MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 09. 11. 2017.

Studijsko putovanje aktivistica iz Stanišića

Udruženje žena 'Udahni život' iz StanišićaUdruženje žena 'Udahni život' iz Stanišića(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Članice Udruženja žena "Udahni život" iz Stanišića kod Sombora: Ljiljana Gusić, Svetlana Bulović, Dragana Kovačević i Dragica Vasiljević bile su tokom drugog tjedna u mjesecu studenom 2017. godine na četverodnevnom studijskom putovanju u Baranji, koje im je omogućila Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

Cilj im je bio steći nova iskustva, ideje i poznanstva, dogovoriti moguće suradnje te vidjeti primjere dobre prakse, s naglaskom na ekonomske, socijalne i ekološke programe. S obzirom na sve navedeno, odabrale su ili bolje reći prepoznale Mirovnu grupu Oaza i P.G.D.I kao odgovarajuće udruge za eventualnu suradnju. U "Oazi" su 7. XI. 2017. godine prisustvovale likovno-kreativnoj radionici za žene utorkom, gdje su dobile uvid u rad i tehnike koje se koriste za izradu suvenira te kakav je njihov plasman, koji je jednako težak kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji. Ali zato nije bio težak put do ženskog druženja, koje je proteklo (pre)brzo i u dobrom raspoloženju.

Sljedećeg dana, u srijedu, članice Udruženja žena "Udahni život" dosta su vremena provele u razgovoru s "Oazinom" direktoricom Vesnom Nedić, od koje su dobile više korisnih informacija o "Oazi", o njezinom radu, o programima koji se provode, o zahtjevnosti takvog posla i problemima s kojima se "Oaza" susreće. Aktivistice iz Stanišića veliki su interes pokazale i za besplatnu pravnu pomoć, koja se – u suradnji s osječkim Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava – pruža u "Oazi", pa su stoga obavile i razgovor s pravnicom Unom Josipović. Ne manji interes pokazale su za "Oazinu" burzu odjeće i obuće, "Oazinu" praonicu i druge socijalne usluge koje "Oaza" pruža svojim korisnicima, a koje bi bile potrebne i korisne i stanovnicima Stanišića i okoline.

Gošće iz Stanišića, pored posjeta spomenutim udrugama, obišle su još i OPG Bošnjak u Branjinom Vrhu i Udruženje "Baranja" u Lugu te se upoznale s baranjskim prirodnim ljepotama, a svoj su boravak završile u četvrtak, 9. XI., zajedničkim ručkom s domaćinima u "Restoranu vinariji Josić" u Zmajevcu. Osim mnoštva pozitivnih utisaka iz Baranje, kući na sjever Bačke ponijele su i planove za dalju suradnju.

(Članak u "Somborskim novinama": ovdje)

Pročitano 739 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok