MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 14. 07. 2014.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VI/2014)

Gerontodomaćica Ana Jeličić i njena štićenicaGerontodomaćica Ana Jeličić i njena štićenicaMirovna grupa Oaza i u šestom mjesecu 2014. godine pružala je pomoći u kući starim osobama na području Grada Belog Manastira. U gerontotimu radilo je više osoba: voditeljica programa i četiri gerontodomaćice te još jedna gerontodomaćica za područje Branjinog Vrha, čiji je rad, budući da je bila zaposlena preko javnih radova, završila 10. VI. 2014.

Oazine gerontodomaćice obilazile su ukupno 29 starih osoba (26 žena i tri muškarca). Ukupno su obavile 137 posjeta i to dva puta tjedno po 2 sata. Najstarija korisnica ima preko 90 godina, a jedna korisnica riješila je svoje uzdržavanje s kćerkom koja živi u drugoj državi pa više nema potrebe za "Oazinom" pomoći, zato je krajem mjeseca u "Oazin" program uvrštena druga stara osoba u potrebi.

Redovni poslovi
Kako se poslovi koje obuhvaća pomoć u kući prate po vrstama, statistika u mjesecu lipnju (junu) pokazala je slijedeće: 81 spremanje kuća i stanova, 26 spremanja dvorišta i terasa, 41 nabavka prehrambenih namirnica i drugih potrepština. U posebnim slučajevima bilo je potrebno kupanje i briga o osobnoj higijeni, tri puta su gerontodomaćice pripremale bolesnima neki lakši obrok, 4 puta prale posuđe, 20 puta su oprale rublje, 4 puta pripremale zimnicu, 6 puta plaćale račune za kućanstva.

U 5 slučajeva moralo se ići doktoru, 9 puta sređivati raznu kućnu dokumentaciju, bilo medicinsku, osobnu ili u vezi s legalizacijom objekata, dopunskim zdravstvenim osiguranjem i slično. Gerontodomaćice su 6 puta donosile lijekove iz ljekarni, 60 puta porazgovarale o problemima starih osoba, 7 puta radile masažu, 5 puta su donosile besplatne novine i časopise, učestvovale su u branju višanja, graška i kajsija, prale prozore, tepihe, zavjese i ormare, peglale.

Specifični poslovi
Pored navedenih poslova, gerontodomaćice su odradile i druge poslove koji su starim osobama važni, kao na primjer: pomoć pri krečenju stana, donošenje manjih i već opranih teglica za slatko, ajvar ili neku drugu zimnicu, nabavka plina za kuhanje, unos drva u kuću jer je nekim starim osobama hladno kad pada kiša, kontaktiranje Crvenog križa kada stara osoba želi pokloniti krevete i madrace za ljude u potrebi, mjerenje tlaka onima koji burno reagiraju na promjene vremena, pomoć pri održavanju malih vrtova koji dopunjuju ishranu starih osoba i drugo.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok