MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 11. 03. 2015.

Međunarodna konferencija o dugotrajnoj nezaposlenosti

Rasprava o gorućem europskom problemuRasprava o gorućem europskom problemuU srijedu, 11. III. 2015. godine, s početkom u 9:30 sati, u sjedištu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Zagrebu održana je međunarodna konferencija "Kako riješiti problem dugotrajne nezaposlenosti: nacionalne i europske perspektive". Uz brojne sudionike iz Hrvatske i iz više europskih zemalja, na konferenciji je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Konferenciju je organizirao Europski gospodarski i socijalni odbor – Stručna skupina za zapošljavanje, socijalna pitanja i građanstvo i Promatračka skupina za tržište rada – u suradnji s relevantnim hrvatskim organizacijama: Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

U zemljama EU-a ima 11,9 milijuna dugotrajno nezaposlenih osoba, tj. osoba nezaposlenih duže od godinu dana. To je veliki problem za sve u zemlje Europske Unije, a posebno u Hrvatskoj jer dugotrajno nezaposlene osobe čine polovicu svih nezaposlenih.

Na konferenciji su, pored predstavnika europske Promatračke skupine za tržište rada (LMO), sudjelovali predstavnici Vlade RH, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Hrvatske udruge poslodavaca te predstavnici sindikata i udruga civilnoga društva.

U prvom dijelu konferencije Christa Schweng, predsjednica Promatračke skupine za tržište rada (LMO), rekla je da je toj nedavno osnovanoj radnoj skupini zadatak da za Europsku komisiju pripremi mišljenja i prijedloge za rješavanje tog gorućeg problema, koji dovodi do siromaštva brojnih građana Europske Unije.

U prvom dijelu govorili su još:

* Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava

* Jackie Morin, voditelj Odjela za mobilnost i službe za zapošljavanje Uprave za strategiju Europa 2020.

* Donald Storrie, načelnik Eurofoundovog Odjela za zapošljavanje i promjene

* Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca

* Anica Milićević-Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

* Nedjeljko Marković, potpredsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva

Nakon pauze, u drugom govorili su:

* Andrew Dean, istraživač u Opservatoriju Marchmont Sveučilišta u Exeteru (UK)

* Silvano Hrelja, predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskog sabora

* Jader Cane, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Europske komisije

* Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

* Françoise Geng, predsjednica Odjela za rad i zapošljavanje francuskog Vijeća za gospodarska i socijalna pitanja te pitanja zaštite okoliša

* Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava

(Opširnije: odraz.hr
- "Odraz" preuzeo "Oazin" foto)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok