MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 20. 02. 2020.

Svjetski dan socijalne pravde

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. veljače (februara) nakon što su tu odluku jednoglasno podržale 192 članice Ujedinjenih naroda na Općoj skupštini u studenome 2007. godine.

Republika Hrvatska je po ustavnom određenju socijalna država i treba osigurati socijalno pravedno društvo, u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života.

Obrazovanje je jedan od važnih faktora za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti, kao i povećanje mogućnosti u sferi rada i kvalitete života, a porazne brojke govore kako 146 gradova i općina uopće nema vrtiće, više od polovica škola radi u dvije smjene, 20% škola nema nikakvu sportsku dvoranu, a čak 40% djece ne koristi školsku prehranu te samim time ne postoje jednaki uvjeti za djecu i učenike koji pohađaju predškolsko obrazovanje i osnovnu školu.

Promicanje socijalne pravde i socijalne uključenosti svih građana odgovornost je društvene zajednice, ali i osobna odgovornost svih nas da osobnim angažmanom gradimo pravednije društvo.

Ovaj dan nam je prilika da usmjerimo svoje ciljeve ka razvoju i pružanju novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince te da im omogućimo da se osjećaju korisnim i ravnopravnim članovima društva.

(Tekst i ilustracija preuzeti s FB-stranice Udruge žena Vukovar
vidjeti i objavu na web-stranici mdomsp.hr)

Pročitano 362 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok