MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 02. 06. 2009.

Okrugli stolovi o poduzetništvu

Okrugli stol o poduzetništvu
Poduzetnica Marica Tomšić (desno)

U sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, održavaju se i okrugli stolovi na kojima poznate baranjske poduzetnice govore o tome kako su počele svoj posao, jesu li zadovoljne, imaju li problema zato što su žene, isplati li se to što rade…

Prvi okrugli stol (s poduzetnicom Nadom Gledić) održan je 31. III. 2009. godine, drugi 21. IV. (s poduzetnicom Danijelom Bošnjak), treći 25. V. (s poduzetnicom Dušankom Rakić), a četvrti 26. V. 2009. (s poduzetnicom Marijom Petrov). Sedam dana kasnije, 1. i 2. VI. 2009. godine održana su još dva okrugla stola, s poduzetnicama Marom Tomšić ("Foto Mara") i Nadeždom Damjanović ("Anex").

Foto Mara
Marica Tomšić je okupljenim ženama predstavila fotografski obrt koji vodi sa svojim mužem Zdenkom. Upoznala ih je s problemima s kojima su se susretali kad su obrt pokretali i s kojima se sreću danas. Prednosti privatnog obrta su u tome što ljudi obično kreću u posao koji vole, ali ne računaju da će uz posao dobiti i puno obaveza koje ne vole i koje nisu planirali. Malom obrtu nije lako stalno biti ukorak s novim tehnologijama i na vrijeme modernizirati posao. A ako se i to riješi, onda posao treba tako organizirati da imaš slobodnog vremena i za djecu. Obrtnik – da bi preživio – mora raditi više od normalnog radnog vremena pa treba odvagnuti je li bolje zaposlili nekog radnika ili plaćati nekoga da ti čuva djecu. No vlastiti obrt ima i svojih prednosti. Jedna od njih je i da si svoj – gazda.

Okrugli stol o poduzetništvu
Poduzetnica Nada Damjanović - druga zdesna

Anex
Nadežda (Nada) Damjanović ispričala je prisutnim ženama (a bilo ih je 14) da su ona i njen muž Zdravko otvorili firmu iz prijeke potrebe jer oboje nisu radili, a imaju tri kćerke. Međutim, to iskustvo nikome ne bi poželjela jer je posao velik i težak, rizici su preveliki, a zarada nije adekvatna. Osim toga teško je pronaći radnike i to zato što njihova firma sem minimalca ne može platiti više, a za taj novac nitko ne želi raditi. Posebno ne oni koji od Zavoda za zapošljavanje primaju naknadu koja nije mnogo manja od minimalca, a ako uz naknadu još nešto odrade i na crno, imaju istu ili veću zaradu uz manje rada.

Radnog vremena u privatnoj firmi nema pa porodica trpi jer nije na prvom mjestu. No, drugačije se, po njenom mišljenju, u privatnom sektoru ne može. Na kraju je rekla da smo mi daleko od Zapada i da je bolje da se svatko drži državnog posla ako može te da bi i ona sama radije imala takav posao. Obrt ili firmu ne preporučuje nikome, ali ako netko to želi – neka proba.

Pročitano 628 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok