MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 03. 01. 2014.

Poziv na otvaranje fotoizložbe o Tuzli

'Otrgnuto od zaborava''Otrgnuto od zaborava'"Tuzla na starim fotografijama – otrgnuto od zaborava" naziv je izložbe fotografija koja će biti svečano otvorena u srijedu, 8. I. 2013. godine s početkom u 18 sati, u predvorju belomanastirskog kina. Izložbu organiziraju Zavod za baranjsku povjesnicu i Gradsko kazalište Beli Manastir u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira te Arhivom Tuzlanskog kantona. Na otvaranju izložbe govorit će direktor Arhiva dr. sc. Izet Šabotić te domaćini.

Fotografije koje će biti izložene iz austrougarskog su doba, kad je u Tuzli bio vidljiv veliki napredak, posebno u razvoju industrije. Riječ je o detaljima iz tuzlanske prošlosti koji obuhvaćaju industriju, sakralne objekte, gradske ulice i trgove, školstvo, kulturu, zdravstvo, zanimljivosti i stare razglednice.

Autori izložbe i kataloga su Izet Šabotić, Saneta Adrović, Hatidža Fetahagić i Adnan Tinjić, a izdavači kataloga Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.

Beli Manastir i Tuzla povezali su se 2011. godine kroz jedan od projekata IPA iz fonda Europske Unije, a iste godine počele su razmjene gostovanja između dva pozorišta / kazališta – tuzlanskog Draft teatra i Gradskog kazališta Beli Manastir – a suradnja je potom nastavljena i kroz druge institucije: kantonalno Ministarstvo trgovine, saobraćaja i turizma, Filozofski fakultet Tuzla, TTC Telex Tuzla i brojne druge.

Grad Tuzla već je 17 godina grad prijatelj s Osijekom, a nakon višegodišnje suradnje na polju kulture, obrazovanja i turizma, za nadati se kako će se suradnja proširiti i na Grad Beli Manastir, koji je pokrovitelj izložbe.

Izložba će biti otvorena 10 dana, a posjetioci će je moći pogledati svakim radnim danom od 8 do 15 sati.

Pročitano 1434 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok