MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 18. 06. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (V/2015)

Gerontodomaćica Dubravka SimendićGerontodomaćica Dubravka SimendićU mjesecu svibnju (maju) 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira. U "Oazinom" gerontotimu bile su četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, zatim gerontomajstor, medicinska sestra i fizioterapeutkinja te asistentica i voditeljica programa. U toku mjeseca "Oazine" su gerontodomaćice obilazile 19 starih osoba (17 ženskih i dvije muške), a izvršile su ukupno 125 obilazak.

Pri tim obilascima obavljeni su sljedeći poslovi: 52 puta spremanje kuća i stanova, osam puta sređivanje dvorišta, terasa i travnjaka te 32 puta nabavka namirnica i raznih drugih potrepština. Gerontodomaćice su pet puta oprale posuđe onima najstarijima, osam puta odnosile rublje ili u "Oazu" praonicu ili su ga prale, vješale da se suši ili slagale te peglale u domu korisnika. Pet puta su presvlačile posteljinu, što je ponekim starim ljudima otežano zbog raznih reumatskih tegoba.

Plaćanje kućnih računa obavile su osam puta u raznim ustanovama, pet puta sređivale su razne kućne ili medicinske dokumentacije te deset puta odlazile ili u porezno po potvrde ili u zdravstveno kako bi provjerile ili obnovile dopunsko zdravstveno osiguranje svojih korisnika. Kod liječnika opće prakse bile su po recepte za redovne terapije devet puta, od toga jednom kao pratnja u KBC Osijek radi kontrolnog pregleda i zakazivanja manjeg operativnog zahvata. U apoteke su odlazile šest puta zbog lijekova.

Sa svojim su korisnicima razgovarale o njihovim teškoćama i družile se 64 puta, 11 puta obavile su pojedincima i masažu te osam puta podijelile besplatne novine ili časopise. Gerontodomaćice su 11 puta oprale prozore u kućama i stanovima, donosile vodu s bunara onima koji se tako snabdijevaju, ponekad organizirale odvoz korisnika kod liječnika. S drugim osobama organizirale su druženja starijih osoba četiri puta.

Još je obavljeno i mnoštvo raznih drugih poslova prema potrebama korisnika, kao što su: spremanje šupa i verandi, sječa i formiranje bršljana, branje jagoda za pekmez, okopavanje ruža, čišćenje ciglenih stazica u cvjetnjaku, praćenje starijih osoba koje su nesigurne u hodu do njihovih susjeda, zajedničko razgledavanje poklonjenih knjiga, učestvovanje u posjetu staračkom domu radi druženja sa starijim osobama i tako dalje…

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok