MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 12. 01. 2014.

Belomanastircima 1.000 besplatnih kompostera

Komposter za biorazgradivi otpadKomposter za biorazgradivi otpadOd ponedjeljka, 13. siječnja 2014. godine, stanovnici Belog Manastira u "Baranjskoj čistoći" moći će besplatno preuzeti 1.000 kompostera (za sada ih je stiglo upola manje). Riječ je o projektu spomenute tvrtke i Grada u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vrijednom 365.000 kuna. Osnovni cilj projekta je podizanje svijesti o potrebi bolje skrbi o otpadu te smanjivanje količina otpada na odlagalištu. U kompostere će se moći odlagati sav biorazgradivi otpad (ostaci voća i povrća, kruha, talog od kave, vrećice čaja, lišće, piljevina, papirnate maramice...) te proizvoditi najbolje gnojivo za oplemenjivanje tla u vrtovima i voćnjacima.

- Uz podizanje svijesti o potrebi bolje skrbi za otpad, jedan od ciljeva projekta je i smanjivanje količine otpada na jedinom odlagalištu u Belom Manastiru – kaže Branko Migles, direktor "Baranjske čistoće". Naglašava kako, nakon podjele kompostera, količinu otpada planiraju smanjiti za 3.000 tona godišnje. Uvjet je, dodaje, da kompostere dobiju sva domaćinstva koja nisu u zgradama, a kojih je u ovom trenutku približno 2.500.

- Za sada je samorecikliranje biorazgradivog otpada po stanovima, kojih je oko tisuću, u fazi planiranja – priča Migles, dodajući kako će ovih dana s gradonačelnikom Ivanom Dobošem još jednom posjetiti sjedište Fonda kako bi dogovorili isporuku nove količine kompostera za preostale vlasnike. Inače, belomanastirsko odlagalište, sukladno zakonu, mora biti zatvoreno 2018. godine.

- Mjesta na odlagalištu ima još pa ne prijeti eventualna prebukiranost. U postojeću kasetu možemo primati otpad još godinu dana, a trenutačno smo u fazi pretprojektiranja nove kasete – zaključuje Migles.

Sukladno ranijim najavama, "Baranjska čistoća" od idućeg tjedna kreće u edukaciju Baranjaca o važnosti recikliranja i odvajanja otpada. Prvo će se orijentirati na obrazovne ustanove pa su najavili edukativnu radionicu u belomanastirskoj osnovnoj školi.

(Tekst i foto: Ivica Getto)

Pročitano 1332 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok