MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 07. 09. 2009.

Izlet u Vrbnik i svečana večera

Izlet u Vrbnik
Svečana večera u jednoj konobi u Vrbniku

Boravak "Oazine" ekspedicije u Vili "Baranja" u Dramlju od 1. do 10. IX. 2009. godine dio je projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji finacira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i koji "Oaza" provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom. Kao dio tog boravka planirana je i svečana večera, a kao dan kad će se ona organizirati izabran je ponedjeljak, 7. IX. 2009, jer je za taj dan meteorološka prognoza govorila da će biti sunčan i bez bure. Lijepo vrijeme i mirno more bilo je bitno zato što se voditeljica projekta uspjela dogovoriti s lokalnim poduzetnicima da svečana večera, uz povoljnu cijenu, bude u Vrbniku na otoku Krku.

U 14 sati toga dana žene iz "Oazine" ekspedicije ukrcale su se u Dramlju na brod "Elizabeta" i zajedno s ostalim putnicima otplovile na otok Krk, koji je, po najnovijim izračunima, drugi po veličini jadranski otok jer ga za jedan kvadratni metar "šije" otok Cres. Naselje Vrbnik ima povijest dugu 1.500 godina, a kad nema turista ima samo 500 stanovnika. Smješten je na panoramski istaknutom mjestu, na litici visokoj 48 metara, pa se doima vrlo upečatljivo kad se brod približava obali. Nakon iskrcavanja mali je turistički vlakić putnice odvezao do grada na brdu, a potom su one pješke krenule u obilazak starina.

Izlet u Vrbnik
Na molu u Dramlju prije polaska na izlet u Vrbnik

Prvo su obišle grobnicu porodice Vitezić, iznad koje je ploča pisana glagoljičkim pismom. O gradu su saznale da ima i gusarsku prošlost, što je uvjetovano njegovim geografskim položajem. Na tom području, kako su saznale od vodiča Roberta, puše bura, koja kreće iz Senja, "krsti se" na Bakru i završava u Trstu. Ulice grada popločane su oblucima i kamenim pločama, a Grškovićev prolaz najuža je ulica na svijetu, široka svega 37 cm, kroz koju su se gošće iz ravne Baranje jedva provukle i koje su se morale dobrano sagnuti da prođu kroz kamenita "mala vrata" koja predstavljaju prolaz u jednoj od uličica. Baranjke su obišle i dvije velike crkve, od kojih je crkva Majke Božje od zdravlja izgrađena nakon epidemije kolere, a župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije poznata je po tome što u njoj jednom godišnje za svoje sumještane misu služi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je kao dijete živio u Vrbniku, u kome je završio i osnovnu školu.

Izlet u Vrbnik
Na brodu prema Vrbniku
Izlet u Vrbnik
Vlakićem prema gradu na litici visokoj 48 m
Izlet u Vrbnik
Šetnja Vrbnikom
Izlet u Vrbnik
Pažljivo slušanje vodiča Roberta

Svečana večera u jednoj konobi prošla je u ugodnom i veselom raspoloženju. Baranjkama se veoma dopao pršut i ovčiji, slani sir. Uz druženje s vodičem i pričama o aktivnostima koje su prošle, Baranjke su se nakon večere vlakićem vratile na obalu, gdje ih je čekala usidrena "Elizabeta". U zanimljivom malom kamenom gradiću na litici dva su sata brzo prošla pa su, nakon zajedničkog fotografiranja s vodičem Robertom, otplovile natrag u Vilu "Baranju", u koje su stigle oko 19 sati.

Izlet u Vrbnik
Grškovićev prolaz - najuža ulica na svijetu
Izlet u Vrbnik
Pršut i ovčiji, slani sir
Izlet u Vrbnik
Povratak u Dramalj
Izlet u Vrbnik
Vruća atmosfera na brodu

Pročitano 2152 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok