MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Predsjednica Katica NičinPredsjednica Katica Ničin(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

U subotu, 29. II. 2020. godine, s početkom u 16 sati, u Hotelu Patria u Belom Manastiru održana je svečana sjednica "Matice umirovljenika Grada Beli Manastir" povodom 10. obljetnice osnutka i djelovanja.

Nakon himne "Lijepa naša domovino" i pjesme "Za tobom, Baranjo" u izvedbi zbora "Martinus" koji djeluje pri Matici, goste je pozdravila predsjednica Katica Ničin. Potom je Zvonko Andročec kroz videoprezentaciju prikazao rad udruge od osnutka do danas.

Petak, 28. 02. 2020.

Društvene igre u "Oazi"

Tema radionice: društvene igreTema radionice: društvene igre(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 28. II. 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je trideset i četvrta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Tema radionice bile su društvene igre.

Pero Matić, Hranislava Mesarić, Rada Marković, Branislava Podrumac i Ljeposava GruborPero Matić, Hranislava Mesarić, Rada Marković, Branislava Podrumac i Ljeposava GruborU petak, 28. II. 2020. godine, u prostorijama osječkog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", koje se nalaze u Ulici Matije Gupca 32, održan je program povodom otvaranja izložbe slika "Žena" (isklesana kroz vjekove) magistre likovne umjetnosti Rade Marković iz Darde.

Na početku programa prisutne je pozdravio predsjednik Pododbora Zdenko Čikara.
Program je započela Ljeposava Grubor recitiranjem pjesme "Žena" Jovana Dučića. Zatim je Hranislava Mesarić lijepo i dirljivo otpjevala "Eminu" Alekse Šantića, a onda je Ljeposava Grubor odrecitirala i Dučićevu "Pesmu ženi". Operska diva iz Beograda Branislava Podrumac otpjevala je potom ariju iz mjuzikla "Jadnici" te impresionirala prisutne svojom izvedbom.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu, 7. III. 2020. godine, s početkom u 19 sati, Restoran Panon, koji djeluje u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Kneževi Vinogradi, organizira zabavu povodom Dana žena u Svečanoj sali Iris. Za glazbeni program bit će zadužen "Vanilla band" iz Osijeka.

Cijena iznosi 100 kuna po osobi, a uključuje piće dobrodošlice te večeru s desertom. Za više informacija i rezervacije kontaktirajte jedan od sljedećih telefonskih brojeva: 031/730-999 ili 099-613-29-48.

Predstavljanje 'Forastične slikootpadnice'Predstavljanje 'Forastične slikootpadnice'U četvrtak, 27. II. 2020. godine, u osječkom ekovrtiću 'Mak' predstavljena je slikovnica o pravilnom postupanju s otpadom, namijenjena najmlađim Osječankama i Osječanima. Autorica Ines Novak predstavila je vrtićarcima Janka Organka, Mirka Papirka, Mašu Čašu i ostale glavne junake "Forastične slikootpadnice", čiji je najvažniji zadatak usaditi mališanima navike pravilnog postupanja s otpadom. Najradije to čine kroz "Otpadopjesmicu" – glavni vrtićarski hit ove godine.

Kampanja Sindikata novinara HrvatskeKampanja Sindikata novinara HrvatskeUoči Dana žena Sindikat novinara Hrvatske (SNH) kampanjom "Žene novinarke i druge opasne stvari" podsjetit će vas na lošiji položaj žena u društvu, ali i u novinarstvu.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je na programu bila u četvrtak, 20. II. 2020. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić. Razgovor je tematski bio vezan za javnu akciju održanu 19. II. 2020. na belomanastirskom Trgu slobode u sklopu projekta "Nova znanja – nove prilike". Razgovor je snimljen istog dana kad je emisija i emitirana (vidjeti OVDJE).

Emisija je 26. II. 2020. godine postavljena na YouTube pa se može preslušati "klikanjem" na gornju sliku.

Radionica u Županijskoj razvojnoj agencijiRadionica u Županijskoj razvojnoj agencijiEuropska Unija u novom programskom razdoblju 2021-2027. posebnu pozornost nastavit će posvećivati razvoju pograničnih regija. Nastavno na prethodne EU-programe prekogranične suradnje i u novom programskom razdoblju bit će moguće financirati zajedničke hrvatsko-mađarske razvojne projekte.

Spaljivanje koronavirusaSpaljivanje koronavirusa (Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 25. II. 2020. godine, održan je Dječji pokladni karneval (najava ovdje!) u Belom Manastiru. Okupljanje je počelo na parkingu OŠ "Dr. Franjo Tuđman". Povorka je krenula laganim korakom oko 10 sati. Na čelu povorke bili su vatrogasci iz DVD-a koji su nosili lutku – koronavirus. Iza njih išli su najmanji vrtićarci i zatim ostali.

 (Biografija: Ѓорѓи Желчески, sr-wikipedia)

Ponedjeljak, 24. 02. 2020.

Poziv na izložbu damskih suncobrana

Kolo srpskih sestara "Sveta Jelena Dečanska" iz Belog Manastira poziva zainteresirane na izložbu unikatnih damskih suncobrana gospođe Duške Marčeta. Izložba pod naslovom "Niti koje nas spajaju" održat će se nedjelju, 1. III. 2020. godine, s početkom u 17 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, Ulica kralja Tomislava 70.

Ulaz na izložbu je besplatan, a svi su gosti dobrodošli.

Ponedjeljak, 24. 02. 2020.

Poziv na izložbu slika Rade Marković

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U petak, 28. II. 2020. godine, s početkom u 18 sati, Pododbor Osijek SKD-a "Prosvjeta", u svojim prostorijama na adresi: Osijek, Ulica Matije Gupca 32, otvara izložbu slika darđanske slikarice Rade Marković pod naslovom "Žena" (isklesana kroz vjekove).

Rada Marković (rođena 1961. godine) diplomirana je slikarica, grafički inženjer i voditeljica Likovne radionice "Petar Dobrović" u Dardi. Slikarstvom se bavi još iz školskih dana, intenzivnije od 1995. godine. Najčešće koristi tehnike olovke, pastela, akvarela i ulja na platnu. Teme su joj različite – najviše ženske figure. Sudionica je mnogobrojnih grupnih i samostalnih izložbi te likovnih kolonija, kao i likovnih kolonija "Đola" u Dardi, na kojima je i organizatorica.

Laura Lamza i Matija BarićLaura Lamza i Matija BarićGradsko kazalište Beli Manastir pozivamo gledaoce na premijeru predstave "Želim život bez nasilja" na temu vršnjačkog nasilja u školama i među mladima. Predstava će biti prikazana u srijedu, 26. II. 2020. godine, u dva termina: 12:30 i 18:30 sati, u Velikoj dvorani (kinodvorani!) belomanastirskog Centra za kulturu (Kralja Tomislava 2).

Pododbor Beli Manastir SKD-a 'ProsvjetaPododbor Beli Manastir SKD-a 'Prosvjeta(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 22. II. 2020. godine, s početkom u 17 sati, Pododbor Beli Manastir SKD-a "Prosvjeta" održao je redovnu godišnju izvještajnu i redovnu izbornu skupštinu u kancelariji GO SDSS-a Beli Manastir na adresi Trg slobode 32 (jer se zgrada u kojoj djeluje Pododbor trenutno preuređuje). Na skupštini je bilo osmero od ukupno 15 članova s pravom glasa te Svetislav Mikerević iz Bobote kao predstavnik Glavnog odbora SKD-a "Prosvjeta" i kao gost Tihomir Sekeruš iz Bijelog Brda, predsjednik Koordinacionog odbora Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem.

Pravi maskenbalPravi maskenbal(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 21. II. 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je trideset i treća "Oazina" zabavna radionica za djecu. Bliži se kraj vremenu karnevala pa je i ova radionica bila u skladu s tim. Izrađivane su maske od gipsa i održan je maskenbal.

Mira Anić, Lidija Stojković, Svetlana Marinković, Jasna Petrović (slijeva)Mira Anić, Lidija Stojković, Svetlana Marinković, Jasna Petrović (slijeva)U petak, 21. II. 2020. godine, s početkom u 13 sati, u prostorijama osječke Udruge za rad s mladima Breza, Ulica Lorenza Jägera 12, održane su godišnja i izborna skupština Mreže pružatelja socijalnih usluga SOS-NET. Na skupštini su bili predstavnici osam članica Mreže, a među njima i Neno Radić iz Mirovne grupe Oaza.

Međunarodni dan materinskog jezikaMeđunarodni dan materinskog jezikaMeđunarodni dan materinskog jezika obilježava se svake godine 21. veljače (februara) od 2000. godine s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Vesna Nedić ('Oaza') i Stana Nemet ('Banska kosa')Vesna Nedić ('Oaza') i Stana Nemet ('Banska kosa')U četvrtak, 20. II. 2020. godine, s početkom u 10 sati, novinarka Stana Nemet s belomanastirskog Radija Banska kosa snimila je u "Oazinom" uredu u Društvenom centru razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić. Razgovor je emitiran u stalnoj emisiji "Korak ka jednakosti" istog dana, s početkom u 17 sati, na frekvenciji 96,9 mHz.

Četvrtak, 20. 02. 2020.

Svjetski dan socijalne pravde

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. veljače (februara) nakon što su tu odluku jednoglasno podržale 192 članice Ujedinjenih naroda na Općoj skupštini u studenome 2007. godine.

Republika Hrvatska je po ustavnom određenju socijalna država i treba osigurati socijalno pravedno društvo, u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života.

'Oazin' štand na belomanastirskom Trgu slobode ispred "Konzuma"'Oazin' štand na belomanastirskom Trgu slobode ispred "Konzuma"(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 19. II. 2020. godine, s početkom u 9 sati, na Trgu slobode u Belom Manastiru ispred "Konzuma", održana je javna akcija u sklopu projekta "Nova znanja – nove prilike". U akciji su učestvovali Vesna Nedić, Sandra Kušenić, Ana Jeličić i Neno Radić. Tom akcijom informirani su građani o spomenutom projektu te kako se prijaviti na besplatno osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU.

Utorak, 18. 02. 2020.

U Bolmanu zabava za Dan žena

Bolmanska udruga "Zlatna žena" organizira 7. III. 2020. godine zabavu u bolmanskom Domu kulture povodom Međunarodnog dana žena.

Više informacija zainteresirani mogu zatražiti preko FB-stranica "Zlatne žene" i predsjednice te udruge Katarine Tomašević.

Goste će zabavljati "Casper bend".

Ponedjeljak, 17. 02. 2020.

Poziv na "Oazinu" javnu akciju

Projekt 'Nova znanja - nove prilike'Projekt 'Nova znanja - nove prilike'Mirovna grupa Oaza će u srijedu, 19. II. 2020. godine, s početkom u 9 sati, u Belom Manastiru ispred "Konzuma", održati javnu akciju u sklopu projekta "Nova znanja – nove prilike". Na akciji će se informirati građane o projektu te kako se prijaviti za besplatno osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU.

Projekt "Nova znanja – nove prilike" financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta je osigurati bolju socijalnu uključenost i zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba provedbom ciljanih edukacija te istovremeno jačati kapacitete stručnjaka koji rade s dugotrajno nezaposlenima. "Oaza" poziva sve zainteresirane da prisustvuju tom događanju.

Nedjelja, 16. 02. 2020.

Najava "Lovačke zabave" u Bolmanu

Bolman, 29. II. 2020. godineBolman, 29. II. 2020. godineU subotu, 29. II. 2020. godine, s početkom u 19 sati, u Domu kulture u Bolmanu mjesno lovačko društvo "Jelen" organizira "Lovačku zabavu". Ulaznica košta 100 kuna, a za djecu do 15 godina ulaz je besplatan. Rezervacije na telefon: 091/646-4906.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Grad Beli Manastir i Turistička zajednica Baranje organiziraju Dječji pokladni karneval 21. II. 2020. godine u Šumarini i Šećerani, a 25. II. 2020. u Belom Manastiru. Za najmlađe, uz već tradicionalnu povorku, pripremljen je i bogat zabavni program, što se može vidjeti i na priloženom plakatu.

Pokladni karneval se u Belom Manastiru održava od 2004. godine, a o njemu postoji i članak na sh-Wikipediji (ovdje).

Petak, 14. 02. 2020.

Izrada maski u "Oazi"

Kako izrezati otvore za oči?Kako izrezati otvore za oči?(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 14. II. 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je trideset i druga "Oazina" zabavna radionica za djecu. Radionica je održana na Valentinovo pa je netko od djece ponio bombonjeru u obliku srca i svi su se prije posla lijepo počastili. Kako je vrijeme karnevala, tema ove radionice bile su maske od kartona.

Plesom protiv nasilja nad ženamaPlesom protiv nasilja nad ženamaU sklopu Nacionalnog preventivnog projekta "Živim život bez nasilja", prošlog petka (14. februara), Plesni studio Shine i Policijska uprava osječko-baranjska, u saradnji s brojnim partnerima: članovima Crvenog križa, učenicima, sportašima, volonterima, vatrogascima..., organizirali su okupljanje u osječkom Arheološkom muzeju.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

PROGRAM:

Subota, 22. II. 2020.

  • 14:30 – Mimohod prigodno maskirane djece iz vrtića i osnovnoškolaca
  • 15:00 – Mimohod prigodno maskirane mladeži
  • 16:00 – Uprizorenje tradicionalne svetkovine "lupanje pijetla"
  • 17:30 – Kulturno-umjetnički program
  • 20:00 – Zabava – grupe Aranycsárdás i Twins band

Jadranka Kuduz sa svojim hvatačem snovaJadranka Kuduz sa svojim hvatačem snovaU prvom mjesecu 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 20. i 27. siječnja. Na njima je bilo 8 i još jednom 8 korisnica.

Na prvoj radionici slavio se početak nove godine i to što se kreativke opet sastaju, a na drugoj se krenulo s radom. Izrađivali su se hvatači snova.

Dubravka, Ana, Jadranka i MaraDubravka, Ana, Jadranka i MaraProtekao je, bolje rečeno proletio, već i prvi mjesec 2020. g., a s njim i prve likovno-kreativne radionice utorkom pod vodstvom Ane Jeličić. Dvije radionice u zajedničkom prostoru Društvenog centra održane su 21. i 28. siječnja s početkom u 18 sati. Kao i obično prisustvovale su im "Oazine" vjerne korisnice, sveukupno njih 14 (7 + 7).

Svaki dan topli obrok u ruke korisnikaSvaki dan topli obrok u ruke korisnikaU prvom mjesecu 2020. godine dostava besplatnih toplih obroka potrebitim i ugroženim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja nastavljena je i to zahvaljujući financiranju Grada Belog Manastira i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U mjesecu siječnju tom socijalnom uslugom bilo je obuhvaćeno 28 korisnika.

Popis se iz mjeseca u mjesec mijenja jer je, nažalost, jedan korisnik ove godine već preminuo. A primatelji toplih obroka su osobe starije životne dobi, lošijeg zdravlja, korisnici socijalne pomoći, uglavnom nesposobni za rad i u većini slučajeva napušteni od svojih najbližih.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Pozivaju se zainteresirani na program "Male vezilje", koji će se održati 13. II. 2020. godine, s početkom u 14:00 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir).

Program se održava u suradnji s Osnovnom školom Draž, gdje se intenzivno provode radionice na kojima djeca uče vesti tradicionalne baranjske vezove.

U Etnološkom centru prikazat će se samo mali dio onoga što rade mali Dražani, kako običaji i tradicija baranjskih Šokaca ne bi pali u zaborav.

Uvijek četvrtkom: Mara Bodlović, Dubravka Simendić, Margita Relić, Klara TrajkovićUvijek četvrtkom: Mara Bodlović, Dubravka Simendić, Margita Relić, Klara TrajkovićNeke "Oazine" korisnice sastaju se svakog četvrtka u "Oazinom" dnevnom boravku. Druže se uz društvenu igru "Rummy". Standardnu ekipu čine Mara, Dubravka, Margita (Greta) i Klara (na slici).

Subota, 08. 02. 2020.

Rad "Oazine" praonice (I/2020)

Sušenje deka u Društvenom centruSušenje deka u Društvenom centruU toku prvog mjeseca 2020. godine veš se u "Oazinoj" praonici prao dva puta. Prale su se deke za potrebe jedne starije osobe. Koristio se program na 40°C.

"Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

'Oazina' zabavna radionica za djecu'Oazina' zabavna radionica za djecu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 7. II. 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je trideset i prva "Oazina" zabavna radionica za djecu. Veljača je počela. Kako mnogi kažu: "mjesec ljubavi". Bliži se Valentinovo, Dan zaljubljenih, pa je i radionica u "Oazi" bila vezana uz tu temu. Djeca su izrađivala srca i medvjediće od gipsa.

Okrugli stol u Velikoj vijećnici u OsijekuOkrugli stol u Velikoj vijećnici u OsijekuU petak, 7. II. 2020. godine, s početkom u 11 sati, u Velikoj vijećnici u Županijskoj ulici u Osijeku, a u sklopu projekta "Žene u crvenom", održan je okrugli stol na temu "Moždani i srčani udar u žena". Uime Mirovne grupe Oaza na okruglom stolu je bio Neno Radić.

Regionalni ured HZZ-a u OsijekuRegionalni ured HZZ-a u OsijekuU petak, 7. II. 2020. godine, u Regionalnom uredu Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić imala je sastanak s voditeljicom Odjela za tržište rada Ankicom Vučković i savjetnicom Kristinom Filipović.

Sastanak je upriličen zbog predstavljanja projekta "Nova znanja – nove prilike". Nositelj projekta je Udruga žena Vukovar, a "Oaza" je na njemu partner za Osječko-baranjsku županiju.

Tomislav Rob, Goran Ivanović, Josip Aladrović, Ante LončarTomislav Rob, Goran Ivanović, Josip Aladrović, Ante Lončar(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

U četvrtak, 6. II. 2020. godine, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira, svečano je potpisano i uručeno 13 ugovora u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru". Novopotpisani projekti provodit će se u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Logo projektaLogo projekta

(Prijavnica)

Pozivamo dugotrajno nezaposlene osobe da se uključe u projekt "Nova znanja – nove prilike". Taj projekt će im omogućiti besplatno osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU. Osposobljavanje odn. edukaciju provest će učilište za odrasle u Osijeku. Polaznicima koji dolaze izvan Osijeka platit će se putni troškovi.

Dugotrajno nezaposlene osobe koje se žele prijaviti moraju zadovoljiti ove kriterije:

  • mladi do 30 godina – nezaposleni iznad 6 mjeseci
  • osobe starije od 30 godina – nezaposlene iznad 12 mjeseci
  • imati najmanje srednju stručnu spremu

Belomanastirska ispostava HZZ-aBelomanastirska ispostava HZZ-aU srijedu, 5. II. 2020. godine, u ispostavi Beli Manastir Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić dogovorila je s voditeljicom ispostave Nadom Šinko aktivnosti vezane za projekt "Nova znanja – nove prilike". Nositelj projekta je Udruga žena Vukovar, a "Oaza" je na njemu partner za Osječko-baranjsku županiju. Uloga HZZ-a bit će da animira dugotrajno nezaposlene osobe kako bi se uključile u taj projekt, kroz koji se mogu besplatno osposobiti za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU. Opširnije o projektu može se pročitati OVDJE.

Utorak, 04. 02. 2020.

Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv rakaSvjetski dan borbe protiv rakaSvakog 4. veljače / 4. februara u svijetu se obilježava Svjetski / Međunarodni dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv te globalne epidemije. Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što efikasnije mjere u borbi protiv raka. Od 2019. do 2021. godine taj se svjetski dan obilježava pod krilaticom "Jesam i hoću", uz poruku da svatko osobno može učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu.

Za socijalno ugrožene i starije osobeZa socijalno ugrožene i starije osobe"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu krojačica Jelena Opačić-Matijević za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira besplatno krpi garderobu i izrađuje upotrebne predmete od robe donirane "Oazinoj" burzi koju nitko ne želi preuzeti.

Tokom prvog mjeseca 2020. godine "Oazina" krojačica okrpila je jednu bluzu i suknju te sašila jedan šal.

Ponedjeljak, 03. 02. 2020.

Projekt "Žene u crvenom"

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

(Dopis Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ)

Moderni načina života kod sve većeg broja žena donosi: stres, neredovitu i nezdravu prehranu, izostanak fizičke aktivnosti, pretilost, pušenje i ostale štetne navike opasne po zdravlje i život. Posljedice takvog užurbanog života su, između ostalog, razne bolesti cirkulacijskog sustava, koje mogu dovesti do srčanog i moždanog udara.

Nedjelja, 02. 02. 2020.

Svjetski dan vlažnih staništa

Širom svijeta 2. veljače obilježava se kao Dan vlažnih staništa, na dan kada je 1971. prihvaćena Konvencija o vlažnim staništima u iranskom gradu Ramsaru, s ciljem da se podigne globalna svjesnost o važnoj ulozi vlažnih staništa za ljude i naš planet.

Nedjelja, 02. 02. 2020.

Palindromni datum

Slijeva ili zdesna - ista stvarSlijeva ili zdesna - ista stvarDanašnji datum sastoji se samo od dvojki i nula, a napisan s vodećim nulama ima oblik palindroma, tj. jednako se čita slije nadesno i zdesna nalijevo.

'Oazina' korisnica i zaposlenica Sandra Kušenić'Oazina' korisnica i zaposlenica Sandra KušenićTokom prvog mjeseca 2020. godine odjeća i obuća donirane su "Oazinoj" burzi 19 puta, a izdavana 35 puta. Uobičajeno donacije su bile iz baranjskih mjesta: Belog Manastira, Branjinog Vrha, Kneževa, Luča i Šećerane te iz Osijeka. Osim tih donacija, stigla je donacija iz Rijeke, od nekadašnje Belomanastirke i "Oazine" korisnice Marice Kramarić. Ona redovno šalje vlastitu robu, a ponešto skupi i od poznanika u Rijeci.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok