MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 19. 10. 2013.

Održana volonterska akcija "Zdrava jesen Baranje"

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Studentice Tea Omanović i Ana Kvolik i gradonačelnik Ivan DobošStudentice Tea Omanović i Ana Kvolik i gradonačelnik Ivan DobošU subotu, 19. X. 2013. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održana je volonterska akcija "Zdrava jesen Baranje", kao dio programa "Volontirajmo za zajednicu" i u organizaciji Mirovne grupa Oaza, Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" i Grada Belog Manastira. Spomenuti program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U akciji su volonterski učestvovala četiri studenta pete godine Medicinskog fakulteta Osijek: Ana Kvolik, Jakov Milić, Tea Omanović i Đorđe Pojatić te tri baranjske liječnice Ksenija i Mirjana Marjanović i Miroslava Kralj.

Rezultati akcije
Studenti su građanima besplatno mjerili tlak i razinu šećera u krvi, a liječnice su im davale savjete o rizicima kojima se izlažu s obzirom na srčane bolesti i dijabetes. U vremenu od devet sati pa do "pola jedan" akciji se odazvao iznenađujuće velik broj građana: njih čak 207 (uključujući i belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša). Građanima su dijeljeni i leci o prevenciji šećerne bolesti i bolesti koje uzrokuje povišeni krvi tlak te po jedna – jabuka.

Od 207 građana razinu šećera u krvi izmjerile su 203 osobe, a krvni i srčani tlak 206 osoba. Kod 11 osoba (ili 5,42 %) izmjerena je visoka razina šećera u krvi (iznad 11,1), dok je kod čak 64 osobe (ili 31,07 %) izmjeren visok krvni tlak (iznad 140), a kod 34 osobe (ili 16,50 %) visok srčani tlak (iznad 90).

Tea Omanović, Ana Kvolik, Jakov Milić, Đorđe PojatićTea Omanović, Ana Kvolik, Jakov Milić, Đorđe PojatićVolonterske knjižice
Nakon što su volonteri i aktivisti koji su učestvovali u akciji doveli Trg slobode u prvobitno stanje, tj. uklonili sve rekvizite i pobrinuli se da se zbrine sav otpad, svi su otišli na zajednički ručak u obliku pizze i sokova. Potom je voditeljica "Oazinog" volonterskog centra Ana Jeličić studentima – volonterima uručila volonterske knjižice, s preporukom da od organizatora svih budućih volonterskih akcija traže da im učešće u takvim akcijama upisuju u knjižice.

Zahvale i preporuke
Na kraju se voditeljica programa Vesna Nedić zahvalila i studentima, i liječnicama, i svim ostalim učesnicima koji su doprinijeli da se održi akcija veoma korisna lokalnoj zajednici, a doktorica Miroslava Kralj studentima je preporučila da u svojim budućim planovima ne zaborave Hitnu pomoć, u kojoj i sama radi, i u kojoj na terenu dolaze do punog izražaja liječnička znanja i sposobnosti (a u kojoj je također moguća specijalizacija).

Volonteri i aktivisti koji su učestvovali u akciji 'Zdrava jesen Baranje'Volonteri i aktivisti koji su učestvovali u akciji 'Zdrava jesen Baranje'

Pročitano 2642 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok