MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 13. 11. 2017.

Promocija knjige "Baranjski dvostoljetni Thalijin hram"

Mia Tomšić, Dunja Vlahek, Daniela Taslidžić HermanMia Tomšić, Dunja Vlahek, Daniela Taslidžić HermanMia Tomšić, Dunja Vlahek, Daniela Taslidžić Herman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U okviru ovogodišnje proslave Dana Grada Belog Manastira, u ponedjeljak, 13. XI. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u konferencijskoj dvorani Etnološkog centra baranjske baštine, promovirana je knjiga "Baranjski dvostoljetni Thalijin hram I.: (kazališni identiteti)" autorskog dvojca Daniele Taslidžić Herman i Davorina Taslidžića, koju su na 150 stranica izdali Zavod za baranjsku povjesnicu i Gradsko kazalište Beli Manastir.

Knjiga istražuje kazališni amaterizam u Baranji (od 1897. godine) i u Belom Manastiru (od 1927) i završava s 1995. godinom. U budućem drugom dijelu obradit će se baranjski kazališni amaterizam od 1995. do današnjih dana. O knjizi su govorili Ivan Sajević, voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez (BiH), recenzenti doc. dr. sc. Ivan Trojan i doc. dr. sc. Zlatko Đukić s Filozofskog fakulteta Osijek te autori. Sve prisutne u prigodnom govoru pozdravio je i zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Goran Hes. Promociju je vodila Dunja Vlahek, a odlomke iz knjige čitala Mia Tomšić, glumice Gradskog kazališta.

Publika na promociji nove knjigePublika na promociji nove knjigePublika na promociji nove knjigeKazališni amaterizam u Belom Manastiru pokrenulo je Diletantsko pozorište, koje je rad započelo u nekad čuvenoj belomanastirskoj kafani "Vardar", u kojoj su se tada održavale kinoprojekcije nijemog i zvučnog filma. Prva predstava "Šaran" prikazana je 21. III. 1928. godine. Poslije Drugog svjetskog rata kazališni amaterizam njeguje se u okviru KUD-a "Jovan Lazić", a 1960-ih godina seli se u prigradsko naselje Šećeranu. Između 1947. i 1950. odigrane su predstave "Pop Ćira i pop Spira" Stevana Sremca i "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića. Kasnije su igrane predstave "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića (1952) i "Čarlijeva tetka" Thomasa Brandona (1956). Nekoliko godina potom belomanastirski amateri postigli su veliki uspjeh predstavom "Hasanaginica" u režiji Stjepana Dobrića, koju su npr. izveli u belomanastirskom domu kulture i u "nedelju", 12. XI. 1961. godine, proslavljajući time 15-godišnjicu osnutka i rada KUD-a "Jovan Lazić" Beli Manastir. Na plakatu iz tog vremena ostale su zabilježene "ulazne cene od 50 do 150 dinara".

Desetak godina kasnije osniva se u Belom Manastiru Centar za kulturnu djelatnost mladih Baranje, a u okviru njega pokreće se "Teatar 54300". Predstavu "Rekvijem u kamenoj ulici" (premijerno izvedenu 29. XI. 1971) napisao je i režirao Davorin Taslidžić. Godine 1972. odigrana je "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", kad u Beli Manastir dolazi vinkovački kazališni režiser Himzo Nuhanović... I tako su se iz desetljeća u desetljeće mijenjali organizacioni oblici, a amaterizam je opstajao.

(Vidjeti također: slavonski.hr i glas-slavonije.hr)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok