MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 25. 02. 2020.

Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska

Radionica u Županijskoj razvojnoj agencijiRadionica u Županijskoj razvojnoj agencijiEuropska Unija u novom programskom razdoblju 2021-2027. posebnu pozornost nastavit će posvećivati razvoju pograničnih regija. Nastavno na prethodne EU-programe prekogranične suradnje i u novom programskom razdoblju bit će moguće financirati zajedničke hrvatsko-mađarske razvojne projekte.

U okviru pripreme novog programa, uz potporu Upravljačkog tijela Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020. i u organizaciji Pannon europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS), organizirana je radionice u Osijeku 25. II. 2020. godine, s početkom u 10 sati, u Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije, Ulica Stjepana Radića 4, za područje Osječko-baranjske županije. Uime Mirovne grupe Oaza Beli Manastir na toj radionici sudjelovao je Neno Radić.

Nakon uvodnog predstavljanja i pozdravnog govora predstavili su se stručnjaci Zoltán Pámer iz firme Logframe Kft. i Marijana Sumpor iz firme Euro ekspertiza j.d.o.o., koji su ujedno i moderirali radionicu, na kojoj je sudjelovalo 40-ak sudionika. Prikazan je sažetak socioekonomske analize mađarsko-hrvatske pogranične regije te rezultati programa Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020.

Na kraju radionice svi sudionici su razmjenom dosadašnjih iskustava te davanjem novih prijedloga definirali zajednički smjer, područja rada i prioritete za financiranje tokom sljedećeg razdoblja.

Ulaganja EU-a u razdoblju od 2021. do 2027. bit će usmjerena na pet glavnih ciljeva:

  • Pametniju Europu, usmjerivanjem na inovacije, digitalizaciju, gospodarsku preobrazbu i potporu malim i srednjim poduzećima
  • Zeleniju Europu bez ugljika, provedbom Pariškog sporazuma i ulaganjem u energetsku tranziciju, obnovljive izvore energije i borbu protiv klimatskih promjena
  • Povezaniju Europu, opremljenu strateškim prometnim i digitalnim mrežama
  • Socijalniju Europu, provedbom europskog stupa socijalnih prava i podupiranjem kvalitetnog zapošljavanja, obrazovanja, stjecanja vještina, socijalne uključenosti i jednakog pristupa zdravstvenoj skrbi
  • Europu bližu građanima, podupiranjem strategija vođenih na lokalnoj razini i održivog urbanog razvoja u cijeloj EU

Tokom sljedećih mjeseci bit će organizirane daljnje radionice i prezentacije, na kojima će biti prezentirani prvi nacrti programskog dokumenta, koji će predstavljati temelj za financiranje projekata u sljedećem razdoblju.

Poslije radionice priređen je i ručak za sudionike.

Pročitano 250 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok