MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 23. 08. 2009.

Jedanaesta enigmatska kolonija

11. enigmatska kolonija
Svi učesnici Kolonije

U Somboru je, u Domu učenika srednjih škola, 22. i 23. VIII. 2009. godine, održana 11. enigmatska kolonija u organizaciji Enigmatskog društva (ED) "Dr Đorđe Natošević", okupivši učesnike iz Beograda, Crvenke, Kikinde, Nove Pazove, Novog Sada, Srbobrana, Belog Manastira, Bjelovara i Skoplja, uz - naravno - domaćine iz Sombora i okoline. Na Koloniji su bili i administrator ovih stranica te "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i "Oazina" volonterka Sonja, koje su se – istina izvan konkurencija – takmičile u rješavanju zagonetaka. Kolonija je bila i međunarodna jer su na njoj bili makedonski enigmatičar Nikola Petkovski iz Skoplja i Stjepan Horvat (sa suprugom Gordanom) iz Bjelovara, danas glavni i odgovorni urednik bjelovarske "Osmosmjerke", a nekada alfa i omega hrvatske i jugoslavenske enigmatike. Fotografije s Kolonije mogu se vidjeti ovdje.

Takmičenja
Kao i prošle godine, Somborac Nikola Živanović (a bivši Belomanastirac) proglašen je za najuspešnijeg učesnika Kolonije. Za taj uspjeh nagrađen je putovanjem u Prag za dvoje. Učesnici Kolonije takmičili su se u rješavanju zagonetaka, u sastavljanju naslovnih anagrama, u blic-sastavljanju anagrama, u superkvizovci te u logičkom minitakmičenju.

Rješavanje zagonetaka
Prvog je dana održano takmičenje u rješavanju zagonetaka. Zadatke je pripremio Milorad Živanić, urednik beogradskog enigmatskog časopisa "Razonode". Plasman je bio sljedeći:
1. Nikola Živanović, Sombor - 170 (od mogućih 180 bodova)
2. Milutin Tepšić, Kljajićevo - 154
3. Slavko Bovan, Kikinda – 150

11. enigmatska kolonija
Slavko Bovan, Milan Sečujski i Nikola Živanović
11. enigmatska kolonija
Štef i Gordana Horvat rješavaju zagonetke

Naslovni anagrami
U disciplini naslovnih anagrama, koji se sastavljaju od novinskih naslova objavljenih toga dana, kao i prethodnih godina, nastalo je nekoliko briljantnih radova, a tri najbolja, po ocjeni žirija (Milorad Živanić, Miroslav Lazarević i Miodrag Tošić) bila su:
1. Nikola Živanović, Sombor - GLE, BIO SAVRŠEN U TRCI! - (naslov: BOLT RUŠI SVE GRANICE)
2. Mirko Rančić, Sombor - A, IZNELI SU NARODE IZ KRIZE! - (naslov: RUSI I KINEZI DOLAZE, ZAR NE?)
3. Sofija Necin, Novi Sad - REŽIRATE I LSD? - (naslov: TRAŽI SE DILER)
Anagram Slavka Bovanazauzeo je 4. mjesto, ali je vrijedan spomena – O, ZLO MI! SELIDBA ZA RADOM! - (naslov: MLADI ODLAZE IZ SOMBORA).

Blic-sastavljanje anagrama
Takmičenje u blic-sastavljanju anagrama na temu "KAFE-KLUB FIJAKER" (što je današnje ime nekadašnje kafane "Fijaker stari"), u kome se društvo opustilo nakon takmičenja, donijelo je simpatične radove, usprkos nezahvalnoj kombinaciji slova. Autori tri najbolja rada bili su:
1. Milan Milin, Srbobran - KAJ BI FUFE KRKALE?
2. Nikola Živanović - UF, JAK BIFE! KLAKER!
3. Milutin Tepšić - BIFE JE KUL! FRKA KA...

Superkvizovka
Na turniru u superkvizovci, igri koju su na ovoj Koloniji lansirali Somborci, igralo se sedam kola po Bergerovom sistemu (svako sa svakim), na tabli koju je dizajnirao Željko Dimović. Konačna tabela izgledala je ovako:
1. Milan Sečujski - 13 bodova (6-1-0 – 6 pobjeda, jedna neriješena partija, ni jedan poraz)
2. Slavko Bovan - 12 (6-0-1)
3. Nikola Živanović - 10 (5-0-2)
4-6. Milutin Tepšić - 6 (3-0-4)
4-6. Željko Dimović - 6 (3-0-4)
4-6. Mirko Rančić - 6 (3-0-4)
7. Jovan Vuković - 2 (1-0-6)
8. Željko Prvanov - 1 (0-1-6)
Milan Sečujski iz Novog Sada, pobjednik prvog turnira u superkvizovci, šest je partija riješio u svoju korist, a jednu je odigrao neriješeno (23:23) i to protiv posljednjeg na tabeli Prvanova.

Logika
Održano je i logičko minitakmičenje, a pobijedio je opet Sečujski ispred Tepšića i Bovana. Na tablu superkvizovke trebalo je postaviti četiri riječi (KOLONIJA, ZABAVNO, DRUŠTVO, LOGIKA) kako bi se ostvario što veći broj poena.

Godišnja skupština
U subotu uveče, u klupskim prostorijama, održana je i redovna godišnja skupština ED "Dr. Đorđe Natošević", ove godine i izborna, na kojoj je dosadašnjem predsjedniku Željku Dimoviću još jednom ukazano povjerenje da vodi Društvo. Sekretar ostaje Mirko Rančić, a članovi Predsedništva su Nikola Živanović, Milutin Tepšić i Slavko Bovan. Novi-stari predsjednik za uspješan početak novog mandata skuvao je dooobar pileći paprikaš. Na skupštini somborsko je Društvo dobilo i dva velika pojačanja, dvije dobre anagramistkinje - Anicu Milošev iz Crvenke i Sofiju Necin iz Novog Sada. Kolonija je bila i prilika da Željko Dimović prigodnom izložbom obilježi dvadeset godina bavljenja enigmatikom.

11. enigmatska kolonija imala je odjeka i u medijima i na internetu. Članci o njoj mogu se pronaći na brogovima i sajtovima "Logika", "Enigmoteka", "Kikinda na netu" i "Enigmatski savez Srbije" te u "Somborskim novinama" i "Građanskom listu". Njima se, eto, pridružuje i sajt Mirovne grupe Oaza.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok