. I. 2013. godine s početkom u 18 sati, u predvorju belomanastirskog kina. Izložbu organiziraju Zavod za baranjsku povjesnicu i Gradsko kazalište Beli Manastir u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira te Arhivom Tuzlanskog kantona. Na otvaranju izložbe govorit će direktor Arhiva dr. sc. Izet Šabotić te domaćini.

Četvrtak, 02. 01. 2014.

Poziv na informatičku obuku

Informatička obuka (arhivski snimak)Informatička obuka (arhivski snimak)Mirovna grupa Oaza pokreće osnovnu informatičku obuku u suvremeno opremljenoj informatičkoj učionici. Na obuci će se obrađivati sljedeće teme:

  • Osnovni pojmovi informacijskih tehnologija i dijelovi PC-računala
  • Windows
  • Word
  • Internet
  • Elektronska pošta

Obuka će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 8-20 sati. Cijena obuke je 300 kuna (5 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Obuka počinje 9. siječnja 2014. godine.

U godinu dana - 619 članakaU godinu dana - 619 članakaPosljednjeg dana prošle godine brojač jedinstvenih posjetitelja "Oazine" web-stranice veoma se približio broju 164.600, a kako smo u tu godinu ušli sa 125.000 posjetitelja, jednostavnom računicom dolazimo do podatka da smo u 2013. godini imali 39.600 jedinstvenih posjetitelja. Među jedinstvene posjetitelje ubraja se svaka internetska adresa s koje je netko stigao na našu web-stranicu, ali samo jedanput u istom danu.

Prošle godine "Oazina" web-stranica obogaćena je čak sa – 619 novih članaka, koji su bili ilustrirani s oko 850 ilustracija (fotografija, crteža, plakata, faksimila i sl.). Na "Oazinoj" fejsbukovskoj stranici postavili smo još sedamdesetak fotoalbuma, s mnoštvom fotografija s događanja o kojima smo izvještavali u člancima.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok