MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 07. 09. 2014.

Kiša ipak nije omela biljske Etnosusrete

Dječja skupina Folklornog ansambla BiljeDječja skupina Folklornog ansambla BiljeU subotu i nedjelju, 6. i 7. IX. 2014. godine, u Bilju su održani 15. Međunarodni etnosusreti. Zbog izgradnje kružnog toka u centru sela manifestacija je održana na pomoćnom nogometnom igralištu. U sklopu Etnosusreta održan je i sajam "Zelena Panonija", koji je dio projekta "Pannonia Organica" (komponenta IPA II u programu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija). Nositelji projekta su Općina Bilje i Zelena mreža Vojvodine.

Objedinjavanjem tih dviju manifestacije teži se zajedničkom cilju – atraktivnoj i efikasnoj promociji tradicijskih zanata, ruralnog turizma, ekološke proizvodnje i afirmiranju kulturne baštine Osječko-baranjske županije iz Hrvatske i Zapadnobačkog okruga iz Srbije.

Jutarnji pljusak pokolebao je neke izlagače, no kako se bližio službeni početak manifestacije, kišni oblaci preselili su se dalje. Na izložbenim štandovima mogle su se pronaći razne rukotvorine, autohtoni proizvodi te domaća hrana i pića, koje je izložilo preko 70 izlagača s područja Slavonije i Baranje, ali i iz Vojvodine. I "Oazina" izložbena ekipa, u sastavu Ana i Jelena, stigla je toga jutra u Bilje, ali se ubrzo vratila kući uvjerena da toga dana kiša neće prestati. Tmurno vrijeme pokolebalo je "Oazinu" ekipu i sutradan, pogotovo kad se čulo da se izlagačima preporučuje da se na biljskom nogometnom igralištu pojave u – čizmama.

Grahijada
Ove godine na Etnosusretima održana je i prva biljska grahijada, na kojoj je učestvovalo četrdesetak ekipa. Najbolji grah skuhao je Slavko Vileta iz Kopačeva, dok je druga bila ekipa koju su činili Vladimir Tac iz Darde i Veljko Frank iz Belog Manastira. Općina Bilje počastila je sve sudionika grahom, koji je skuhan u povećem kazanu.

U večernjem dijelu programa Etnosusrete je službeno otvorio dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, a kulturni programa počeo je nastupom dječje skupine Folklornog ansambla (FA) Bilje. Prvi dan završen je koncertom Tamburaškog sastava "Hrvatski sokoli" i "After partyjem" uz DJ-a.

Drugog dan odigrana je nogometna utakmica Stari vs. Mladi, na kojoj su nekadašnji igrači HNK-a Bilje odmjerili svoje znanje i vještinu s mladih igrača te tom prilikom pokazali da još uvijek nisu za otpis. Unatoč početnom vodstvu, krajnji rezultat utakmice ipak je bio 2 : 3 u korist Mladih.

Kulturni program
Nedjeljni kulturni program nastavljen je nastupom kulturno-umjetničkih društava: HMKD Narodno ruvo (Osijek), koje njeguje makedonske plesove i običaje, plesna skupina "Gospođice" (DMZH, Batina), koja izvodi mađarske plesove, KUD "Podravka" (Starogradački Marof), "Šokačka grana – Osijek", domaći KUD-ovi iz Bilja, Luga i Vardarca te KUD "Ivan Kapistan Adamović" (Čepin), koji je koreografijom "Bunjevački plesovi" na publiku ostavio najveći dojam. Nakon folklornog nastupa, umjesto najavljenog "Prljavog kazališta", nastupio je "Canasta band", koji je raznovrsnim repertoarom dobro zabavio publiku.

Ocjenjivanje meda
Za vrijeme Etnosusreta održano je i 6. međunarodno i 8. regionalno ocjenjivanje meda (104 uzorka iz RH i 22 iz inozemstva; dodijeljeno je 29 zlatnih, 30 srebrnih i 41 brončana medalja). Ocjenjivanje meda organiziralo je Udruženje pčelara Slavonije i Baranje "Radilica" Osijek, dok je udruga "Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog u Bilju" bila je organizator drugog streličarskog turnira u Biljskom dvorcu, na kome su nastupile ekipe iz Šikloša i Orahovice.

(Izvor: Web-zajednica Bilje; foto: Ivica Getto)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok