MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 21. 02. 2020.

Međunarodni dan materinskog jezika

Međunarodni dan materinskog jezikaMeđunarodni dan materinskog jezikaMeđunarodni dan materinskog jezika obilježava se svake godine 21. veljače (februara) od 2000. godine s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine, na prijedlog Bangladeša, donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika.

UNESCO i na taj način želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti, a obilježavanje tog dana ide k cilju promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja.

Važnost materinskoga jezika

Materinji ili materinski jezik prvi je jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja. Istraživanja su pokazala da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.

To je jezik pomoću kojeg upoznajemo svijet. To je jezik pomoću kojeg se "pripremamo za život"!

Više istraživanja je dokazalo da djeca bez problema mogu naučiti dva ili više jezika odjednom. Možda se katkad čini da djeca miješaju te jezike, ali zapravo oni odjednom uče riječi i pravila oba jezika te im se to uvijek dobro posloži u glavama. Zato razgovarajte sa svojom djecom na materinskom jeziku svaki dan!

Nestajanje jezika

Isto tako istraživanja pokazuju kako polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja jer polovicu svih jezika govori samo deset tisuća i manje govornika, a čak četvrtinu samo tisuću osoba. Obrazovni sustavi širom svijeta i internet zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskog znanja. Svakog trenutka čak 13 europskih jezika može izumrijeti, a u neposrednoj opasnosti od skorog nestanka nalaze se čak 33 jezika u Europi, upozorava UNESCO.

(Izvor: Gradska knjižnica Beli Manastir;
više informacija – na engleskom: UNESCO)

Pročitano 386 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok