MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 08. 04. 2022.

Svjetski dan Roma: Studijsko putovanje u Pečuh

Dragana Brnjevarac i Ana JeličićDragana Brnjevarac i Ana Jeličić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 8. 4. 2022. godine, obilježavao se Svjetski dan Roma, povodom kojega je "Nansen dijalog centar" iz Osijeka, u sklopu svog prekograničnog projekta TEACH, organizirao jednodnevno studijsko putovanje u Pečuh. Cilj putovanja bio je obići udruge i institucije koje su se posvetile radu s Romima i marginaliziranim skupinama.

Tako je grupa od 38 sudionika, predstavnika različitih udruga, kojima su se pridružili i profesori i učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, posjetila pečujsku udrugu "Élmény Tár" koja okuplja i pomaže romskoj djeci u učenju, kao i u kvalitetnom organiziranju slobodnog vremena. Među učesnicima putovanja bile su i "Oazine" zaposlenice Ana Jeličić i Dragana Brnjevarac.

Profesorica Erika Csovcsics, bivša ravnateljica Gimnazije Gandhi, prezentirala je kronologiju i važnost osnivanja jedne takve udruge, u kojoj prvenstveno romski učenici dobivaju potrebna znanja za dalje školovanje, odnosno studiranje, o čemu su više informacija dali asistenti i romski studenti sa Sveučilišta Pečuh. Puno se govorilo i o važnosti edukacije romske populacije, te drugih manjina, radi što bolje integracije u sve sfere društva, kao i o važnosti međusobnog upoznavanja i povezivanja mladih preko raznih edukativnih programa.

Boravak u Pečuhu bio je jedno zaista zanimljivo i poučno putovanje, na kojem su svi sudionici mogli dobiti nova saznanja o svojim susjedima, njihovoj kulturi i običajima, kao i o njihovoj gastronomiji, koja je bila predstavljena ručkom i originalnim romskim jelima iz romskog restorana "Kóstolda".

Nakon završetka službenog dijela i kratkog obilaska grada, umorni i puni utisaka, učesnici studijskog putovanja krenuli su put granice, svojim domovima.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok