MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 13. 01. 2014.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (XII/2013)

Baka Maca BajićBaka Maca BajićI u toku posljednjeg mjeseca prošle, 2013. godine "Oazine" gerontodomaćice obilazile su stare osobe u Gradu Belom Manastiru, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

"Oazin" gerontotim sastojao se od voditeljice programa, asistentice na programu, patronažne sestre, gerontokrojačice, gerontomajstora i sedam gerontodomaćica. Od 11. XII. preko javnih radova u radni odnos primljena je još jedna gerontodomaćica, kao i gerontomajstor, koji obavlja sitne popravke u domovima korisnika. Tokom mjeseca održana su tri sastanka gerontotima, na kojima se raspravljalo o tekućim problemima i na kojima su se davali prijedlozi kako ih riješiti. Gerontodomaćice su obilazile 46 osoba (42 žene i 4 muškarca), a ukupno su odradile 372 obilaska.

Poslovi gerontodomaćica
Uz mnoštvo raznolikih poslova koje su odradile u domovima svojih korisnika i korisnica, gerontodomaćice su čak 156 puta duže razgovarale s njima jer oni to obično nemaju s kim, a pogotovo kad ih nešto tišti. Jedna baka reče: "Ne znaš ti kak' je to kad ne moš' hodat', a sam si k'o u zatvoru").

"Oazin" vešeraj i šnajderaj
U "Oazinom" vešeraju oprano je 16 mašina rublja, deka, krpara, zavjesa i stolnjaka za sedam korisnica kojima je to problem, dok je u "Oazinoj" radionici šivanja i krpanja obavljeno sedam poslova te vrste za tri korisnice.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok