MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 17. 01. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (XII/2014)

Socijalna usluga pomoć u kućiSocijalna usluga pomoć u kućiMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu prosincu (decembru) 2014.godine socijalnu uslugu pomoć u kući za naše starije sugrađane putem rada gerontotima, koji se sastojao od četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja po potrebi i poslove gerontokrojačice. Posljednjeg mjeseca u prošloj godini gerontotim je ukupno obavio 128 obilazaka. Gerontodomaćice su obilazile 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca).

Po vrstama poslova odrađeno je sljedeće: 54 spremanja kuća i stanova, deset uređivanja dvorišta i šupa, 33 nabavke namirnica i drugih potrepština. Bolesnih nije bilo previše pa se samo nekoliko puta trebalo za takve osobe pripremiti jelo, oprati posuđe ili pomoći pri osobnoj higijeni.

U domu samih korisnika (koji imaju perilice za rublje) ili u "Oazinoj" praonici oprano je 10 puta rublje za pet starih osoba. Tri puta u toku mjeseca "Oaza" je od starih osoba dobila razne robe za svoju Burzu odjeće i obuće.

Gerontodomaćice su pet puta plaćale korisnicima razne kućne račune, 12 puta odlazile doktorima za redovne recepte i 15 puta u gradske ljekarne po medikamente. Razne kućne evidencije pregledavale su i sortirale pet puta, a jednom je bilo potrebno pobrinuti se korisnici za ortopedsko pomagalo – štake.

Nadalje, gerontodomaćice su izvršile i masažu korisnicima na zahtjev 11 puta, porazgovarale s njima o raznim životnim problemima i potrebama 73 puta i podijelile 11 puta besplatne novine i časopise. Za grijanje kuća i stanova po potrebi cijepale su sitna ili krupna drva 43 puta, a ponekad su i čistile snijeg ispred kuće. Korisnicima su mjerile krvni tlak, donosile vodu s bunara, podijelile skromne poklončiće uoči Božića te ih obišle još jednom, upoznavajući ih s medicinskom sestrom i gerontomajstorom, koji su se priključili gerontotimu (opširnije vidjeti ovdje).

Pored navedenoga, gerontodomaćice su prale prozore, iznosile smeće i pepeo iz peći na čvrsta goriva, presvlačile posteljinu, usisavale plafone koji se rune zbog vlage i ponekad odvozile korisnike doktoru ili po pomoć u Crveni križ.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok