MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 10. 04. 2016.

Zaostali članak o "Oazinim" projektima i aktivnostima

Starost, usamljenost, neimaština...Starost, usamljenost, neimaština...Na web-portalu BaranjaMedija objavljen je 5. I. 2016. godine članak Rajka Cicaka pod naslovom "'Oazine' socijalne usluge ugroženima, starijima, nemoćnima…" Nakon toga prerađena verzija članka poslana je zagrebačkom tjedniku koji redovito objavljuje i vijesti iz Baranje. Međutim, ta verzija nije objavljena. Zato je objavljujemo na ovoj web-stranici:

Belomanastirska udruga Mirovna grupa Oaza djeluje već 18 godina. Osim brojnih drugih aktivnosti, provodi i projekte iz socijalnog programa, kroz koje pruža dvije socijalne usluge korisnicima s područja Grada Belog Manastira: pomoć u kući starijima i nemoćnima o kojima se nema tko brinuti (trenutno 15 osoba) i dostavu besplatnih toplih obroka socijalno ugroženima (trenutno 35 osoba).

Nadalje, kroz "Oazinu" burzu odjeće i obuće omogućava građanima da doniraju odjeću i obuću koja im više nije potrebna i poklanja je socijalno ugroženim Belomanastircima, ali i ostalim Baranjcima.

Pomoć u kući
"Oazina" direktorica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić kaže da uslugu pomoć u kući trenutno ne financira ni jedan donator, ali je "Oaza" i dalje provodi u smanjenom obimu jer ima institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kojom se financira hladni pogon udruge (dio režijskih troškova i dio plaća zaposlenih). Trenutno tri "Oazine" gerontodomaćice obilaze 15 starijih osoba (13 žena i dva muškarca): odlaze umjesto njih u trgovinu, apoteku ili do liječnika, pospremaju im kuće i stanove i obavljaju mnoštvo drugih poslova za njih, zimi im unose ogrjev, razgovaraju i druže se s njima, a ako je potrebno, odnose njihovo rublje u "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, tamo ga operu, osuše i potom vrate korisnicima.

"Oaza" povremeno, preko projekata ili preko javnih radova, zapošljava i tzv. gerontomajstora i gerontokrojačicu te medicinsku sestru i fizioterapeutkinju. Gerontomajstor obilazi "Oazine" starije korisnike i obavlja sitne popravke po njihovim kućama i stanovima, ljeti im kosi travu, a zimi cijepa drva, gerontokrojačica im pruža krojačke usluge, uglavnom krpanje i prepravke odjeće, medicinska sestra ih obilazi, mjeri im krvni tlak i šećer u krvi te ih zdravstveno savjetuje, a fizioterapeutkinja ih također obilazi i praktično savjetuje i pokazuje kako da vježbama poboljšaju svoje zdravlje.

Svaki radni dan topli obrok na kućnom praguSvaki radni dan topli obrok na kućnom praguDostava toplih obroka
Besplatni topli obroci pripremaju se u kuhinji osječkog Crvenog križa te se svakog radnog dana u tzv. jelonošama dovoze do Belog Manastira, gdje ih preuzima "Oazin" razvozač, koji ih razvozi do kućnog praga korisnika u Belom Manastiru i Branjinom Vrhu. Tu uslugu financira Ministarstvo socijalne politike i mladih s oko 175.000 kuna godišnje, a pomaže i Grad Beli Manastir, koji je partner na projektu, s 90.000 kuna (uvjet natječaja je sufinanciranje lokalne samouprave!).

Prijašnjih godina korisnici besplatnih toplih obroka za vikende su dobivali suhe obroke, ali se to moralo ukinuti zbog smanjenih donacija. Pri kraju svake godine ponestane novca i za financiranje redovitih toplih obroka pa "Oaza" različitim humanitarnim akcijama pokušava doći do dodatnih sredstava, pogotovo nastoji svojim korisnicima osigurati dodatne obroke za božićne i novogodišnje praznike. A da su za tu socijalnu uslugu potrebna velika sredstva, najbolje pokazuje broj dostavljenih toplih obroka u prošloj, 2015. godini. Bilo ih je ukupno – 9.906 plus još 70 obroka dostavljenih za praznike na kraju godine.

Burza odjeće i obuće
"Oazina" burza odjeće i obuće pokazala se kao pun pogodak. Brojnim građanima omogućila je da se riješe nepotrebne odjeće i obuće koja je još uvijek u dobrom stanju (a da je ne bace!), a socijalno ugroženim porodicama pak omogućila da besplatno dođu do potrebnih odjevnih predmeta. U podjeli donirane robe, kao i u određivanju tko ima pravo da postane korisnik socijalnih usluga, "Oaza" usko surađuje s belomanastirskim Centrom za socijalnu skrb.

Donatori "Oazine" burze nisu samo Baranjci, nego i Osječani i drugi Slavonci, a povremeno stižu i veće donacije pa "Oazine" aktivistice često imaju mnogo posla oko razvrstavanja i skladištenja pristigle robe te oko izdavanja onima kojima je potrebna.

Uz odjeću i obuću, "Oazina" burza povremeno dobiva i drugačije donacije, npr. dječje igračke ili školski pribor, što također bude podijeljeno socijalno ugroženim obiteljima. Iako je projektom bilo predviđeno da će Burza poklanjati odjeću i obuću samo ugroženim Belomanastircima, kad se pokazalo da pristižu velike količine robe, među primaocima su se našle i osobe iz drugih baranjskih mjesta.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok