MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

3.a odjel učiteljice Ivane Hannich3.a odjel učiteljice Ivane Hannich(Fotoalbumi: 3.a, 3.c, posebni odjeli viših razreda, posebni odjeli nižih razreda)

Nakon odrađene prve i druge radionice (vidjeti ovdje i ovdje), učenici OŠ "Dr. Franjo Tuđman" iz Belog Manastira, sa svojim učiteljicama, u travnju 2016. godine održali su treću radionicu u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora" pod nazivom "Važno je slušati".

'Oazini' plesači pred Gradskim vrtom u Osijeku'Oazini' plesači pred Gradskim vrtom u Osijeku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Na poziv Plesnog studija Shine iz Osijeka, a zahvaljujući trenerici Aleksandri Bolmanović koja vodi "Oazine" plesne radionice petkom, desetero "Oazinih" mladih plesača učestvovala je 29. IV. 2016. godine na obilježavanju Svjetskog dana plesa u Osijeku, koji je obilježen u okviru manifestacije #OSjetiGimnastiku (Grand prix Osijek Žito Challenge Cup 2016).

Petak, 29. 04. 2016.

Trening o izvještavanju

Pozdravna riječ Ljiljane Božić-Krstanović (Centar za mir)Pozdravna riječ Ljiljane Božić-Krstanović (Centar za mir)Od srijede, 27. IV., s početkom u 14 sati, pa do 29. IV. 2016. godine, u osječkom Hotelu Waldinger, a u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, održan je follow up trening "Izvještavanje – od prikupljanja podataka do interpretacije i prezentacije izvještaja". Na treningu su ispred "Oaze" bili Vesna Nedić i Neno Radić.

Animiranje štićenika 'Baranjskog sunca'Animiranje štićenika 'Baranjskog sunca'U četvrtak, 28. IV. 2016. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", održano je druženje "Oazinih" aktivistica i volontera sa štićenicima Doma. U akciji je, pod vodstvom aktivistica Jelene i Stele, učestvovalo pet volontera različite životne dobi: Berta, Dora, Gordana, Margita (Greta) i Saša.

Četvrtak, 28. 04. 2016.

Tečaj njemačkog jezika

Tečaj vodi Tijana NedićTečaj vodi Tijana NedićOd 16. III. 2016. godine u "Oazi" se opet održava tečaj njemačkog jezika i to svakog radnog dana u popodnevnim terminima. Ponedjeljkom, srijedom i petkom njemački uče dvije grupe početnika (18), kojima je taj tečaj prilika da osvježe svoje znanje iz školskih dana ili da nauče minimalnu osnovnu komunikaciju. Utorkom i četvrtkom 11 polaznika nastavlja proširivati svoje znanje koje su stekli na prethodnom stupnju.

Bilje, Ulica Tina UjevićaBilje, Ulica Tina Ujevića

'Nabacivanje ideja' za Dom kulture u Branjinom Vrhu'Nabacivanje ideja' za Dom kulture u Branjinom VrhuU srijedu, 27. IV. 2016. godine, s početkom u 8 sati, u belomanastirskoj Maloj vijećnici okupili su se predstavnici udruga, organizacija i OPG-ova. Među njima su bili "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, Držislav Šušak (predsjednik Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji "Baranjski leptirići"), Željko Dalić (predsjednik borilačkog kluba "Aiki dojo takeda" iz Branjinog Vrha), Slobodan Stanković (vlasnik OPG-a iz Belog Manastira) i Ljiljana Tokić (ravnateljica belomanastirskog Dječjeg vrtića "Cvrčak").

Ponedjeljak, 25. 04. 2016.

Anketiranje za "Bolje sutra"

Enis Ibrahimović anketira starije stanovnike Općine PopovacEnis Ibrahimović anketira starije stanovnike Općine PopovacSredinom mjeseca travnja 2016. godine počelo je anketiranje osoba iznad 60 godina na području Općine Popovac (u naseljima Branjini, Kneževu i Popovcu). Cilj anketiranja je istražiti potrebe za aktivnostima koje će olakšati i unaprijediti kvalitetu življenja osoba iznad 60 godina. Nakon anketiranja statistički će se obraditi anketni listovi i napraviti program terenskog rada i obilazaka starijih osoba s područja te općine.

Svakog utorka i četvrtka od 9 do 10 satiSvakog utorka i četvrtka od 9 do 10 satiOd 1. IV. 2016. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, "Oaza" održava besplatnu gimnastiku za osobe iznad 60 godina pod vodstvom "Oazine" zaposlenice fizioterapeutkinje Antonije Papak. Gimnastika se održava u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje", a čine je vježbe za kralježnicu. Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Edukatorica Jelena Kamenko (desno)Edukatorica Jelena Kamenko (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 23. IV. 2016. godine, od 9 do 13 sati, u sjedištu Mjesnog odbora u Kneževu, održana je edukacija "Biti volonter". Na edukaciji je bilo 19 osoba (18 žena i jedan muškaraca) iz Branjine, Kneževa i Popovca (Kristina Bartolić, Marija Beti, Aranka Hranić, Danijela Hranić – tajnica udruge "Svjetlo nade", Enis Ibrahimović – predsjednik udruge "Svjetlo nade", Šaćira Isić, Zvezdana Marković, Ljuba Mohenski, Lucija Piskač, Suzana Stjepanović, Vera Živanović) te iz Belog Manastira (Mirjana Ćosić, Donka Dvornić, Tihana Fadi, Snežana Kapular, Ivana Košalin, Antonija Papak iz Karanca). Njima su se pridružile "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i voditeljica "Oazinog" volonterskog centra Ana Jeličić.

Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) organizira manifestaciju "Hrvatska volontira", koja će se održati od 16-21. V. 2016. godine i kojom se nastoji potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca!

Manifestacija će uključiti veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje. Podroban opis manifestacije te uputstvo kako prijaviti svoje planirane volonterske akcije nalaze se na web-stranici http://www.hrvatska.volontira.vcz.hr/.

Liječnici Ksenija Marjanović i Vladimir Šišljagić (lijevo)Liječnici Ksenija Marjanović i Vladimir Šišljagić (lijevo)U subotu, 16. IV. 2016. godine, na Trgu slobode u Belom Manastiru, Mirovna grupa Oaza i "Oazin" volonterski centar, u partnerstvu s "Alergom" i Gradom Belim Manastirom, organizirali su zdravstvenu volontersku akciju "Prevencijom do zdravijeg života". Akcija se sastojala od (1) besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka i (2) besplatnog liječničkog savjetovanje o rizicima kojima se građani izlažu s obzirom na srčane bolesti i šećernu bolest.

Pisac Bruno ŠimlešaPisac Bruno Šimleša(Fotoalbum na FB-u Gradske knjižnice može se vidjeti ovdje)

U srijedu, 20. IV. 2016. godine, Gradska knjižnica Beli Manastir organizirala je Noć knjige, a u okviru nje i susret čitalaca s piscem Brunom Šimlešom. Šimleša je autor knjiga iz popularne psi­hologije. Dosad ih je objavio sedam (npr. "Sudbina duše", "Hvala ti, ljubavi", "Savršenstvo Kreacije", "Umjetnost života", "U rukavicama mi je ionako prevruće"), od kojih su "Ljubavologija" i "Škola života" bile među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj, prodane u više od 25.000 pri­mjeraka.

U radu 'Oazinih zaposlenica problema - nemaU radu 'Oazinih zaposlenica problema - nemaU srijedu, 20. IV. 2016. godine, voditeljica belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Nada Šinko te pravnik Dinko Vladova došli su u "Oazu" u kontrolu zaposlenica preko javnih radova. Od početka mjeseca travnja 2016. godine, naime, u "Oazi" su preko javnih radova, na razdoblje od šest mjeseci, zaposlene Mirjana (Mira) Ćosić, Donka Dvornić, Snežana Kapular i Antonija Papak na poslovima radnik/ca za pomoć u kući (vidjeti ovdje i ovdje).

Popis udruga čiji su projekti prošli prvo "sito"Popis udruga čiji su projekti prošli prvo "sito"

Članak se može pročitati na web-portalu "Glasa Slavonije".
O istoj tematici objavljen je članak i na web-portalu BaranjaMedija
(uz fotografiju "Oazinog" štanda s volonterske akcije "Prevencijom do zdravijeg života").

Milana Romić, Vesna Lendić Kasalo i Stela Fišer MarkovićMilana Romić, Vesna Lendić Kasalo i Stela Fišer MarkovićU ponedjeljak, 18. IV. 2016. godine, s početkom u 13 sati, u dvorani Gradske četvrti Gornji grad u Osijeku održana je javna rasprava o prioritetima Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Cilj te rasprave bio je dobiti povratnu informaciju od organizacija civilnoga društva o preprekama i izazovima razvoja civilnog društva u novom četverogodišnjem razdoblju, uz osvrt na provedbu aktualne Nacionalne strategije.

Donacija OPG-a "Tri mudraca" (Karanac)Donacija OPG-a "Tri mudraca" (Karanac)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Mirovna grupa "Oaza" već niz godina pruža socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka svojim starijim i nemoćnim sugrađanima, koju financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir. Tople obroke trenutno dobiva 35 korisnika. Njima se pet puta tjedno, odnosno svakog radnog dana, dostavlja obrok pripremljen u kuhinji Crvenog križa Osijek.

Jadranka Sabljak, predsjednica Gradskog vijećaJadranka Sabljak, predsjednica Gradskog vijeća(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

U subotu, 16. IV. 2016. godine, s početkom u 9 sati, na Trgu slobode u centru Belog Manastira, Mirovna grupa Oaza i "Oazin" volonterski centar, u partnerstvu s "Alergom" i Gradom Belim Manastirom, organizirali su zdravstvenu volontersku akciju "Prevencijom do zdravijeg života". Akcija se sastojala od (1) besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka i (2) besplatnog liječničkog savjetovanje o rizicima kojima se građani izlažu s obzirom na srčane i šećernu bolest.

Štandovi s domaćim proizvodima i suvenirimaŠtandovi s domaćim proizvodima i suvenirima

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U subotu prijepodne, 16. IV. 2016. godine, na belomanastirskom Trgu slobode, održani su 8. Dani vina, turizma i cikloturizma Osječko-baranjske županije za Baranjsko vinogorje. Manifestaciju su u 10 sati otvorili direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić, belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

Stana Nemet snima izjave za svoju emisijuStana Nemet snima izjave za svoju emisijuU petak, 15. IV. 2016. godine, s početkom u 10 sati, nakon sastanka projektnog tima za projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", novinarka Stana Nemet s Radija Banska kosa snimila je prilog za emisiju "Korak ka jednakosti".

Uime "Oaze" izjave je davala voditeljica projekta Vesna Nedić, a uime partnerske udruge "Svjetlo nade" Enis Ibrahimović, koordinator na tom projektu.

Sastanak u 'Oazi'Sastanak u 'Oazi'U petak, 15. IV. 2016. godine, s početkom u 9 sati, u "Oazinom" uredu održan je drugi sastanak projektnog tima za projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru".

Uime "Oaze" na sastanku su bili voditeljica projekta Vesna Nedić i Neno Radić, a uime partnerske udruge "Svjetlo nade" Enis Ibrahimović i tajnica udruge Danijela Hranić.

Beli Manastir, Trg slobode, 16. IV. 2016, od 9-13 satiBeli Manastir, Trg slobode, 16. IV. 2016, od 9-13 sati

Trg slobode, subota, 16. IV. 2016, od 10 satiTrg slobode, subota, 16. IV. 2016, od 10 sati

Treća radionica u posebnim odjelima viših razredaTreća radionica u posebnim odjelima viših razreda(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Utorak, 12. 04. 2016.

"Oazine" nove gerontodomaćice

Gerontodomaćice i 'Oazine' aktivisticeGerontodomaćice i 'Oazine' aktivisticeOd 1. IV. 2016. godine u "Oazi" su zaposlene četiri nove gerontodomaćice: Mirjana (Mira) Ćosić, Donka Dvornić, Snežana Kapular i Antonija Papak. One su zaposlene na razdoblje od šest mjeseci kroz projekt "Pomoć u kući starijim osobama na području Grada Belog Manastira", koji se financira kroz javne radove Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na poslovima radnika/ce za pomoć u kući.

Arhivska slika iz 2013. godineArhivska slika iz 2013. godineU subotu, 16. IV. 2016. godine, od 9 do 13 sati, na belomanastirskom Trgu slobode održat će se volonterska akcija "Prevencijom do zdravijeg života". Akciju provode studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku i liječnici volonteri. Studenti će besplatno mjeriti šećer u krvi i krvni tlak, a liječnici savjetovati građane o rizicima kojima se izlažu u odnosu na srčane bolesti i dijabetes.

Akciju organizira belomanastirska Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s Udrugom osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" i Gradom Belim Manastirom. Akcija"Prevencijom do zdravijeg života" provodi se u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", što ga financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. O prethodnoj sličnoj akciji, održanoj 19. X. 2013. godine, može se pročitati ovdje.

Starost, usamljenost, neimaština...Starost, usamljenost, neimaština...Na web-portalu BaranjaMedija objavljen je 5. I. 2016. godine članak Rajka Cicaka pod naslovom "'Oazine' socijalne usluge ugroženima, starijima, nemoćnima…" Nakon toga prerađena verzija članka poslana je zagrebačkom tjedniku koji redovito objavljuje i vijesti iz Baranje. Međutim, ta verzija nije objavljena. Zato je objavljujemo na ovoj web-stranici:

Belomanastirska udruga Mirovna grupa Oaza djeluje već 18 godina. Osim brojnih drugih aktivnosti, provodi i projekte iz socijalnog programa, kroz koje pruža dvije socijalne usluge korisnicima s područja Grada Belog Manastira: pomoć u kući starijima i nemoćnima o kojima se nema tko brinuti (trenutno 15 osoba) i dostavu besplatnih toplih obroka socijalno ugroženima (trenutno 35 osoba).

Učenje modernih plesovaUčenje modernih plesova"Oazine" plesne radionice, pod vodstvom plesne trenerice Aleksandre Bolmanović iz Osijeka, održavaju se svakog petka od 18 do 20 sati za djecu iz osnovne škole, a potom od 20 do 22 sata za djecu iz srednje škole i starije. Za osnovce radionice se održavaju u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora", a radionice za srednjoškolce "Oaza" provodi samostalno. U trećem mjesecu 2016. godine radionice su održavane četiri puta.

Jedna od 'Oazinih' bakaJedna od 'Oazinih' bakaU mjesecu ožujku 2016. godine tri "Oazine" gerontodomaćice (Ana, Jelena i Stela) obavile su ukupno 98 obilazaka starih osoba na području Grada Belog Manastira, pružajući im besplatnu socijalnu uslugu pomoć u kući. Takva pomoć pružana je za ukupno 14 osoba (12 žena i dva muškarca).

Obavljani su uobičajeni poslovi, a naročito su se spremale kuće i stanove jer su se i stare osobe pripremale za Uskrs. A povodom Uskrsa "Oazinim" starim korisnicama i korisnicima podijeljeni su skromni poklon-paketići s prigodnim čestitkama, koje su oslikale "Oazine" kreativke na likovno-kreativnim radionicama za žene.

Gordana Jakopec dežura u BurziGordana Jakopec dežura u BurziU trećem mjesecu 2016. godine "Oazinoj" burzi odjeće i obuće roba je donirana 27 puta, a izdavana je 35 puta. Donatori su bili razni, a s početkom tečaja njemačkog jezika porastao je i njihov broj. Među doniranom robom najviše je bilo dječje odjeće, koja se najviše i tražila.

Građani su prepoznali Burzine aktivnosti pa uglavnom donose robu koja je i potrebna i tražena. Nudili su i odjeću kakvu korisnicima ne preuzimaju, a s obzirom na Burzin skučeni prostor, takva roba nije mogla biti primljena.

Treća radionica u Trećem-ce razreduTreća radionica u Trećem-ce razredu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Četvrta radionica u Trećem-be razreduČetvrta radionica u Trećem-be razredu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Vesna Nedić, Enis Ibrahimović, Ana Jeličić, Stela FabijanVesna Nedić, Enis Ibrahimović, Ana Jeličić, Stela FabijanU utorak, 5. IV. 2016. godine, s početkom u 8 sati, formiran je projektni tim od predstavnika prijavitelja (Mirovne grupe Oaza: Stela Fabijan, Ana Jeličić, Vesna Nedić i Neno Radić) i partnera (udruge "Svjetlo nade": Enis Ibrahimović) za projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru".

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U trećem mjesecu 2016. godine, koji je protekao u dobrom raspoloženju i proljetnom šarenilu, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održano je pet likovno-kreativnih radionica utorkom od 18-20 sati, pod vodstvom Ane Jeličić. Vjerne "Oazine" korisnice i proteklog su mjeseca redovito dolazile na radionice, koje su im – sudeći po posjećenosti – bile zanimljive. Prema evidenciji koja se redovito vodi vidljivo je da ih je ukupno bilo 59.

Ogrlica od cvjetovaOgrlica od cvjetovaU trećem mjesecu 2016. godine održane su tri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na njima je bilo od 10 do 12 korisnica. Na radionicama je taj mjesec bio izuzetno veseo i vedar, bez obzira na tmurno vrijeme. Slavio se 8. mart i nekoliko rođendana.

U skladu s dolaskom proljeća, i radovi su bili takvi. Izrađivali su se broševi, narukvice i ogrlice od cvjetova, a cvjetovi su pravljeni od platna i od odjevnih predmeta koji su u "Oazinoj" burzi zbog dotrajalosti izdvojeni za reciklažu.

Topli obrok svakog radnog danaTopli obrok svakog radnog danaU trećem mjesecu 2016. godine "Oaza" je nastavila kontinuirano pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka svojim starijim i nemoćnim sugrađanima. Tom uslugom trenutno je obuhvaćeno 35 starijih, bolesnih i socijalno ugroženih stanovnika Belog Manastira i prigradskih naselja, kojima je takva vrsta pomoći od velikog značaja.

Proteklog mjeseca dostavljeno je 805 obroka i to 770 iz kuhinje Crvenog križa Osijek te 35 dodatnih obroka iz donacije Grada Belog Manastira, kao višak s jednog događanja u organizaciji Grada.

Subota, 02. 04. 2016.

Poziv na posjet Hlebinama

Velika pisanica u HlebinamaVelika pisanica u Hlebinama

Autori anagrama: Slavko Bovan i Luka PavičićAutori anagrama: Slavko Bovan i Luka Pavičić

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok