MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Donirane zavjeseDonirane zavjese"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku 11. mjeseca 2017. godine "Oazinoj" burzi roba je donirana 26 puta, a izdavana 51 put.

Najviše je zaprimljeno dječje odjeće, a najtraženija je bila topla zimska odjeća (džemperi i jakne) te toplija obuća, koje je tokom mjeseca bilo vrlo malo. Ovog mjeseca Burza je donirala i dječja kolica jednom samohranom ocu, koga je u Burzu uputio Centar za socijalnu skrb Beli Manastir.

Pomoć skromnom kućnom budžetuPomoć skromnom kućnom budžetuU mjesecu studenom 2017. godine nastavljena je dostava besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama iz Belog Manastira i prigradskih naselja. Financira se i dalje sredstvima Ministarstva za demografija, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se već niz godina na dobrobit svih uključenih, kojih trenutno ima 32, i to uglavnom starijih, bolesnih i radno nesposobnih osoba, primatelja socijalne skrbi ili minimalne mirovine.

Stariji i nešto mlađi zajedno u koluStariji i nešto mlađi zajedno u kolu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 29. XI. 2017. godine, od 16 do 17:30 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir ("Staračkom domu"), a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je prva plesna večer za štićenike Doma. Na plesu su bile i "Oazine" aktivistice Ana, Jelena, Stela i Vesna te osam volonterki: Donka, Dubravka, Greta, Katica, Lepa, Rožika, Sabina i Terezija.

Srijeda, 29. 11. 2017.

Rad "Oazine" praonice (XI/2017)

'Oazina' zaposlenica Stela Fabijan'Oazina' zaposlenica Stela FabijanU toku mjeseca studenog 2017. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru roba se prala četiri puta. "Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dva puta veš je opran, osušen i složen za potrebe jedne socijalno ugrožene osobe te dva puta za potrebe "Oazine" burze odjeće i obuće.

Dječje helankeDječje helanke"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira i reciklira robu iz "Oazine" burze odjeće i obuće koju nitko neće.

Dubravka Obad: Seminar o financijskom poslovanjuDubravka Obad: Seminar o financijskom poslovanjuU ponedjeljak, 27. XI. 2017. godine, s početkom u 10 sati, u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik održan je seminar "Financijsko poslovanje neprofitnih organizacija". Seminar je organizirala zagrebačka tvrtka Konto Obad d.o.o, a na seminaru je, pored mnogobrojnih učesnika, bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić. Teme seminara bile su vezane za financijsko poslovanje neprofitnih organizacija (NPO), skraćeni stečajni postupak nad udrugama i primjenu društvenih alata u NPO-sektoru.

Tehnika 'tempera s prstićima'Tehnika 'tempera s prstićima'Od početka mjeseca studenog 2017. godine dječje radionice održavaju se u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", kojega financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Održavaju se u zajedničkom prostoru Društvenog centra u uobičajenom terminu petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Tokom mjeseca održane su dvije radionice i to ovim redom i s ovim aktivnostima.

  • Prva radionica (10. XI. 2017) – 4 učesnika, volontirala Berta Gubić: 'Oazini' mali korisnici radili su tehniku slikanja temperama uz pomoć svojih prstića.

Dvorana za produkcije Umjetničke škole Beli ManastirDvorana za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir

Delegacija Grada Belog ManastiraDelegacija Grada Belog Manastira(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Beli-Manastir i ovdje-Batina)

U četvrtak, 23. XI. 2017. godine, 73. godišnjica Batinske bitke obilježena je u Belom Manastiru i na Memorijalnom kompleksu Batinske bitke, ispod monumentalnog Augustinčićevog spomenika Crvenoj armiji "Pobjeda".

Najveselija i najglasnija ekipaNajveselija i najglasnija ekipaU srijedu, 22. XI. 2017. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje – II", održano je druženje sa štićenicima toga Doma. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te volonteri: Berta Gubić, Dajana Čapo, Margita Relić, Saša Vučković, Snežana Kapular i Stela Stanojević.

Polaznik obuke i predavač NenoPolaznik obuke i predavač NenoOd 31. X. do 21. XI. 2017. godine, svakog utorka i četvrtka, u "Oazinom" internet-klubu održavala se informatička obuka za osobe starije od 60 godina u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II". Obuku je vodio "Oazin" zaposlenik Neno Radić, inženjer računarstva. Ovo je druga po redu obuka po gore spomenutom projektu. Ovaj puta obuku je pohađalo šest polaznika: Zlatko Dumančić, Darinka Dvorski, Dobrivoje Janković, Gordana Ovčar, Rozalija Vereš i Franjo Vonjak.

Beli Manastir, 25. XI. 2017.Beli Manastir, 25. XI. 2017.

U subotu, 25. XI. 2017. godine, u kinodvorani Centra za kulturu održat će se 9. Europska Noć kazališta, kojom će se i službeno završiti program obilježavanja Dana Grada Belog Manastira i zatvoriti 8. Festivala kazališnog stvaralaštva.

Općina Kneževi VinogradiOpćina Kneževi VinogradiRadionice "Razvoj ljudskih vještina" organizira Općina Kneževi Vinogradi u sklopu projekta "Sustainable table – Culinary traditions and innovations along Baranya Greenway", skraćenog imena "EAT GREEN", koji se financira sredstvima INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Radionice će biti održane u Kneževim Vinogradima, a podijeljene su u četiri cjeline (datum održavanja):

Učesnici 2. EU-infodanaUčesnici 2. EU-infodana(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 17. XI. 2017. godine, s početkom u 11 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, održan je 3. EU-infodan pod nazivom "Dosadašnja iskustva i buduće prilike iz EU-fondova". Organizirali su ga Grad Beli Manastir, Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira (BARA), Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek i Informacijski centar Europe Direct Osijek, koji djeluje pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje (RRA SiB).

Stanišićanke s Ljubicom (lijevo) o Andrijom BošnjakStanišićanke s Ljubicom (lijevo) o Andrijom Bošnjak(Vidjeti: Studijsko putovanje aktivistica iz Stanišića)

Dragana Nikolić, Nataša Nadoveza, Željko PetrovićDragana Nikolić, Nataša Nadoveza, Željko Petrović(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Igre i ovdje-Volonteri)

U četvrtak, 16. XI. 2017. godine, na Međunarodni dan tolerancije, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi – kako smo već pisali ovdje – održane su igre za sve učenike te škole pod nazivom "Veliki uče male". Pomoć pri provođenju igara pružila su i tri "Oazina" volontera: Dragana Nikolić, Nataša Nadoveza i Željko Petrović. A posla je bilo dosta.

Štafetne igreŠtafetne igre(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Igre i ovdje-Volonteri)

U četvrtak, 16. XI. 2017. godine, na Međunarodni dan tolerancije, u sportskoj dvorani Osnovne škole Kneževi Vinogradi, a u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", provedena je planirana aktivnost "Veliki uče male", u kojoj su učestvovali učenici od 1. do 8. razreda sa svojim učiteljima:

Majica na leđima jednog učenikaMajica na leđima jednog učenikaZa potrebe aktivnosti "Veliki uče male" nabavljene su majice za sve učenike Osnovne škole Kneževi Vinogradi. Planirano je da se ta aktivnost održi na Međunarodni dan tolerancije (16. XI.) u sportskoj dvorani te osnovne škole, a u okviru "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer".

Mia Tomšić, Dunja Vlahek, Daniela Taslidžić HermanMia Tomšić, Dunja Vlahek, Daniela Taslidžić Herman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U okviru ovogodišnje proslave Dana Grada Belog Manastira, u ponedjeljak, 13. XI. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u konferencijskoj dvorani Etnološkog centra baranjske baštine, promovirana je knjiga "Baranjski dvostoljetni Thalijin hram I.: (kazališni identiteti)" autorskog dvojca Daniele Taslidžić Herman i Davorina Taslidžića, koju su na 150 stranica izdali Zavod za baranjsku povjesnicu i Gradsko kazalište Beli Manastir.

Razvijanje tolerancije među učenicimaRazvijanje tolerancije među učenicima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 13. XI. 2017. godine, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi, a u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", razrednici svih viših razreda (ukupno njih osmero) održali su sa svojim učenicima radionicu o toleranciji. Cilj radionice bio je razvijati toleranciju među učenicima od 5. do 8. razreda.

'Viškovi' s gradskog domjenka'Viškovi' s gradskog domjenkaU subotu, 11. XI. 2017. godine, svečano je proslavljen Dan Grada Belog Manastira. Uz tu proslavu vezana su mnogobrojna događanja. Jedno od njih bila je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, uz prisustvo većeg broja gostiju, koja je ovoga puta održana u dvorani za produkcije Umjetničke škole s početkom u 16 sati. Nakon svečane sjednice, prisutnima je priređen domjenak u Hotelu Patria, no kako sve ono što je ponuđeno nije i konzumirano, gradski oci taj su "višak" poklonili "Oazinim" zahvalnim korisnicima besplatnih toplih obroka, kojima je to uljepšalo dan i obogatilo nedjeljni ručak.

'Oazin' štand na sajmu u Belom Manastiru'Oazin' štand na sajmu u Belom Manastiru

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 11. XI. 2017. godine, svečano je proslavljen Dan Grada Belog Manastira, koji je vezan uz blagdan Svetoga Martina. Obilježavanje Dana Grada bilo je popraćeno nizom raznovrsnih događanja, kao što su izložbe, razne promocije, otvaranja, šahovski turnir i na kraju sajam "Ponuda ekoproizvoda, suvenira i tradicionalnih jela" na Trgu slobode.

Kornelija Pacanović Zvečevac, Petar Tokić, Edo Jurić, Igor JakobfiKornelija Pacanović Zvečevac, Petar Tokić, Edo Jurić, Igor Jakobfi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 10. XI. 2017. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, u prisustvu gradonačelnika Tomislava Roba i njegove zamjenice Ivane Bandov Paulić te predsjednika Gradskog vijeća Igora Franića, promoviran je 13 broj za 2016. godinu "Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru". Predstavljanje je održano u okviru obilježavanja Dana Grada Belog Manastira.

Matica umirovljenika Hrvatske - Udruga Beli ManastirMatica umirovljenika Hrvatske - Udruga Beli Manastir(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 10. XI. 2017. godine, u prostorijama Matice umirovljenika Hrvatske – Udruga Beli Manastir, na adresi Trg sloboda 16A, otvorena je izložba ručnih radova. U prisustvu predstavnika Grada Belog Manastir, zamjenika gradonačelnika Ivane Bandov Paulić i Gorana Hesa, predsjednice udruge Franciške Drgalić, kao i predstavnika drugih udruga, među kojima su bile i "Oazine" aktivistice Vesna Nedić i Ana Jeličić, predstavljena je bogata zbirka ručnih radova članica MUH-a.

'Oazin' volonterski centar'Oazin' volonterski centar(Obrazac za nominaciju)

Povodom Međunarodnog dana volontera (5. XII.), "Oazin" volonterski centar po treći put raspisuje natječaj za dodjelu "Nagrade volonter / volonterka godine" za 2017. godinu" i dva "Priznanja za volonterski angažman" u 2017. godini. Natječaj traje do 28. XI. 2017. godine. Prijave se mogu slati poštom, e-mailom ili osobno donijeti u "Oazu".

Udruge, ustanove i institucije mogu nominirati pojedince i pojedinke za osobit doprinos u razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života na području Grada Belog Manastira.

Četvrtak, 09. 11. 2017.

Predstavljanje suvenira Baranje

Dr. sc. Jacqueline Balen i Edo JurićDr. sc. Jacqueline Balen i Edo JurićU četvrtak, 9. XI. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u organizaciji Grada Belog Manastira, Centra za kulturu Grada Belog Manastira, Arheološkog muzeja u Zagrebu te "Jor – obrta za izradu i dizajn unikatnog nakita", u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održano je predstavljanje suvenira Baranje.

Udruženje žena 'Udahni život' iz StanišićaUdruženje žena 'Udahni život' iz Stanišića(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Članice Udruženja žena "Udahni život" iz Stanišića kod Sombora: Ljiljana Gusić, Svetlana Bulović, Dragana Kovačević i Dragica Vasiljević bile su tokom drugog tjedna u mjesecu studenom 2017. godine na četverodnevnom studijskom putovanju u Baranji, koje im je omogućila Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

Kliknite na pozivnicu da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na pozivnicu da biste je vidjeli u većem formatu

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – udruga Beli Manastir i udruga "Mađarska katolička žena" pozivaju na tradicionalnu manifestaciju prigodom Dana svetog Martina, u subotu, 11. XI. 2017. godine, u sjedištu Zajednice u Belom Manastiru, Ulica Svetog Martina 31a, s početkom u 16:45 sati.

Rad u krugu...Rad u krugu...U srijedu, 8. XI. 2017. godine, s početkom u 13 sati, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi, a u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", održana je edukacija za razrednike (ukupno njih osmero), koji će sa svojim učenicima od 5. do 8. razreda raditi radionicu o toleranciji. Na edukaciji su još bile školska pedagoginja Andrea Poljarević i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Andrea Poljarević, Ivica Prgomet, Vesna Nedić, Sofija PetrovićAndrea Poljarević, Ivica Prgomet, Vesna Nedić, Sofija PetrovićU srijedu, 8. XI. 2017. godine, s početkom u 12 sati, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi održan je drugi sastanak projektnog tima za projekt "Nasilje baš nije fer". Na njemu su bili: predstavnica Mirovne grupe Oaza (Vesna Nedić), predstavnici partnera na projektu Osnovne škole Kneževi Vinogradi (ravnatelj Ivica Prgomet i pedagoginja Andrea Poljarević) te "Oazina" vanjska suradnica, trenerica – mentorica na projektu Sofija Petrović.

Etnološki centar, 10. XI. 2017.Etnološki centar, 10. XI. 2017.

Jelena Opačić-MatijevićJelena Opačić-Matijević"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević reciklira robu iz "Oazine" burze odjeće i obuće koju nitko neće.

Predavačica Dubravka ObadPredavačica Dubravka ObadU utorak, 7. XI. 2017. godine, s početkom u 12 sati, u prostorijama Ekonomskog instituta u Zagrebu održan je seminar "Izrada financijskih planova u neprofitnim organizacijama". Seminar su organizirali zagrebačka tvrtka Konto Obad d.o.o. i CEPOR - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća, a držala ga je Dubravka Obad.

Ponedjeljak, 06. 11. 2017.

Kako se koristiti pametnim mobitelima?

Evo to je baš tu!Evo to je baš tu!U sklopu "Oazine" osnovne informatičke obuke namijenjene osobama preko 60 godina, koja je započela 19. X. 2017. godine, predavač Neno Radić zainteresirane korisnike i korisnice upućuje ne samo u to kako koristiti kompjutere, nego i u tajne pametnih mobitela. Takva obuka, prema dogovoru, može biti grupna ili individualna.

Vesna Nedić, Stela Fabijan i Sofija PetrovićVesna Nedić, Stela Fabijan i Sofija PetrovićU ponedjeljak, 6. XI. 2017. godine, u "Oazinom" uredu održan je prvi sastanak projektnog tima za projekt "Nasilje baš nije fer". Na sastanku su bile predstavnice prijavitelja Mirovne grupe Oaza: Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević (iza fotoaparata) i Stela Fabijan te vanjska suradnica, trenerica – mentorica na projektu Sofija Petrović. Na sastanku je bilo govora o aktivnostima projekta koje će se provoditi, koje su u pripremi te o pripremljenim dokumentima za provedbu tog projekta.

Topli obrok na kućnom praguTopli obrok na kućnom praguU mjesecu listopadu 2017. godine nastavljena je dostava besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama iz Belog Manastira i prigradskih naselja. Tu socijalnu uslugu "Oaza" provodi već niz godina, a uglavnom se financira sredstvima Ministarstva za demografija, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U proteklom mjesecu njome su bila obuhvaćena 32 korisnika, koji su uglavnom starije, bolesne ili radno nesposobne osobe, primatelji socijalne skrbi ili minimalne mirovine.

Takav vid pomoći puno znači za njihovu egzistenciju i skromni kućni budžet. U provedbu su uključene i stručne osobe Centra za socijalnu skrb Beli Manastir čiji savjeti i preporuke "Oazi" puno znače. Raznovrsni i ukusni obroci pripremaju se i distribuiraju iz bistroa "Kod Kaje" svakim radnim danom i koliko je "Oazi" poznato zadovoljavaju ukuse korisnika. Prošlog mjeseca dostavljena su 704 obroka na zadovoljstvo svih.

Dostavu besplatnih toplih obroka financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz "Oazin" trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira".

Nedjelja, 05. 11. 2017.

Rad "Oazine" praonice (X/2017)

Oprana roba na sušenjuOprana roba na sušenjuU toku desetog mjeseca 2017. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru roba se šest puta prala na raznim programima od iskuhavanja do kratkog programa. "Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Roba se prala većinom socijalno ugroženim osobama te jednom za potrebe Društvenog centra (ručnici i kuhinjske krpe). Za potrebe Burze prale su se majice s "Oazinim" logom koje su dugo stajale u skladištu.

Jedna od većih donacijaJedna od većih donacija"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku desetog mjesecu 2017. godine "Oazinoj" burzi roba je donirana 31 put, a izdavana 57 puta.

Donatori su donosili ili slali raznu robu, a najviše je bilo odjeće za bebe. Donirana su i jedna dječja kolica te jedna autosjedalica, koje su brzo podijeljene socijalno ugroženim obiteljima. U toku mjeseca stigla je i veća donacija dječjih cipelica, koje je doniralo Vijeće romske nacionalne manjine (VRNSM) Osječko-baranjske županije (OBŽ).

Subota, 04. 11. 2017.

Osječko "Grabljanje lišća"

Plesni performans Plesnog studija ShinePlesni performans Plesnog studija Shine(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

U subotu, 4. XI. 2017. godine, u osječkom Perivoju kralja Tomislava, održana je izložba "Grabljanje lišća" u sklopu projekta Udruge "Slama" "Četiri godišnja doba". U izložbi su učestvovali i učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Osnovne škole Antuna Mihanovića Osijek i Osnovne škole "Mladost" Osijek te vrtićarci iz Eko-vrtića "Mak" i Dječjeg vrtića "Sjenčica" (izvor: osijek031). Na izložbi je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Projekt 'Nasilje baš nije fer'Projekt 'Nasilje baš nije fer'U petak, 3. XI. 2017. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra formiran je i educiran stručni tim projekta "Nasilje baš nije fer". Tim čine "Oazini" aktivisti Vesna Nedić, Stela Fabijan, Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević i Neno Radić te učiteljica Dragana Nikolić. Edukaciju je provela "Oazina" vanjska suradnica – trenerica Sofija Petrović.

Teme edukacije bile su: kako se radi s djecom u osnovnoj školi (usporedba rada u nižim i višim razredima), na što trebaju učitelji obratiti pažnju u radu s djecom, kako reagirati u delikatnim situacijama, kako se pripremaju radionice za djecu, od kojih se dijelova sastoji radionica, koliko traje…

Beli Manastir, 7. XI. 2917, 19 satiBeli Manastir, 7. XI. 2917, 19 sati

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok