MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 21. 01. 2019.

Predavanje o celijakiji

Predavačica Snježana PapPredavačica Snježana Pap(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 21. I. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održano je predavanje pod naslovom "Celijakija – nepodnošljivost organizma na gluten". Predavanje je, u organizaciji Mirovne grupe Oaza, održala Snježana Pap iz Belog Manastira, koja ima dugogodišnje iskustvo s tom bolešću jer je njezina unuka – celijakičarka. Predavanje je bilo jedna od aktivnosti projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na početku predavanja predavačica je, uz videoprezentaciju za koju je tekst pripremila prof. dr. sc. Sanja Kolaček, upoznala prisutne s glavnim karakteristikama celijakije – doživotne nepodnošljivosti na gluten: kad se pojavljuje, kako se manifestira, koji su simptomi i znaci, koje su posljedice, kako se dijagnosticira te kako se liječi. A jedini lijek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta, koja traje cijeli život i koja uključuje strogo izbacivanjem iz prehrane svih namirnica koje sadrže pšenicu, raž i ječam. Od celijakije boluje, na primjer, i srpski tenisač Novak Đoković, koji uz bezglutensku dijetu nastavlja svoju sportsku karijeru.

Na kraju prezentacije nabrojana je hrana koja je celijakičarima zabranjena: pšenica, raž, ječam i sve njihove prerađevine, ali i proizvodi koji sadrže te žitarice u tragovima. Potom pšenične klice, mekinje i griz, pivo, viski, kao i kupovni kruh od kukuruznog brašna jer sadrži i dio bijelog brašna, pa gotove juhe, umaci, gotova hrana i instant-krumpir jer također sadrže brašno, čak i suhomesnati proizvodi, paštete i hrenovke jer ni oni nisu bez brašna.

Zainteresirana publikaZainteresirana publikaCelijakičari, međutim, ne moraju gladovati i mogu normalno živjeti jer je spisak dopuštene hrane podugačak: sve vrste svježeg, kandiranog i suhog voća; od žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja i sezam; sve vrste povrća; sve vrste mesa i ribe te jaja, mlijeko, vrhnje, jogurt, maslac i sir; gljive, šećer, čaj, kava, kakao, džem, med, pekmez pa ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac, začini. A najbolji način prehrane je onaj kako su nekada jeli naši stari (naravno, bez pšenice, raži i ječma, čak i u tragovima).

Nakon stručnog dijela predavanja, razvila se živa i zanimljiva rasprava u kojoj je, uz predavačicu, učestvovala i publika, posebno pojedine osobe koje imaju dodatna saznanja ili iskustva s celijakijom. A na samom kraju, predavačica je sve prisutne pozvala da se počaste s tri vrste slanih kolača od bezglutenskog brašna i da se uvjere da je i takva hrana vrlo ukusna.  Kolače je sama pripremila od sirovina koje je specijalno za ovo predavanja kupila Mirovna grupa Oaza.

(Opširnije o celijakiji: ovdje, ovdje i ovdje)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok