MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 21. 09. 2013.

Opširnije o okruglom stolu u Novom Sadu

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu Otvorena medijska grupacija iz Zagreba pozvala je Mirovnu grupu Oaza da njeni predstavnici budu dio velike skupine od 60-ak osoba iz Osijeka i okoline i 20-ak iz Zagreba, koja je u petak i subotu (20-21. IX. 2013) putovala u Novi Sad povodom uspješnog i svečanog završetka projekta "Minority 3D – Diversity, Dialogue, Development". Projekt je završen okruglim stolom na temu nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Srbiji (o čemu smo već pisali ovdje), a "Oazu" su predstavljali direktorica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić i web-dizajner Neno Radić. Članci o tom događanju objavljeni su i na nekim internetskim portalima i stranicama: Osijek031, SiB, Fama, Danas.rs, Minority3D, Krstarica

Putovanje u Novi Sad

Cilj putovanja bio je okupiti učenike i profesore – sudionike projekta, predstavnike nacionalnih manjina, predstavnike lokalnih vlasti te novinare na dvodnevnom druženju, u sklopu kojega je organizirano i putovanje brodom od Novog Sada do Iloka te predstavljanje dokumentarnih filmova napravljenih u sklopu spomenutog projekta. Kao dio tog projekta održan je i okrugli stol, na kome su učestvovali predstavnici nacionalnih manjina i lokalnih vlasti: zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin te dr. Nikola Ćirović, predstavnik Gradskog veća Novog Sada.

Na Salašu 137 predah uz muziku i igru prije okruglog stola Na Salašu 137 predah uz muziku i igru prije okruglog stola Na put iz Osijeka u Novi Sad krenulo se u petak u 14 sati, a na Salaš 137 učesnici su stigli oko 18:30 sati. Uz piće dobrodošlice i izvrsne nastupe tamburaškog orkestra i kulturno-umjetničkog društva, svi gosti su se udobno smjestili, a govornici pripremili za razgovor o temama okruglog stola, koji je – ugodno i profesionalno – vodila Daniela Maršalek sa Slavonske televizije. Prvo su se predstavili svi govornici:

Učesnici okruglog stola

Dragan Vulin, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Osijek

dr. Nikola Ćirović, predstavnik Gradskog veća Novog Sada, Novi Sad

Jasminka Petter, predstavnica njemačke nacionalne manjine Grada Zagreba

Danijel Magdika, predsjednik Mađarskog kulturnog društva Népkör, Osijek

Ilija Burić, Crnogorsko kulturno društvo "Montenegro-Montenegrina" Osječko-baranjske županije, Osijek

Zvonko Horvat, Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz, Osijek

Krste Atanasovski, Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci", Osijek

Vesna Nedić, Mirovna grupa Oaza, Beli Manastir

Teme okruglog stola bile su:

  • Problemi s kojima se suočavaju nacionalne manjine u Hrvatskoj i Srbiji
  • Primjeri dobre suradnje lokalnih vlasti i vijeća / udruga nacionalnih manjina s obje strane
  • Uloga civilnog društva u promicanju prava nacionalnih manjina
  • Izazovi i položaj nacionalnih manjina nakon ulaska u EU
  • Problem suvremenog društva u kojem mladi gube poveznicu sa svojim nacionalnim korijenima

Svi govornici na okruglom stoluSvi govornici na okruglom stoluIznesena mišljenja

Kao najveći, izdvojeni su problemi zaposlenja pripadnika nacionalnih manjina te gubljenje tradicije i tradicijskih običaja u svakoj nacionalnoj manjini. Evo izvoda iz nekih izlaganja:

Jasminka Petter (predstavnica njemačke nacionalne manjine Grada Zagreba) kazala je da je čuvanje tradicije nešto na čemu se stalno treba raditi i uz pomoć države to treba i pokazivati. Međutim, visoko izdvajanje sredstava namijenjenih za nacionalne manjine uzrokovalo je osnivanje previše udruga koje se bave pitanjima nacionale manjine. Te udruge trebaju se više orijentirati na manjinske programe, a ne samo na ples i folklor. Mladi se ne deklariraju kao pripadnici nacionalne manjine u strahu da će kao pripadnici nacionalne manjine imaju slabe startne pozicije za dobivanje zaposlenja.

Zvonko Horvat (Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz, Osijek) rekao je:

- Problemi se rješavaju kroz ravnopravnost. Veliki je problem kako se manjine tretiraju. Na primjer, prilikom glasanja. Kada pripadnik nacionalne manjine izlazi na glasačko mjesto, tamo čuje: "Vi ste manjina" te taj pripadnik pomisli da on u biti svoj glas treba dati kandidatu nacionalne manjine i da svoj glas ne može dati nekom drugom kao ostali. Ravnopravnost je samo na papiru, nikako ne i u praksi.

Danijel Magdika (Mađarsko kulturno društvo Népkör, Osijek), uz osvrtanje na uspješno završene 15. Dane Mađara u Osijeku, ipak je potencirao opadanje broja Mađara kao pripadnika nacionalne manjine. Problem je kako navesti i motivirati mlade Mađare da se uključe u mađarska društva i njeguju svoju kulturu. Trenutna brojka deklariranih Mađara u Osijeku jest 800 i to je jako mali broj u odnosu na prijašnje godine. Problem proizlazi iz same obitelji. Roditelji misle da će djeci biti bolje ukoliko se deklariraju kao članovi većinskog naroda.

Međutim, Dragan Vulin, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, izrazio je zadovoljstvo situacijom s manjinama na području Osječko-baranjske županije i kao primjer naveo Općinu Erdut sa sjedištem u Dalju, u kojoj je većinsko srpsko stanovništvo, dok su Hrvati i Mađari u manjini, a imaju jako dobru međusobnu suradnju. Napomenuo je da Županija podržava i nastavit će podržavati nacionalne manjine jer su one njeno kulturno bogatstvo.

Predstavnik Gradskog veća Novog Sada dr. Nikola Ćirović, iz svoga 40-godišnjeg iskustva u radu s manjinama, kao probleme naveo je financiranja te smanjenje broja pripadnika. Manjinske probleme Srbija pokušava riješiti osnivanjem odnosno uvođenjem nacionalnih savjeta na koje država nema utjecaja i čiji se članovi ne biraju politički, nego ih biraju same manjine.

Direktorica "Oaze" Vesna Nedić napomenula je da Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira ne predstavlja ni jednu nacionalnu manjinu, nego djeluje na dobrobit svih stanovnika Baranje, u kojoj se između popisa 2001. i 2011. godine smanjio broj pripadnika nacionalnih manjina (osim Roma). Do toga je došlo zbog iseljavanja (npr. u Istru, matičnu državu ili strane zemlje), ali i zbog odricanja od svog identiteta.

Učenici putuju brodom od Novog Sada do IlokaUčenici putuju brodom od Novog Sada do IlokaNa lošiji položaj nacionalnih manjina utječe i razjedinjenost u manjinama i među manjinskim organizacijama. "Oaza" je, na primjer, provodila jedan projekt financiran sredstvima UNHCR-a. Partneri na projektu trebali su biti predstavnici tri najzastupljenija naroda u Baranji (Hrvati, Srbi i Mađari), od kojih je prvi većinski, a druga dva su manjinska. Kod pripremnih aktivnosti bilo je problema jer npr. zastupnici jedne struje istog naroda nisu htjeli učestvovati u projektu ako učestvuju zastupnici druge struje.

Zaključci

Svi problemi izneseni na okruglom stolu problemi su koji su stalno prisutni među nacionalnim manjinama. Neke stvari tokom godina su poboljšane, neke nažalost još uvijek nisu. Samo uz iskreno djelovanje i rad svih institucija, bilo civilnih ili političkih, moguć je kvalitetan suživot pripadnika nacionalnih manjina i većinskog naroda na korist svih.

Dunav je stvarno voda velikaDunav je stvarno voda velikaUz takvu misao, nakon završetka okruglog stola, započela je večera u kojoj su se iskazali domaćini te je, uz bogatu trpezu i neizostavnu tamburicu, druženje nastavljeno u iznimno ugodnoj i toploj atmosferi.

Ipak, najveće zvijezde ovog događaja bili su učenici koji su u suradnji sa svojim profesorima snimili dokumentarne filmove kojima su nastojali prikazati kako oni vide pripadnike nacionalnih manjina. To su napravili iznimno kvalitetno, s jakom pozadinskom porukom, kojom kažu da su oni totalno neopterećeni i da jedni druge uvažavaju i podržavaju. U sklopu projekta "Minority – 3D" snimljeno je pet dokumentarnih filmova, koji se mogu pogledati na ovim adresama:

Amra – vladarica znanja

Dobri duh Đakova

Dvije prijateljice

Vedetov san

Sofijin svijet

(Foto: Daniel Antunović, portal Osijek031)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok